Drewniane akcesoria kuchenne. Deska do krojenia to nie wszystko

Drewniane akcesoria kuchenne. Deska do krojenia to nie wszystko

Dodano: 
Drewniane akcesoria kuchenne marki UNC
Drewniane akcesoria kuchenne marki UNC Źródło: serwis prasowy / BM Housing / UNC
Kuchnia przyciąga jak magnes. Nie tylko domowników, ale też gości (wiadomo, każda impreza kończy się w kuchni). W kuchni się nie tylko gotuje i je. Przy kuchennym stole najfajniej odrabia się lekcje i pracuje. Dlaczego? Bo tu jest przytulnie, swobodnie, wygodnie. Nie na darmo, mówi się, że w kuchni bije serce domu. Ono bije tu naprawdę.

Przybory kuchenne, które tworzą klimat

Kuchnie – bezosobowe laboratoria ze szkła i metalu już dawno nie mają w naszych domach racji bytu. Od kiedy gotowanie stało się przyjemnością, a nie koniecznością, zapanowała moda na zdrową kuchnie i wspólne gotowanie, jako formę rodzinnej aktywności, robimy wszystko, by przebywanie w kuchni nie było jedynie doznaniem estetycznym, lecz także po ludzku przyjemnym. Nasze kuchnie wracają do korzeni. W ich aranżacjach co raz więcej naturalnych materiałów: terakoty, kamienia i drewna. Wybieramy naturalne materiały wykończeniowe, meble i akcesoria – dodatki i dekoracje. One, jak nic innego sprawiają, że wnętrze staje się przytulne, czekolada jest słodsza, a szarlotka pachnie intensywniej.

Blat kuchenny

Drewniane przybory kuchenne do współczesnych wnętrz

Projektanci wiedzą, że drewno w kuchni nie jest jedynie domeną stylu rustykalnego, czy też propozycją do kuchni w wiejskim domku letnim. Drewniane naczynia – misy, miseczki, patery, deski do krojenia pojawiają się też we współcześnie urządzonych wnętrzach. Ba, są wręcz pożądane jako bardzo modna dekoracja, która wpisuje się chyba we wszystkie obowiązujące trendy: wabi-sabi, japandi i eco-design. To dużo popularniejsze rozwiązanie od akcesoriów z plastiku. Zastosowanie drewna w kuchni cieszy się dużą popularnością, nie tylko ze względu na urodę, modę na naturalne materiały, lecz także z uwagi na fakt, że drewno nie wywołuje reakcji alergicznych.

Drewniane naczynia UNC

Szeroki wybór akcesoriów kuchennych: deski, łyżki do sałaty, salaterki

Drewniane akcesoria kuchenne i drewniane elementy wyposażenia w kuchni to nic nowego. Były w kuchniach naszych babć i mam. Ich widok przywodzi nam na myśl wspomnienia z dzieciństwa, daje poczucie bezpieczeństwa i ciągłości. Do najpowszechniejszych drewnianych akcesoriów kuchennych należą akcesoria do gotowania - wszelkiego rodzaju drewniane przybory do ucierania, łopatki, łyżki, wałki do ciasta i oczywiście wszelkiego rodzaju deski. Niegdyś były to deski do krojenia pieczywa, siekania warzyw, rozbijania mięsa. Dziś deski do krojenia awansowały i z kuchennego blatu co raz częściej wędrują na stół jako deski do serwowania. Oczywiście, deski do serwowania nie są na co dzień wykorzystywane do prac kuchennych. Najczęściej wykonane są ze szlachetnych gatunków drewna (z drewna mango, hebanu, teaku, z drewna bukowego) i mają intrygujące kształty, jak chociażby deska w kształcie ananasa marki Urban Nature Culture.

Drewniane akcesoria kuchenne

Klasyczna deska do krojenia powinna być wytrzymała i wodoodporna. Myjemy ją wszak po każdym użyciu. Piękne deski do krojenia ma w ofercie HKliving. Wykonane z drewna teakowego, w trzech rozmiarach będą świetnym prezentem na „nowe mieszkanie”. To jeden z tych prezentów, które okazują się zawsze trafione. Deski są w naturalnym kolorze z widocznym usłojeniem. Każda z nich wykonana jest ręcznie i ma praktyczny rzemyk pełniący funkcję wieszaka.

Blat kuchenny z drewnianymi akcesoriami

Prosto od projektanta - drewniane akcesoria kuchenne

Bardzo często spotykane na współczesnych stołach są również różnego rodzaju misy i salaterki. Stylistki sklepu z holenderskim designem Dutchhouse uwielbiają wprost czarne misy do serwowania sałaty wykonane z drewna mango. Do czarnych, drewnianych mis UNC proponują drewniane sztućce tej samej marki w jasnej wersji kolorystycznej. Jeśli chodzi o drewniane naczynia i sztućce, komplety nie obowiązują. Na stole zestawiamy ze sobą, co nam w duszy gra. Możemy być pewni, że to, co jest dziełem natury, zawsze stworzy spójną aranżację. Z drewnem komponuje się również kamionka, ręcznie formowane szkło, surowy len. Niech nasz stół będzie pochwałą natury, rzemiosła i prostych smaków.

Blat kuchenny z drewnianymi akcesoriami

Drewniane przybory kuchenne - skandynawskie klimaty

Jeśli lubicie jasne drewno i skandynawską stylistykę, to koniecznie zwróćcie uwagę na deskę do serwowania EYE i zabawną dziurką w uchwycie. To również propozycja z katalogu Urban Nature Culture, marki, która hołduje naturalności i prostocie. Z tej samej linii, co deska „z okiem” jest również miseczka-liść, w sam raz na orzeszki lub pestki słonecznika, również cudowny pomysł na prezent. Po drewniane przybory kuchenne warto wybrać się też do IKEA. Znajdziemy tam wybór ciekawych dodatków do kuchni innych niż deski i naczynia. Praktyczny jest stojak na ręcznik papierowy i podstawka na tablet lub książkę kucharską. W trakcie przyrządzania potraw zgodnie z przepisem, może okazać się niezbędna.

Jadalnia zaaranżowana przez UNC

Drewno i higiena

Trzeba pamiętać, że drewno nie jest materiałem prostym w utrzymaniu w czystości. Drewniane deski, na których kroimy żywność, nie tylko warzywa, ale przecież i mięso powinny higieniczne. Niestety, często o tym zapominamy. Drewniane przybory kuchenne powinny być myte pod bieżącą wodą, koniecznie z dodatkiem detergentu, by jak najskuteczniej pozbyć się z nich bakterii i drobnoustrojów. Drewna nie myjemy w zmywarce. Grozi to pęknięciem deski do krojenia.W sklepach dostępne są również środki bakteriobójcze i wirusobójcze. Raz na tydzień można pokusić się o umycie deski do krojenia takim środkiem. Wówczas będziemy pewni, że nasza deska do krojenia nie jest siedliskiem bakterii, które rozwijają się na resztkach pokarmów na nie do końca wyczyszczonej powierzchni.

Czytaj też:
Beton w kuchni. Przestrzeń nad blatem roboczym
Czytaj też:
Tapeta w kuchni na jednej ścianie