Nakarm pomidory tym produktem, a odwdzięczą ci się dorodnymi owocami. Zajdziesz go w kuchni

Dodano:
Naturalny nawóz sprawi, że twoje plony pomidorów będą obfite Źródło: Pexels
Nawóz z tego produktu ma znakomity wpływ na rośliny. Sami się przekonajcie! Podajemy ekonomiczny przepis naszych babć na nawóz z suchego chleba.

Przyznajcie się, u was w domu także zdarza się wyrzucać pieczywo. Nie róbcie tego. Lepiej wykorzystajcie suche kromki do zrobienia ekonomicznego i naturalnego nawozu, z którego korzystały także nasze babcie. Czas przypomnieć ten prosty, składający się tylko z dwóch składników przepis.

Jakie rośliny nawozimy nawozem z suchego chleba

Nawóz z chleba i bułek, które nie nadają się już do jedzenia, znakomicie sprawdza się do zasilania pomidorów, ogórków i kwiatów. Stosuje się go od marca w okresie najintensywniejszego wzrostu roślin. Samodzielnie zrobiony nawóz zapewni roślinom niezbędne składniki odżywcze, dzięki którym będą szybko i zdrowo rosły, owocowały i kwitły.

Nawóz z chleba, dlaczego jest skuteczny

Nikt nie lubi marnować jedzenia. Dlatego proponujemy prosty sposób na wykorzystanie suchego pieczywa: nawóz do roślin. Bułki i chleb bogate są w białka, aminokwasy oraz witaminy i pierwiastki śladowe. Wszystko to będzie pobudzało rośliny do szybkiego i zdrowego wzrostu. Także drożdże, które ma w sobie zakwas chlebowy, są dobre dla roślin: aktywują pożyteczne bakterie glebowe oraz neutralizują patogeny.

Do uprawy pomidorów i ogórków sprawdza się nawóz z pieczywa

Nawóz z chleba, na co go stosować

Nawozu z chleba warto używać w początkowej fazie wzrostu roślin, szczególnie warzyw – pomidorów i ogórków. Dzięki miksturze, sadzonki ogórków rozwiną się dużo szybciej, a ich system korzeniowy będzie lepiej rozwinięty. Natomiast w przypadku pomidorów, nawóz pomoże przyjąć się sadzonkom w gruncie.

Jednak nawóz z chleba sprawdzi się nie tylko w warzywniku. Po podlaniu nim wrzosów, azalii i hortensji, rośliny zaczną kwitnąć dużo obficiej.

Nawóz z czerstwego chleba znakomicie ukorzenia pomidory

Nawóz z chleba, jak go zrobić

Do przygotowania nawozu z chleba najlepszy będzie chleb razowy, ponieważ jest najbogatszy w składniki odżywcze. Pieczywo może być świeże lub czerstwe, my jednak namawiamy do niemarnowania żywności i wykorzystania chleba, który i tak by został wyrzucony.

  • Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do wiadra.
  • Zalewamy deszczówką lub przegotowaną wodą do poziomu pieczywa.
  • Całość przykrywamy talerzem lub ściereczką.
  • Zostawiamy w spokoju na tydzień, w międzyczasie mieszając, by chleb się zupełnie rozpadł.
  • Po tygodniu odcedzamy miksturę przez sito i wlewamy do konewki. Nawóz jest gotowy.

Jak często zasilać rośliny nawozem z chleba

Warzywa rosnące w żyznej glebie wystarczy zasilać nawozem z chleba trzy razy w sezonie. Pierwszy raz, gdy sadzimy roślinę, drugi raz – tydzień później, a trzeci, kiedy pojawią się pąki. Nawóz z chleba najskuteczniej działa w ciepłe dni. Warzywa podlewamy – pół litra nawozu z chleba na sadzonkę.

Gdy ziemia w warzywniaku nie jest bogata w składniki odżywcze, nawóz możemy stosować co 10 dni. Nawożenia pomidorów zaprzestajemy, gdy zaczynają owocować. Ogórków to nie dotyczy. Kwiaty podlewamy szklanką nawozu po posadzeniu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...