Jak uprawiać kiełki i mikrolistki w domu?Jesienna bomba witaminowa prosto z kuchennego parapetu

Dodano:
Mikrolistki Źródło: Pexels / Anna Nekrashevich
Chcesz mieć pyszny, zdrowy i tani dodatek do codziennych kanapek i sałatek? Uprawiaj kiełki i mikrolistki. To banalnie proste – wystarczą nasiona, słoik lub tacka i woda.

Uprawa mikrolistków i kiełków w domowych warunkach to doskonały sposób na wzbogacenie diety całej rodziny w świeże, pełne witamin i minerałów składniki. Jest bardzo prosta, nie wymaga dużej przestrzeni ani specjalistycznego sprzętu, a efekty można zauważyć już po kilku dniach. Kiełki i mikrolistki są wartościowym dodatkiem do wielu potraw, np. kanapek lub sałatek. Przeczytaj też: Chrupiące ogórki z własnego parapetu? To możliwe także zimą!

Kiełki i mikrolistki – co to takiego?

Kiełki to młode rośliny w początkowej fazie wzrostu, które spożywa się w całości, łącznie z korzeniami. Do wyboru mamy m.in. nasiona rzodkiewki, słonecznika, lucerny, brokułu czy fasoli mung.

Mikrolistki, znane również jako microgreens, to młode rośliny, które zbiera się w fazie, gdy mają około 5-10 cm wysokości i wykształciły pierwsze liście właściwe. W przeciwieństwie do kiełków, które spożywa się w całości, mikrolistki ścina się tuż nad powierzchnią podłoża, spożywając jedynie część nadziemną. Przeczytaj też: Ogródek warzywny w mieszkaniu? To możliwe! Porady eksperta.

Jak uprawiać kiełki w domu?

– Uprawę kiełków rozpoczynamy od opłukania nasion pod bieżącą wodą. Następnie moczymy je w wodzie przez 6-12 godzin. Czas zależy od rodzaju nasion i jest podany na opakowaniu nasion. Po namoczeniu odcedzamy nasiona i znów dokładnie je płuczemy. Następnie umieszczamy w wybranym naczyniu, np. w kiełkownicy, słoiku lub na talerzu wyłożonym gazą. Dalej pielęgnujemy, czyli płuczemy dwa razy dziennie wodą, lub zraszamy – w przypadku uprawy na gazie, aby zapewnić im wilgoć. Kiełki trzymamy w jasnym miejscu, ale nie wystawiamy ich na bezpośrednie światło słoneczne. Czas od wysiewu do spożycia wynosi od 3 do 10 dni, w zależności od gatunku – podpowiada Aneta Powązka z W.Legutko.

Mikrolistki – uprawa jest prosta!

Mikrolistki uprawia się w niewielkiej ilości ziemi. Nasiona należy rozsypać równomiernie na powierzchni, a następnie przysypać cienką warstwą podłoża, ok. 0,5 cm. Ziemię trzeba utrzymywać w stanie umiarkowanej wilgotności, zraszając ją wodą dwa razy dziennie. Pojemnik z nasionami należy przechowywać w jasnym miejscu, unikając bezpośredniego nasłonecznienia, które może przesuszyć podłoże. Mikrolistki są gotowe do zbioru po ok. 2 tygodniach, gdy osiągną wysokość 5-10 cm i wykształcą pierwsze liście właściwe. Należy ścinać je nożyczkami tuż nad powierzchnią podłoża. Zobacz też: Jak za darmo mieć nowe zioła? To banalnie proste!

Kiełki i mikrolistki to bomba witaminowa. Co zawierają?

– Kiełki i mikrolistki są świetnym dodatkiem do kanapek. Mają nawet 40 razy więcej składników odżywczych niż ich dorosłe formy! Zawierają nie tylko witaminy m.in. B, C, E i K, ale też minerały, takie jak żelazo i cynk, istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka oraz białko i antyoksydanty. Są uważane za tzw. superfood – przekonuje Leszek Klimas, inicjator kampanii Poruszamy Polskę edycja Sielska Kanapka Klimasa #Zdroworosna, promującej odpowiednie nawyki żywieniowe wśród dzieci oraz aktywność fizyczną.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...