W jakiej filiżance serwować cappuccino, a w czym espresso? Przewodnik na Dzień Kawy – to już dziś!
Nie tylko w Międzynarodowy dzień kawy, lecz także przez cały rok dobór odpowiedniego naczynia do serwowania kawy jest bardzo istotny zarówno z perspektywy estetyki, jak i walorów smakowych serwowanego napoju. Odpowiednie filiżanki podkreślają charakter kawy i wpływają na ich temperaturę, aromat i smak.
Mała czarna – jak serwujemy espresso?
Espresso, będące esencją kawy, serwuje się w małych filiżankach o pojemności 50-90 ml. Klasyczna porcelanowa filiżanka powinna mieć grube ścianki, które utrzymują temperaturę, zapewniając odpowiednią konsystencję i aromat kawy. Tradycyjne espresso podaje się na spodku, często z małą łyżeczką, w towarzystwie szklanki wody.
Pod mlecznym obłoczkiem – w czym podawać cappuccino
Cappuccino, czyli połączenie espresso z mlekiem i mleczną pianką, powinno być serwowane w filiżankach o pojemności 150-180 ml. Idealne są naczynia o zaokrąglonych brzegach, które pozwalają na tworzenie kremowej pianki. Filiżanki do cappuccino powinny również być z grubego materiału, aby utrzymać ciepło, oraz na spodku, co podkreśla elegancję serwowania.
Caffè Latte – królowa mlecznych kaw
Caffè latte to napój, w którym najpierw wlewa się espresso, a następnie dodaje spienione mleko. W przeciwieństwie do macchiato, nie jest to napój warstwowy – składniki są mieszane. Mleko i kawa są jednolicie połączone, co daje gładki, kremowy wygląd.Caffè latte podaje się w większych filiżankach lub kubkach o pojemności 240-300 ml, często ceramicznych, co podkreśla jego gładką konsystencję.
Latte Macchiato – szkło pozwala uwidocznić warstwy napoju
Latte macchiato to napój warstwowy, gdzie gorące mleko i pianka są najpierw wlewane do szklanki, a dopiero na końcu delikatnie dodaje się espresso. Espresso jest wlane jako ostatnie, dzięki czemu tworzy się charakterystyczny efekt trzech warstw – mleko na dole, kawa pośrodku i mleczna pianka na górze. Latte macchiato najczęściej podaje się w wysokiej, przezroczystej szklance o pojemności 250-350 ml, co pozwala uwidocznić jej warstwy. W szkle serwujemy także affogato (kawę deserową) oraz kawy mrożone.