To nie tylko fanaberia. Dlaczego warto mieć chłodziarkę do wina – zapytaliśmy eksperta

To nie tylko fanaberia. Dlaczego warto mieć chłodziarkę do wina – zapytaliśmy eksperta

Dodano: 
Chłodziarka do wina jest coraz częściej elementem współczesnej zabudowy kuchennej
Chłodziarka do wina jest coraz częściej elementem współczesnej zabudowy kuchennej Źródło: Sub-Zero/Wolf
Chłodziarki do wina coraz częściej są elementem wyposażenia nowoczesnych kuchni. Koneserzy tego trunku dobrze wiedzą, dlaczego warto je mieć u siebie w domu. Przeczytaj o zaletach współczesnych winiarek.

Wino jest żywą materią, która, by zachowała smak i aromat wymaga odpowiednich warunków. Niegdyś do jego przechowywania służyła piwniczka. Obecnie coraz trudniej o odpowiednio chłodne i wilgotne pomieszczenia.

Współczesną odpowiedzią na piwniczki na wino są winiarki, czyli nowoczesne urządzenia zapewniające optymalne warunki do przechowywania różnych gatunków win – mówi dla Dom.Wprost Maciej Michalak – ekspert marki Sub-Zero/Wolf

Jak prawidłowo przechowywać wino?

– Pamiętajmy, że zbyt wysoka temperatura, wilgotność, światło i drgania to cztery czynniki, które wpływają na wino destrukcyjnie. Bardzo ważne jest również utrzymanie stałej temperatury. Dlatego dobre chłodziarki do wina powinny być wyposażone w dwie niezależne strefy przechowywania o regulowanej temperaturze dla białego i czerwonego wina. Tam nasze trunki będą mogły leżakować w prawidłowy sposób – podkreśla Maciej Michalak.

Chłodziarka do wina jest gwarancją, że nasze trunki będą przechowywane w sposób zgodny ze sztuką. Nie stracą smaku i aramoatu. I zawsze będą miały prawidłową temperaturę

W małych kuchniach bez problemu znajdzie się miejsce dla małej winiarki podblatowej, która jest w stanie pomieścić do 42 butelek

Dla okazałych kolekcji wina marka Sub-Zero/Wolf ma wersję w wymiarze 213x76cm

Udogodnieniem w dobrych chłodziarkach na wino jest szuflada na duże butelki o nietypowym kształcie

W co winiarka powinna być wyposażona?

System podwójnych parowników kontroluje wilgotność powietrza, która jest kluczowym elementem dla zachowania właściwego smaku i aromatu wina. – Zbyt wysoki poziom powoduje rozwój grzybów i pleśni. Z kolei przy zbyt niskiej wilgotności korki kurczą się, co może skutkować niepożądanym utlenianiem się wina. Stała i umiarkowana wilgotność gwarantuje, że korki nie wyschną, a etykiety nie zaczną odchodzić lub odbarwiać się.

– Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest ułożenie wina w stabilnym miejscu. Wibracje mogą zaszkodzić delikatnemu winu. Dlatego kompresory w winiarkach powinny pracować cicho i stabilnie, również półki powinny być tak umocowane i zaprojektowane, by zapobiegać powstawaniu drgań. Pomogą w tym specjalne prowadnice – mówi ekspert.

Czy światło jest szkodliwe dla wina?

Dodatkowym udogodnieniem w dobrych chłodziarkach na wino jest szuflada na duże butelki o nietypowym kształcie, która bez problemu pomieści burgundy, szampany czy butelki magnum. Przechowując je w domu, należy również pamiętać o szkodliwym działaniu światła słonecznego, które przyspiesza starzenie się wina i niszczy jego aromat. Dlatego winiarki wyposażone są w przyciemniane szyby, pokryte filtrem UV i odpowiednie oświetlenie w środku.

Czytaj też:
Tu bije serce domu. Drewniana kuchnia – zobacz 9 świetnych projektów
Czytaj też:
Design i klasyka spotykały się w Bielsku-Białej. Nowy projekt MIKOŁAJSKAStudio