Więc gdzie zaaranżować miejsce do jedzenia w kuchni? Według architektki wnętrz Agaty Izdebskiej z Insolito Interiors, nie ma tu uniwersalnej zasady – liczy się przede wszystkim styl życia użytkowników mieszkańców, a także to, jak często i w jakim gronie korzystają oni z przestrzeni jadalnianej.
Wyspa kuchenna – 10 inspirujących projektów
Mały półwysep kuchenny maskuje słup konstrukcyjny, jego przedłużeniem jest stół
Wyspa kuchenna – monolityczna z szafkami z dwóch stron. Piękna i wygodna
Marmurowe wyspy kuchenne są bardzo modne! Ścianki i blat wykonane są z tego samego materiału
Niewielka wyspa kuchenna połączona z barkiem ściadaniowym
Półwysep kuchenny w maleńkim aneksie połączonym z pokojem dziennym
Wyspa kuchenna z przdłużonym z jednej strony blatem, pod którym mieszczą się krzesła
Nowoczesna wyspa kuchenna w kamiennej okładzinie, jego surowość równoważą okładziny ścienne z drewna
Duża wyspa kuchenna z barkiem – jej kontrastowy kolor przyciąga uwagę i współgra z obrazami
Wyspa kuchenna połączona ze stołem – bardzo praktyczne rozwiązanie
Projektując wyspę, należy pamiętać o detalach – błyszczący cokół sprawia, że wydaje się lżejsza
Jadania do dużego metrażu
Przy dużych rodzinach czy częstych spotkaniach w gronie przyjaciół najlepiej sprawdza się klasyczny stół. Trzeba jednak pamiętać, że zajmuje on sporo miejsca – w niewielkim mieszkaniu trudno będzie rozłożyć ośmioosobowy blat tylko dlatego, że raz w miesiącu wpadają znajomi. Z kolei w przestronnej kuchni połączonej z salonem duży stół nada charakteru całej strefie dziennej i zapewni komfort podczas wspólnych posiłków.
Rozwiązanie w małym mieszkaniu: wyspa i stołki barowe
W mniejszych mieszkaniach i wszędzie tam, gdzie ceni się wielofunkcyjność, architektka zaleca rozważenie wyspy kuchennej.
„Taka zabudowa może pełnić zarówno rolę dodatkowego blatu roboczego, jak i wygodnego miejsca do spożywania posiłków na co dzień. Dzięki zbliżonej wysokości do pozostałych blatów wyspa prezentuje się spójnie z resztą kuchni i płynnie łączy ją z częścią wypoczynkową. Popularnym rozwiązaniem jest tzw. „nawis” od strony salonu, który pozwala wsunąć hokery pod blat i zyskać dodatkowe miejsce na nogi. Ważne jest tu zachowanie minimum 30 cm wysunięcia blatu od korpusu wyspy, tak by siedzenie przy niej było komfortowe” – radzi architektka wnętrz Agata Izdebska.
A może wyspa kuchenna łączona ze stołem?
Osoby, które chciałyby mieć „dwa w jednym”, mogą zdecydować się na wyspę łączoną ze stołem lub zastosować wysuwany blat schowany w wyspie. Tego typu opcja jest szczególnie przydatna w małych kuchniach, gdzie nie ma możliwości postawienia dużego stołu na stałe. W ciągu dnia blat może służyć jako dodatkowa przestrzeń robocza albo miejsce do szybkiego zjedzenia posiłku, a przy większych spotkaniach da się go rozsunąć, tworząc pełnoprawny stół.
Czytaj też:
Białej kuchni mówimy „żegnaj”, zobacz, jakie meble znów są modne
Gniazdek elektrycznych w kuchni nigdy zbyt wiele
W kontekście funkcjonalności wyspy, architektka zwraca uwagę na kwestię, która często umyka uwadze właścicieli.
„Warto zadbać o wystarczającą ilość gniazdek elektrycznych, by móc podłączyć różne urządzenia kuchenne. Jeśli wyspa ma służyć do przygotowywania posiłków, najlepiej zorganizować tam choć część przestrzeni roboczej lub zlewozmywak, co usprawni wykonywanie codziennych czynności. W przypadku „suchej” wyspy można ograniczyć się do gniazdek, które pozwolą na podłączenie urządzeń typu robot kuchenny, toster czy mikser”.
Czytaj też:
Nowoczesne mieszkanie dla młodej pary. Ta biała kuchnia jest super!Czytaj też:
Już nie białe, a kremowe. Teraz takie kuchnie lansują architekci