Jak wyczyścić lustra na błysk i bez smug? Potrzebny środek znajdziesz w każdym sklepie spożywczym!
Skrobia jest organicznym związkiem chemicznym, który – gdy występuje w czystej postaci – nie rozpuszcza się w wodzie, a z gorącą tworzy kleik. Skrobia dostępna w sklepach wytwarzana jest najczęściej z ziemniaków i kukurydzy, rzadziej z pszenicy i tapioku.
Dlaczego skrobia jest dobra do czyszczenia luster?
Wydawać by się mogło, że pomysł czyszczenia luster skrobią jest nieco dziwny, ale to metoda stara i sprawdzona, praktykowana od dawna – można ją znaleźć w przedwojennych poradnikach o prowadzeniu domu. Dlaczego skrobia jest tak skuteczna?
Skrobia przyciąga i pochłania brud
- Skrobia ma zdolność pochłaniania brudu, kurzu i tłuszczu z powierzchni luster.
- Po nałożeniu na lustro skrobia tworzy cienką warstwę, która wychwytuje cząsteczki brudu.
- Następnie można łatwo usunąć ją wraz z brudem za pomocą suchej ściereczki.
Skrobia nie pozostawia smug na lustrze
- W przeciwieństwie do niektórych komercyjnych środków do czyszczenia luster skrobia nie pozostawia smug.
- Dzieje się tak, ponieważ skrobia jest substancją naturalną i nie zawiera sztucznych dodatków.
Skrobia jest tania, powszechnie dostępna i bezpieczna
- Skrobię można znaleźć w każdym sklepie spożywczym.
- Jest to bardzo tani produkt, co czyni ją opłacalnym wyborem do czyszczenia luster.
- Jest bezpieczna dla środowiska i nie szkodzi zwierzętom domowym ani dzieciom.
Jak używać skrobi do czyszczenia luster?
- Wymieszaj 2 łyżki skrobi z 1 łyżką wody, aż powstanie pasta.
- Nałóż pastę na miękką ściereczkę i wyczyść nią lustro.
- Pozostaw pastę na lustrze na kilka minut, aby wchłonęła brud.
- Wytrzyj lustro do sucha czystą ściereczką.
- Do pasty ze skrobi można dodać kilka kropli olejku eterycznego, aby nadać lustrom przyjemny zapach.
- Do czyszczenia luster można również użyć suchej skrobi. Nałóż skrobię na miękką ściereczkę i wyczyść nią lustro. Następnie wytrzyj lustro do sucha czystą ściereczką.
- A na koniec ciekawostka – możesz też przetrzeć lustro połówką ziemniaka lub świeżą ziemniaczaną skórką (mokrą stroną). To przecież również jest skrobia!