Nie ma chyba kuchni, w której nie znaleźlibyśmy drewnianych akcesoriów: desek do krojenia i serwowania oraz łyżek, łopatek i szpatułek.
Drewno w kuchni, zdrowe, ekologiczne, nie uczula
Drewno w kuchni ma wiele zastosowań. Jest cenione zarówno przez domowych kucharzy, jak i profesjonalistów. Dlaczego? Drewniane akcesoria kuchenne w kontakcie z żywnością i wysoką temperaturą nie wydzielają szkodliwych dla substancji. Poza tym drewno jest naturalnym materiałem, a więc akcesoria z niego wykonane są ekologiczne i przyjazne dla środowiska. Drewniane akcesoria kuchenne nie wywołują także relacji alergicznych.
Drewniane deski kuchenne, nie tępią noży, nie rysują teflonu
Krojenie i siekanie na drewnianej desce kuchennej jest bezpieczne, ponieważ nie tępi ostrzy noży. Sprawę serwowania ułatwia fakt, że deskę możemy położyć na stole i zachęcić biesiadników, by sami kroili sobie upatrzony fragment sera, wędliny, czy pieczystego. Drewniane akcesoria są także wprost stworzone do stosowania ich z teflonowymi powierzchniami patelni. Nie rysują delikatnej powierzchni, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu.
Drewno w kuchni i na stole, estetyczne walory
Projektanci i producenci coraz częściej wycofują się z produkcji rzeczy z plastiku, starając zastępować je naturalnymi i tradycyjnymi materiałami. Drewno w kuchni stosowane jest od setek lat. Nie chodzi tu jedynie o akcesoria kuchenne i deski do krojenia. Co raz więcej firm ma w swojej ofercie drewniane naczynia do serwowania. Są piękne i ponadczasowe. Pasują prawie do każdej aranżacji kuchni czy stołu.
Drewno najlepiej komponuje się oczywiście z innymi naturalnymi materiałami. Na stole: z lnem, ręcznie formowaną ceramiką i szkłem. Wprowadza do stylizacji miękkość, przytulność i łagodność.
Drewniane akcesoria, pielęgnacja
Drewno jest piękne, ekologiczne, a le i nietrwałe. Szkodzi mu przede wszystkim wilgoć, która jak wiadomo, w kuchni jest nie do uniknięcia. Najczęstszy błąd jaki popełniamy, to mycie drewna w zmywarce. Unikajmy tego, bo to najprostsza droga do znaczenia drewna. Drewno powinniśmy myć pod bieżącą wodą, po czym wycierać do sucha.
Jednak jest metoda, by przedłużyć żywotność drewna w kuchni. Wystarczy na deskę, łyżkę czy miseczkę nanieść za pomocą szmatki warstwę oleju kokosowego i poczekać aż wsiąknie. Następnie spłukać całość ciepłą wodą. Zabieg ten ograniczy wnikanie wilgoci i innych substancji w struktury drewna.
Najczęściej spotkać można w kuchni akcesoria kuchenne wykonane z drewna oliwnego, jak również z dębu, buku, akacji i topoli. Nie brakuje także egzotycznych, odpornych na wilgoć gatunków: drewna mangowca, teaku i palmy kokosowej.
Czytaj też:
Powolne wrześniowe poranki. Celebrujmy je z włoską marką AlessiCzytaj też:
Jak zachować porządek w kuchni. Poznaj zasady, by go zachować