Chcesz mieć pomidory jak z eko bazaru? Wrzucaj to do dołka, a zbierzesz pełne kosze!

Dodano:
Pomidory Źródło: Dom WPROST.pl / Ewa Jagalska
Poznaj naturalne dodatki do dołka przy sadzeniu pomidorów. Te składniki zwiększają plon i chronią rośliny przed chorobami – bez chemii!

Sadzenie pomidorów to nie tylko umieszczenie sadzonki w ziemi. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie dołka i wzbogacenie go o naturalne składniki, które wspomogą rozwój rośliny. Sprawdź, co warto dodać do dołka, by Twoje pomidory rosły zdrowo i obficie owocowały.

Co warto dodać do dołka przy sadzeniu pomidorów? Po pierwsze kompost!

Dodanie garści dobrze rozłożonego kompostu do dołka zapewni roślinie dostęp do niezbędnych składników odżywczych oraz poprawi strukturę gleby, zwiększając jej zdolność do zatrzymywania wilgoci. Kompost wspiera również rozwój pożytecznych mikroorganizmów w glebie.

Mączka kostna – wsparcie dla systemu korzeniowego

Mączka kostna jest bogatym źródłem fosforu, który wspomaga rozwój korzeni i kwitnienie. Dodanie jej do dołka przy sadzeniu pomidorów może przyczynić się do silniejszego systemu korzeniowego i lepszego plonowania.

Pokrzywa – naturalny stymulator wzrostu

Świeża, posiekana pokrzywa dostarcza azotu oraz innych mikroelementów, które wspomagają wzrost roślin. Dodatkowo, pokrzywa posiada właściwości biofungicydowe, co może pomóc w ochronie pomidorów przed chorobami grzybowymi. Zobacz też jak zrobić gnojówkę z pokrzywy.

Skorupki jaj – źródło wapnia

Rozdrobnione skorupki jajek dostarczają wapnia, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju roślin i zapobiega chorobom takim jak sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców. Zobacz też: Domowy nawóz na kwitnienie i owocowanie. To prawdziwa bomba potasowa dla pomidorów i nie tylko!

Popiół drzewny – naturalny nawóz potasowy

Popiół drzewny zawiera potas oraz inne cenne składniki odżywcze. Dodanie 1–2 łyżek popiołu do dołka i wymieszanie z glebą może wzmocnić rośliny i pomóc w walce z szkodnikami.

Jak prawidłowo sadzić pomidory?

Pomidory najlepiej sadzić w ciepłej, żyznej glebie o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5–6,5). Dołki powinny być na tyle głębokie, by pomieścić bryłę korzeniową oraz część łodygi – zakopanie łodygi aż do pierwszych liści sprzyja wytwarzaniu dodatkowych korzeni, co wzmacnia roślinę.

Po posadzeniu rośliny należy obficie podlać, a następnie regularnie nawadniać, unikając moczenia liści, co może prowadzić do chorób grzybowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...