Kamień na blat kuchenny. Jaki blat kuchenny wybrać?
Kamienie naturalne w polskich wnętrzach pojawiają się coraz częściej. Mimo to wiele osób obawia się po nie sięgać ze względu na cenę. Czy słusznie? Nie – te wyjątkowe materiały dostępne są w wielu przedziałach cenowych, nie tylko ekskluzywnych. Koszt zależy od gatunku, formatu płyty i jej grubości. Dużą rolę oczywiście odgrywa też skala przedsięwzięcia – granitowe blaty do kuchni nie wyniosą tyle, ile marmurowa posadzka do rozległego salonu. A więc...
Jaki kamień na blat kuchenny?
Wśród inwestorów pokutuje przeświadczenie, że kamień naturalny nie nadaje się na kuchenny blat. Pojawia się opinia, że kamienie naturalne są zbyt delikatne na blaty kuchenne. To nieprawda! Wszystko zależy od gatunku kamienia. Trudno wybierać do kuchni marmur lub trawertyn, a więc kamienie porowate. W takim zastosowaniu łatwo uległyby trwałemu zaplamieniu lub uszkodzeniu. Do kuchni poleca się natomiast blaty granitowe i równie odporne, choć jeszcze mniej znane w Polsce blaty z kwarcytów. Popularne są także blaty z porfiru oraz bazaltu.Im niegroźne są wysokie temperatury, wilgoć czy woda, ani kwasy i zasady obecne w produktach spożywczych. Każdy kamień naturalny, który chcemy zastosować na blat kuchenny, wymaga jednak odpowiedniej impregnacji – zwykle jest ona położona przez wykonawcę na płyty kamienne już na etapie montażu.
Kuchenny blat kamienny, grubość
Nieprawdą jest, że blat kuchenny z kamienia naturalnego musi być bardzo gruby. Wystarczy 2-centymetrowa płyta! Taki blat trochę waży, ale współcześni stolarze mają wprawę w przygotowaniu zabudowy w taki sposób, aby konstrukcja utrzymała ciężar. Blat z granitu czy kwarcytu może także zyskać dodatkowe funkcje, np. zostać wyfrezowany tak, aby powstał ociekacz albo wycięty, by w kuchni pojawił się zlewozmywak podwieszany.
Najpopularniejszy kamień naturalny na blat kuchenny. Granit
Na blaty kuchenne nadają się oczywiście kamienie naturalne o maksymalnym stopniu twardości. Blaty kuchenne to wszak powierzchnia użytkowana często i intensywnie. Kamienne blaty kuchenne muszą bez problemu znieść wszelkie prace związane z przygotowaniem posiłków i wypadki typu „upadek tłuczka na blat”. Jeśli myślimy o kamiennym blacie w kuchni, przychodzi nam do głowy najczęściej blat granitowy. I słusznie! Bo granity są odpowiednio wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i idealnie nadają się na blaty kuchenne. Najpopularniejsze do kuchni granity to: czarne - Black Nayara (delikatnie połyskujący jak mika, Via Lattea (lekko nakrapiany bielą), Cosmic Black (z beżowymi pasmami) i Cosmic Gold (z rudymi pasmami) oraz Copacabana i Copacabana Black (z jasnymi żyłami o większej lub mniejszej wyrazistości). Prócz nich ciemnoszary Metalicus o ekspresyjnym wzorze i powściągliwy ciemnobrązowy Imperial Coffee, a także zupełnie nietypowe jak na granity: niebieski Azul Bahia oraz mlecznobiały Perfect White.
Granit to skała magmowa, powstaje w głębokich warstwach ziemi. Występuje w niezliczonej liczbie kolorów i odcieni i ze względu na swoje właściwości jest najczęściej spotykanym kamieniem naturalnym w architekturze wnętrz i w budownictwie. Granit możemy spotkać dosłownie wszędzie, nie tylko jako blaty kamienne.
Wybierz kwarcyt, zachwyć się powierzchnią blatu!
Wspomniany kwarcyt warto poznać bliżej. Kwarcyt jest skałą metamorficzną. Powstaje w wyniku przeobrażania się innych skał, głównie piaskowca i mułowca. Jako skała metamorficzna charakteryzuje się zbitą i twardą strukturą. Choć wyglądem przypomina delikatny marmur (blaty marmurowe ze względu na porowatość kamienia nie nadają się do kuchni), to kamień ten ma bardzo dużą wytrzymałość. Jest równie twardy jak granit, niepodatny na zarysowanie czy ścieranie, odporny nawet na skrajne czynniki atmosferyczne, od mrozu po żar. Zarówno na granitowym blacie, jak i na blacie kuchennym z kwarcytu możemy bez obaw stawiać gorące naczynia i pokroić koperek. Do najpopularniejszych (i najpiękniejszych) gatunków kwarcytu, z których wykonuje się blaty kuchenne należą: kwarcyt Patagonia o bardzo wyraźnym, fantazyjnym użyleniu i ciemny kwarcyt Negresco i jasny Sky White. Kwarcyty sprawdzają się nie tylko jako blaty kuchenne, lecz także na tarasach i balkonach oraz jako obudowa do kominków (nie straszne im działanie wysokiej temperatury). Doskonale nadaje się również na parapety, okładziny ścienne, ale także posadzki, schody, a nawet elewacje budynków.
