Jeśli zastanawiasz się, jakie gatunki dyni najlepiej uprawiać w ogrodzie, oto trzy polecane odmiany, które wyróżniają się zarówno łatwością w uprawie, jak i wszechstronnością zastosowań kulinarnych. Każda z tych odmian posiada unikalne cechy, dzięki czemu możesz wybrać tę, która najlepiej odpowiada twoim preferencjom kulinarnym oraz warunkom w ogrodzie.
Jak uprawiać dynie w ogrodzie?
Wybór stanowiska – Dynie wymagają stanowiska słonecznego, najlepiej osłoniętego od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, o neutralnym lub lekko kwaśnym odczynie (pH 6-7). Ważne jest przygotowanie gleby poprzez dodanie kompostu lub obornika
Siew lub sadzenie – Nasiona dyni wysiewamy bezpośrednio do gruntu po ustąpieniu przymrozków (maj-czerwiec), na głębokość około 3 cm. Można też wcześniej przygotować rozsady, wysiewając nasiona do doniczek w kwietniu i przesadzając rośliny do gruntu w maju
Podlewanie i nawożenie – Dynie potrzebują regularnego podlewania, zwłaszcza w okresie kwitnienia i owocowania. Należy unikać moczenia liści, aby nie powodować chorób grzybowych. Zaleca się nawożenie nawozami organicznymi, np. kompostem
Zbiór – Dynie są gotowe do zbioru, gdy ich skórka jest twarda, a szypułka sucha. Zbiór zazwyczaj odbywa się we wrześniu i październiku, przed nadejściem pierwszych przymrozków
Dyniowate olbrzymie (Cucurbita maxima) – Dynia Hokkaido
Dynię Hokkaido (znana również jako Red Kuri) szczególnie cenimy za jej intensywny, słodki smak i zwartą, kremową konsystencję. Jej niewielkie rozmiary oraz cienka skórka sprawiają, że jest łatwa w obróbce – nie trzeba jej obierać przed gotowaniem. Hokkaido świetnie sprawdza się w zupach, zapiekankach oraz pieczona. Oprócz walorów kulinarnych, jest to roślina dosyć odporna na szkodniki i dobrze adaptująca się do warunków klimatycznych w Polsce. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, na żyznej, przepuszczalnej glebie. Owocuje od września do października.Nawozić kompostem.
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata) – Butternut
Dynia Butternut to jedna z najpopularniejszych odmian dyni piżmowej. Jej podłużny kształt, gładka skórka i charakterystyczny, orzechowy smak sprawiają, że jest wszechstronnie wykorzystywana w kuchni. Butternut jest doskonała do pieczenia, gotowania, a także jako składnik deserów. Ta odmiana rośnie najlepiej na stanowiskach słonecznych, w glebie bogatej w składniki odżywcze, o dobrym drenażu. Ze względu na jej dość długi okres wegetacji, dobrze jest wysiewać ją wczesną wiosną lub korzystać z sadzonek. Zbiory można przeprowadzać od końca sierpnia do października, zależnie od pogody.
Czytaj też:
Czym różni się pigwa od pigwowca, już nigdy ich nie pomylisz
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) – Dynia Muscat
Odmiana Muscat, znana również jako dynia muszkatołowa, to jedna z bardziej aromatycznych dyni o bogatym smaku i mięsistej konsystencji. Charakteryzuje się dużymi, żebrowanymi owocami o intensywnym pomarańczowym miąższu, który idealnie nadaje się do przygotowywania zup, dań jednogarnkowych oraz pieczenia. Dynia Muscat wymaga ciepłego i słonecznego stanowiska, a także dobrze przepuszczalnej, żyznej gleby. Uprawa tej odmiany wymaga regularnego nawadniania oraz nawożenia (obornikiem lub kompostem), co wpływa na obfite owocowanie. Zbiór zaczyna się zazwyczaj na początku października.
Czytaj też:Październik to najlepszy czas, by posadzić rokitniki w ogrodzie
Czytaj też:
Jesienne wapnowanie gleby – dlaczego jest ważne i jak wykonać ten zabieg?