Gnojówka z pokrzyw to doskonale znany i stosowany domowy nawóz, o którego skuteczności nikogo nie trzeba przekonywać. Co prawda ostatnie badania przeprowadzone przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie wykazały, że to nie azot, a tytan jest w przeważającej mierze odpowiedzialny za jej zbawienny wpływ na nasze uprawy, to nie zmienia to faktu, że ten ekologiczny nawóz jest jednym z najlepszych do stosowania w ogrodzie i na działce.
Gdzie i kiedy zbierać pokrzywę na gnojówkę
Eksperci radzą, by pokrzywę, z której chcemy przygotować gnojówkę, powinniśmy zbierać na terenach, które znajdują się w pewnym oddaleniu od aglomeracji miejskich, unikajmy okolic blisko szos i ruchliwych ulic, ze względu na zanieczyszczenia powietrza, które przenikają do roślin, a dalej do naszych upraw. Najlepiej więc pojechać za miasto i nazbierać pokrzyw na dzikich łąkach. Gnojówkę możemy przygotowywać przez całą wiosnę i lato, jednak to właśnie młode rośliny (jeszcze zanim zakwitną) są najbogatsze w składniki odżywcze.
Dlaczego odżywka z pokrzyw jest tak skuteczna
Odżywka z pokrzyw zawiera bardzo dużo tytanu (a nie azotu, jak uważano do tej pory, podobnie jest w przypadku gnojówki ze skrzypu polnego). Tytan jest powszechnie stosowany w sadownictwie i ogrodnictwie, ponieważ pierwiastek ten zwiększa ilość chlorofilu w częściach zielonych roślin. Powoduje to większą intensywność procesu fotosyntezy, a co za tym idzie przyrost biomasy. Tytan ma również pozytywny wpływ na rozmnażanie roślin, poprawia proces zapylania, wytwarzania nasion oraz kwiatów. Oprócz tytanu w gnojówce z pokrzyw znajdziemy bakterie nitryfikacyjne (dzięki którym azot obecny w podłożu jest lepiej przyswajany przez rośliny) oraz potas, fosfor i żelazo. Pamiętajmy jednak, że azot musi być obecny w glebie, bo jego zawartość w gnojówce jest minimalna.
Czytaj też:
Zakop ten kuchenny odpad pod krzewami róż, a zakwitną tak pięknie, jak nigdy
Sprawdzony przepis na przygotowanie gnojówki z pokrzyw
Do wykonania gnojówki z pokrzywy, potrzebny nam będzie kilogram liści młodych pokrzyw. Liście szatkujemy, kroimy lub rwiemy, po czym zalewamy 10 litrami wody (najlepiej deszczówki). Specjaliści radzą, by gnojówkę przygotowywać w plastikowym wiadrze, a nie w metalowym, ponieważ z metalu może się żelazo. Czas przygotowania gnojówki zależy o temperatury powietrza. Pamiętajmy jednak, że proces fermentacji wymaga dostępu tlenu, dlatego pomimo brzydkiego zapachu, wiadra nie możemy szczelnie zamknąć, a jedynie przykryć gazą.
Gnojówkę z pokrzyw powinniśmy stosować, podlewając rośliny, kierując jej strumień na korzenie. Unikamy moczenia części naziemnych upraw. Wbrew obiegowym opiniom z Internetu, oprysk z gnojówki z pokrzyw nie pomaga w zwalczaniu mszyc.
Czytaj też:
Zerwij, posiekaj, zalej wodą. Po 2 tygodniach podlej pigwowiecCzytaj też:
Ocet do roślin – czy to działa? Wady i zalety stosowania octu w ogrodnictwie