Myjesz płytę indukcyjną zaraz po gotowaniu? To błąd, dowiedz się, czym grozi!

Dodano:
Mycie płyty indukcyjnej Źródło: Shutterstock / Budimir Jevtic
Czyścisz płytę indukcyjną zaraz po gotowaniu? To błąd, który może prowadzić do uszkodzenia kuchenki! Dlaczego nie wolno tego robić?

Czyszczenie płyty indukcyjnej zaraz po gotowaniu to błąd, który może skutkować uszkodzeniem powierzchni, powstawaniem osadów i reakcjami chemicznymi. Wystarczy odczekać kilkanaście minut, by zachować płytę w idealnym stanie na długie lata. Pamiętaj – dobra pielęgnacja to klucz do długowieczności Twojej kuchennej płyty!

Szok termiczny – co się dzieje, gdy używasz zimnej wody na gorącej powierzchni?

Nagłe ochłodzenie rozgrzanej powierzchni może prowadzić do szoku termicznego. W przypadku płyt indukcyjnych gładkie szkło ceramiczne jest odporne na temperaturę, ale nie na jej gwałtowne zmiany. Jeśli użyjesz zimnej wody lub środka czyszczącego na rozgrzaną płytę, może dojść do mikrospękań. Z czasem drobne uszkodzenia mogą się pogłębiać, prowadząc do widocznych pęknięć lub osłabienia powierzchni. Przeczytaj też: Mój sposób na idealnie czystą płytę indukcyjną. Mam lśniącą kuchenkę bez drogich środków!

Parowanie i ryzyko osadu – dlaczego środki czyszczące parują na gorącej płycie?

Większość detergentów zawiera wodę oraz rozpuszczalniki, które na gorącej powierzchni zaczynają natychmiast odparowywać. Może to prowadzić do:

  • pozostawiania trudnych do usunięcia smug i zacieków,
  • powstawania lepkiego osadu, który będzie wymagał intensywniejszego szorowania (co również może uszkodzić powierzchnię),
  • uwalniania oparów chemicznych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Czy środki czyszczące mogą reagować z gorącą płytą? Tak, i to w niebezpieczny sposób!

Niektóre preparaty do czyszczenia zawierają chlor, alkohol, amoniak lub kwasy. Pod wpływem ciepła mogą one wchodzić w reakcje chemiczne, które:

  • osłabiają powłokę ochronną płyty,
  • pozostawiają nieestetyczne odbarwienia,
  • mogą generować niebezpieczne dla zdrowia substancje lotne.

Jak bezpiecznie czyścić płytę indukcyjną?

  • Poczekaj, aż płyta wystygnie – najlepiej odczekać około 15–20 minut po zakończeniu gotowania.
  • Użyj miękkiej ściereczki – unikanie druciaków i szorstkich gąbek zapobiegnie zarysowaniom.
  • Stosuj delikatne środki czyszczące – najlepiej specjalistyczne płyny do płyt indukcyjnych lub roztwór wody z octem (w proporcji 1:1).
  • Usuwaj zabrudzenia na bieżąco – ale dopiero po ostygnięciu powierzchni!
  • Unikaj nadmiaru wody – nadmierna wilgoć może dostać się do elektroniki i uszkodzić płytę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...