Mąka na mszyce i choroby grzybowe – fakty i mity na temat domowego sposobu pielęgnacji roślin

Dodano:
Kapusta Źródło: Pexels / Gu Bra
Mąka polecana jest do zwalczania mszyc i innych szkodników, a także jako nawóz poprawiający strukturę gleby. Ile w tym jest prawdy? Przeczytajcie!

Weź szklankę mąki i podsyp rośliny, a zobaczysz, co się stanie – radzą internetowe poradniki, reklamujące mąkę jako świetny nawóz i środek na szkodniki roślin, zwłaszcza kapustnych. Czy rzeczywiście mąka jest tak skuteczna w ogrodzie i do pielęgnacji roślin doniczkowych?

Czy mąka zawiera składniki odżywcze wartościowe dla roślin?

Teoretycznie tak – w filiżance mąki jest 134 mg potasu (odpowiada za transport składników odżywczych i wody, reguluje fotosyntezę), 27,5 mg magnezu (wspomaga fotosyntezę i zdrowie liści) oraz 19 mg wapnia (odpowiada za budowę ścian komórkowych). Mąka zawiera też węglowodany, aminokwasy i inne mikroelementy. Problem w tym, że są to śladowe ilości, wiele też zależy od rodzaju i jakości mąki. Jesteśmy zdecydowanie na „nie”, jeśli chodzi o stosowanie mąki jako nawozu.

Mąka jako środek przeciw mszycom i innym szkodnikom

Ponieważ mamy sezon na kapustę, zwalczanie mszyc znów staje się palącym problemem. Tu rzeczywiście mąka może pomóc, choć trzeba pamiętać, że jest to działanie doraźne, ponieważ mąka szybko się zmywa lub ulega rozkładowi.

Jak używać mąki na mszyce? Wsyp mąkę pszenną do woreczka foliowego, następnie zawiąż go i zrób na dole kilka dziurek (możesz użyć też sita). Teraz wystarczy tylko przejść się wśród grządek i potrząsając workiem posypać mąką kapustę. Rób to rano, koniecznie w pogodny dzień.

Jak mąka działa na mszyce? Mszyce połkną część mąki, a kiedy spróbują wydalić spadzię, mąka zmiesza się z materiałem i uniemożliwi jego wydalanie. Ważne – mąka zatyka pory liści, co nie jest dobre dla roślin, ponieważ zaburza wymianę wody i oddychanie.

Mąka na choroby grzybowe roślin – prawda czy fałsz?

Fałsz. Mąka kukurydziana bywa polecana jako naturalny środek do ograniczania chorób grzybowych (np. mączniaka). Jednak dowody naukowe na skuteczność tej metody są ograniczone, a efekty mogą być nieznaczne w porównaniu z fungicydami. Poza tym mąka jest bogata w skrobię, która może sprzyjać rozwojowi pleśni i innych grzybów w wilgotnych warunkach, zwłaszcza na powierzchni gleby lub liści. Zamiast zwalczać choroby, mąka może je nasilać! Przeczytaj: Zwalczy mszyce, przędziorki, mączniaka prawdziwego. Poznaj sekret naturalnej gnojówki – zdziała cuda.

Mąka na poprawę struktury gleby

Poprawa struktury gleby polega na wzbogacaniu jej o materię organiczną, która zwiększa jej zdolność do retencji wody, poprawia przewiewność oraz wspomaga rozwój mikroorganizmów. Tymczasem mąka, niezależnie od rodzaju (pszenna, kukurydziana, ryżowa), składa się głównie z węglowodanów, głównie skrobi (cukry). Oprócz niewielkich ilości białka i tłuszczu, nie zawiera istotnych składników mineralnych ani mikroelementów, które mogłyby znacząco wpłynąć na poprawę właściwości podłoża. Nie jest źródłem próchnicy, minerałów ani włóknistych materiałów, które długotrwale zmieniają właściwości fizyczne i biologiczne gleby.

Zagrożenia związane ze stosowaniem mąki w glebie

Stosowanie mąki w glebie, szczególnie w nadmiarze, może prowadzić do:

  • Zakwaszenia gleby, ponieważ procesy rozkładu skrobi mogą prowadzić do lokalnych zmian pH. Przeczytaj: Kwaśna czy zasadowa? Domowy sposób na określenie pH ziemi w ogrodzie.
  • Zwiększonego ryzyka rozwoju pleśni i chorób grzybowych, szczególnie w wilgotnych warunkach.
  • Nadmiernego rozwoju mikroorganizmów w sposób niekontrolowany, co może zakłócać naturalny cykl życia glebowych bakterii i grzybów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...