Uprawa forsycji – jak dbać, przycinać, rozmnażać? Wszystko o tym kwitnącym krzewie
Forsycja jest zwiastunem wiosny. To krzew ozdobny z rodziny oliwkowatych. Pochodzi z Azji, ale naturalnie występuje w wielu regionach świata. Wczesną wiosną krzewy forsycji obsypane są złotożółtymi, dzwonkowatymi kwiatami. Podczas wyjątkowo surowych zim nieco przemarzają, zwłaszcza pąki kwiatowe i kwiaty forsycji, ale to sporadyczne przypadki.
Odmiany forsycji najczęściej spotykane w Polsce
Poszczególne gatunki i odmiany forsycji różnią się wrażliwością na niskie temperatury. W Polsce uprawiane są najczęściej trzy gatunki forsycji i ich odmiany. Wszystkie mają żółte kwiaty. Są to:
- forsycja pośrednia (forsythia intermedia),
- forsycja zwisła (Forsythia suspensa)
- forsycja koreańska (forsythia ovata).
Ta ostatnia jest najmniej dekoracyjna, gdyż kwitnie skąpo. Najbardziej wrażliwa na mróz jest forsycja zwisła (forsycja zwisająca). Wszystkie kwitną jeszcze przed wypuszczeniem liści. Generalnie forsycja jest odporna na mróz, a jej kwiaty dobrze znoszą wiosenne przymrozki.
Forsycja odporna na mróz
Najwytrzymalsze na mrozy w naszym kraju są odmiany kórnickie (Instytut Dendrologii w Kórniku), po nich forsycja koreańska, następnie forsycja pośrednia i jej odmiany, a na końcu piękna lecz wrażliwa forsycja zwisająca.
W polskich warunkach znakomicie sprawdza się także odporna na mróz forsycja zielona. Natomiast forsycja japońska (forsythia japonica) rośnie wolno i dorasta do 1,5 m – ta sprawdza się w niewielkich polskich ogrodach.
Uprawa forsycji: gleba, podlewanie, nawożenie
Forsycja wymaga podłoży żyznych i wilgotnych, o luźnej strukturze. Na suchych glebach licie szybko więdną i zwisają. Forsycje źle znoszą konkurencję innych roślin, ze względu na płytki system korzeniowy złożony przede wszystkim z cienkich korzeni. Forsycje słabo rosną w miejscach zadarnionych i zachwaszczonych.
Gleby pod krzewami forsycji nie należy przekopywać, można ją jedynie płytko motyczkować. Korzystniejsze jest jej ściółkowanie i utrzymywanie ściółki w należytej wilgotności.
W okresach suszy nie możemy zapominać o regularnym podlewaniu, w przeciwnym razie jej liście zwiędną.
Forsycja – stanowisko
Forsycje sadzimy na stanowisku słonecznym, zabezpieczonym przed mroźnymi podmuchami wiatru. W takich miejscach rozwijają się najlepiej, widać to po kwiatach forsycji, które pojawiają się w największych ilościach.
Jednak forsycje to krzew ozdobny, który z powodzeniem zniesie miejsce zacienione i może być sadzony w cieniu drzew lub wyższych krzewów.
Forsycja, miejsce w ogrodzie
Forsycje uprawiane w Polsce to duże krzewy dorastające do 3 m wysokości, dlatego w mniejszych ogrodach umieszczamy je tak, by nie zasłaniały innych roślin. Wybiera się zwykle miejsca w narożnikach ogrodu lub w sąsiedztwie ogrodzenia.
Często z forsycji tworzy się nieformowane żywopłoty. W większych ogrodach forsycje sadzi się w miejscach bardziej eksponowanych. Ładnie wyglądają na tle krzewów iglastych i liściastych zimozielonych. Gałęzie żółtych kwiatów forsycji ładnie kontrastują z czerwonym kolorem kwiatów, kwitnącej w tym samym czasie porzeczki krwistej.
Przycinanie forsycji
Krzewy forsycji powinny wyglądać naturalnie, więc nie wymagają cięcia formującego. Wycina się jedynie pędy stare, przemarznięte i uszkodzone. Robimy to zawsze wczesną wiosną, ponieważ forsycja kwitnie na zeszłorocznych pędach.
Forsycji nie przycinamy latem – letnie cięcie spowoduje brak kwitnienia krzewu wiosną. Jeśli zimą przemarzło wiele pędów, to wycinamy je nisko nad ziemią, przy okazji odmładzając krzew. Tak samo postępujemy w przypadku starych krzewów.
Rozmnażanie forsycji
Jeśli masz już krzew forsycji w swoim ogrodzie, łatwo będzie go rozmnożyć. Robimy to późnym latem lub w grudniu. Pobieramy z krzaka 15-20 centymetrowe, półzdrewniałe odcinki gałązek.
Włóż je do doniczki z ziemią wymieszaną z torfem, a doniczkę owiń folią i ustaw w jasnym miejscu. Ukorzenione sadzonki będzie można posadzić już wiosną następnego roku.
Związki występujące w forsycji oraz ich właściwości prozdrowotne
Kwiaty forsycji są nie tylko śliczne, ale i zdrowe! Znajdziemy w nich witaminę C i flawonoidy: antocyjany, kwercetynę i rutynę, posiadające między innymi właściwości wzmacniające i uszczelniające naczynia włosowate, a także działanie przeciwzapalne. Rutynę wykorzystuje się na przykład do zmniejszenia opuchlizn.
Dodatkowo rutyna z kwiatów forsycji ma właściwości antyoksydacyjne, a więc skutecznie neutralizuje powstawanie wolnych rodników uszkadzających nasz materiał genetyczny i odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych – w tym raka.
Jadalne kwiaty forsycji
Za żółtymi kwiatami kryje się smak. Kwiaty forsycji są bardzo smaczne. Mają słodko-gorzkawy posmak i najlepiej jeść je na surowo: w sałatkach, makaronach i na kanapkach.
Kwiatki forsycji można również podawać w tempurze w cieście naleśnikowym.