Bacówki w alpejskiej dolinie. BXB projektuje w Szwajcarii

Bacówki w alpejskiej dolinie. BXB projektuje w Szwajcarii

Dodano: 
Rossa, rewitalizacja, proj. BXBstudio
Rossa, rewitalizacja, proj. BXBstudio Źródło: BXBstudio
W wiosce Rossa przycupniętej na stokach szwajcarskiej doliny mieszka 150 osób. Tam architekci z BXB przerabiają malownicze bacówki.

Szwajcarskie Alpy to bardzo popularny kierunek turystyczny. O wakacjach tam marzą wszyscy spragnieni kontaktu z nieskażoną przyrodą i dziką naturą. Studio BXB podjęło się przebudowy starych budynków pasterskich w wiosce Rossa w kantonie Gryzonia położonym na pograniczu Włoch, Austrii i Liechtensteinu. Dzięki polskim architektom domki pozostaną równie malownicze i autentyczne, ale staną się bazą już nie dla wypasanych w okolicy kóz i owiec, a dla zmęczonych cywilizacją i długim marszem wędrowców.

Rossa, rewitalizacja, proj. BXBstudio

Zachować dziedzictwo

Projekt polegał na adaptacji zabytkowych budynków pasterskich w Szwajcarii, w malowniczej alpejskiej dolinie. – Szukając nowej funkcji mieszkalnej dla tych dwóch obiektów, staraliśmy się zachować historyczne dziedzictwo. W sposób nowatorski potraktowaliśmy elementy mobilne takie jak – składany balkon i składane rolety. Zwiększają one funkcjonalność i ergonomie obiektu, jednocześnie nadają inwestycji nowatorski charakter – opowiadają o szwajcarskiej przygodzie architekci.

Rossa, rewitalizacja, proj. BXBstudio

Dom i trzy apartamenty

Budynek mniejszy architekci zaaranżowali jako niewielki, dwukondygnacyjny dom mieszkalny z własną prywatną wydzieloną działką z tarasem i ogrodowym kominkiem. Budynek większy przekształcony został w budynek mieszkalny mieszczący aż trzy niezależne mikro-apartamenty, każdy z wydzieloną na działce zewnętrzną strefą prywatną będącą przedłużeniem wnętrza mieszkalnego oraz strefą wspólną na tarasie z kominkiem ogrodowym.

Rossa, rewitalizacja, proj. BXBstudio

SPA w piwnicy

Aranżując wnętrza tych historycznych obiektów, architekci z BXB kierowali się zasadą ergonomii przestrzeni wewnętrznej ale również uwarunkowaniami zewnętrznymi – nasłonecznieniem i osiami widokowymi ukierunkowanymi na przepiękną, malowniczą dolinę alpejską. – Budynek większy rozbudowaliśmy w strefie podziemnej piwnicy, zwiększając przestrzeń użytkową. W dobudowanej części zlokalizowaliśmy salon kąpielowy z sauną. Przestrzeń ta została wyposażona w studnię świetlną – mówią architekci. – Aranżując przestrzeń zewnętrzną, staraliśmy się wpisać w charakter miejscowości i topografię terenu, wykorzystując otwarcia widokowe z poszczególnych przestrzeni rekreacyjnych – dodają.

Galeria:
Rossa, rewitalizacja, proj. BXBstudio


Rewitalizacja Zabytkowych Budynków w Szwajcarii
Projekt: BXB studio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Rossa, Gryzonia, Szwajcaria
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Karwat, Urszula Furmanik

Czytaj też:
Dom Polski projektu BXB studio najlepszym domem świata
Czytaj też:
Sukces pracowni BXB studio! Polska Zagroda z nagrodą w kategorii „Residential Architecture – Single Family”.