Te chwile po jedzeniu
Duńska marka HAY zaprosiła tej jesieni do współpracy kogoś wyjątkowego. Wspólnie z Lailą Gohar stworzyła nową kolekcję zastawy stołowej i akcesoriów kuchennych. Kolorowa linia nosi nazwę Sobremesa. – To również nazwa hiszpańskiej sztuki odpoczywania i umiejętności cieszenia się leniuchowaniem i wspólnym towarzystwem, gdy posiłek dobiegnie końca – mówi autorka kolekcji.
Podzielę się z wami
Urodzona w Egipcie i mieszkająca w Nowym Jorku artystka Laila Gohar wykorzystuje jedzenie, by opowiadać historie. Wspólnie z HAY zaprojektowała naczynia i akcesoria, które celebrują radość przyjmowania gości, od zakupów na targu, przez pichcenie, nakrywanie do posiłku, po smakowanie kolejnych dań z przyjaciółmi zebranymi wokół. Artystka pracuje nad koncepcją gotowania i serwowania posiłków jako sposobu na dzielenie się doświadczeniami kulturowymi. Kolekcja Sobremesa to materialny przejaw jej koncepcji.
Projekt powstał podczas pandemii i wyraża także nadzieje artystki na przyszłość. – Poświęciłam czas lockdownu na rozmyślania, jak to będzie, gdy znowu spotkam się z przyjaciółmi, jak będą wyglądały stoły, jak je udekoruje i co podam – wspomina Laila Gohar.
Galeria:
Kolekcja Sombremesa, proj. Laila Gohar dla HAY
Kolekcja Sobremesa jest kolorowa, zaskakująca i dowcipna. Znajdziemy w niej ręcznie malowany, kolorowy dzbanek, słoik na ciasteczka, naczynie na fasolę, miski i porcelanowe talerze. Jest także haftowany obrus i serwetki... w zapałki albo w rybki.
Czytaj też:
Za piękny wieczór. Wznosimy toast kolorowymi kieliszkami z HolandiiCzytaj też:
Kuchnia od architekta. Piękna, funkcjonalna i nowoczesna