Blat kamienny, impregnacja
Kamień na blat kuchenny musi zostać odpowiednio zaimpregnowany. Niezależnie od gatunku kamienia, który wybierzemy - każdy wymaga impregnacji. Impregnacja przeprowadzana jest zazwyczaj przez profesjonalistów z firmy kamieniarskiej. Bez zaimpregnowania, powierzchnia blatu może ulec trwałemu poplamieniu. Blat bez impregnatu nie będzie mógł być także utrzymywany w należytej czystości. Środki chemiczne zniszczą jego powierzchnię, tak z resztą jak i tłuszcz czy czerwone wino. Nawet na zaimpregnowanym blacie istnieje ryzyko powstania przebarwień.
A jeśli nie blat z naturalnego kamienia? Do wyboru mamy również blaty do złudzenia przypominające blaty kamienne, a wykonane z kamieni naturalnych przetworzonych przez człowieka. Są to kamienie syntetyczne, konglomeraty marmurowe, konglomeraty kwarcowe, spieki kwarcowe. Każdy są to materiały oddające piękno kamienia naturalnego, lecz przewyższające naturalny kamień pod względem odporności i wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne, środki chemiczne, zarysowania.
Kamień syntetyczny
Konglomerat to kruszywo kamienne spojone żywicą poliestrową z dodatkiem pigmentów. Zmielony kamień to zazwyczaj marmur, kwarc lub granit. Konglomeraty są lżejsze od naturalnego kamienia o prawie jedną czwartą (jeszcze lżejsze są blaty kompozytowe i spieki kwarcowe). Wszystkie konglomeraty, niezależnie czy to konglomerat kwarcowy, czy też marmurowy mają wysoką odporność na działanie środków chemicznych, wilgoć, wysoką temperaturę. Ich minusem jest fakt, że szybko się ścierają i rysują - dotyczy to zwłaszcza konglomeratów marmurowych. Bez wątpienia pod tym względem mają niższą odporność niż chociażby granit, którego nie sposób zarysować!
Spieki kwarcowe
Mamy wybór. Pamiętajmy, że mimo tego, że naturalny kamień jest najpiękniejszy, najnaturalniejszy, najszlachetniejszy i ponadczasowy, nie sprawdzi się w każdej kuchni. Jeśli marzymy o kamieniu w kuchni (na przykład o marmurze), a dużo i często gotujemy, może warto pomyśleć o spiekach kwarcowych, które rysunkiem i fakturą przypominają kamień naturalny, a są lekkie, cieniutkie i odporne. Powstają z naturalnych materiałów – granulatu kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych oraz pigmentów ceramicznych – które zostają sprasowane, a następnie wypalone w temperaturze 1220°C. Wówczas odrębne dotąd ziarna stapiają się z sobą – łączą niezwykle trwale w tzw. polikryształ. Efektem tego procesu są idealnie płaskie płyty, cienkie (grubości od zaledwie 3 do 20 milimetrów) i lekkie (metr kwadratowy najcieńszego z nich waży zaledwie 8 kg), a przy tym niezwykle wytrzymałe.
Można z nich wykonać nie tylko blat, ale i obłożyć ścianę nad blatem, kuchenną wyspę i szafki. Spieki kwarcowe znajdują także zastosowanie jako posadzki i okładziny ścienne. To istotne, gdy nasza kuchnia połączona jest z salonem. Dzięki zastosowaniu spieków kwarcowych możemy spójnie zaaranżować obie strefy, by współgrały ze sobą. Ten sam materiał na kuchennym blacie, na wyspie kuchennej oraz na obudowie kominka będzie wyglądał bardzo atrakcyjnie. Podobnie rzecz się ma z podłogą. Spiekiem kwarcowym możemy wyłożyć podłogę zarówno w aneksie kuchennym, jak i w salonie. Nie ma materiału jednocześnie imitującego kamień, wytrzymalszego i łatwiejszego w utrzymaniu w czystości. Mało tego, spieki kwarcowe doskonale nadają się jako materiał, z którego wykonać możemy blaty stołów i stolików kawowych.