Grill, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Który rodzaj grilla będzie dla ciebie najlepszy?

Grill, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Który rodzaj grilla będzie dla ciebie najlepszy?

Dodano: 
Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym
Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym Źródło:Leroy Merlin
Czas rozpocząć sezon grillowy. Panowie już zacierają ręce, bo ambicją każdego z nich jest zostać mistrzem grilla. W doskonaleniu umiejętności z pewnością pomoże im właściwie dobrany sprzęt. A więc, jaki grill wybrać?

Grillowanie to niemalże narodowy sport Polaków. Podobnie jak i Amerykanów. Grillowanie jest rozpowszechnione jak nasz kraj długi i szeroki: od morza do tatr. W zależności od regionu, potrawy na nim przyrządzane mogą się nieco różnić (ryba w Łebie, oscypek w Zakopanem), ale nie oszukujmy się, i tak karkówka w piwie rządzi niezależnie od szerokości geograficznej.

Grill węglowy, najpopularniejszy typ grilla

Najpopularniejszym typem grilla jest grill węglowy. Właśnie taki jest najczęściej spotykany na polskich działach, w ogródkach i na tarasach. Koneserzy grilla twierdzą, że to jedyny prawdziwy wariant grilla. Dania na nim przyrządzone pachną dymem, a stanie przy nim godzinami wiąże się z satysfakcją nie do opisania. Rozpalanie bez podpałki, podsypywanie węgla, dmuchanie, gdy żar niebezpiecznie zmaleje. Korzystanie z grilla węglowego dla jednych to rytuał, dla innych niemalże taniec godowy.

Grill węglowy powinien być ciężki i stabilny. Dobrze, gdy wyposażony jest w kółka, by w razie potrzeby łatwiej go było przemieścić. Najlepiej sprawdzają się grille żeliwne. Wygodne są takie, które obok paleniska mają blat do odkładania przyrządzonych już dań. Sprawdzają się także takie z elektryczną dmuchawą (na baterie), dzięki której łatwiej doprowadzić węgiel do grilla do żarzenia się. Ważna jest także możliwość regulowania wysokości rusztu. Im więcej opcji wysokości – tym lepiej. Jeśli grill będzie stał na wolnym powietrzu, nie pod dachem, lepiej wybierzmy model zamykany. W przeciwnym razie podczas deszczu w misie grilla mogą zalęgnąć się żaby.

Stalowe grille są tańsze, lżejsze, ale też o niebo mniej trwałe. Przy częstym użytkowaniu starczą na sezon lub dwa.

Palenisko Fuego

– Przy zakupie grilla węglowego warto zwrócić uwagę, czy jest z pokrywą – takie modele dają więcej możliwości przygotowania dań. Ważne jest również, czy grill ma popielnik, a jego konstrukcja pozwala na swobodny dopływ powietrza do dolnej misy, co wpływa na łatwość i szybkość rozpalenia ognia – mówi Edyta Gaczyńska, Category Manager w Leroy Merlin.

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grille ogrodowe występują w trzech rodzajach: węglowym, gazowym i elektrycznym

Grill gazowy, jednorazowy wydatek

Grill gazowy to propozycja dla tych, którzy nie lubią brudu związanego z węglem. Grille gazowe to świetne rozwiązanie dla zwolenników nowszych technologii oraz zdrowszego jedzenia. Cena grilla gazowego jest wysoka, to duży jednorazowy wydatek, bo późniejsze użytkowanie jest śmiesznie tanie. Jedna butla gazowa starcza spokojnie na cały sezon. Przy podejmowaniu decyzji co do rodzaju grilla pamiętajmy, że dania przygotowane na grillu gazowym są zdrowsze od tych przyrządzonych na grillu węglowym. – W grillu gazowy dobrze jest sprawdzić, czy ruszt jest żeliwny, czy żeliwny emaliowany, a palniki wykonane ze stali nierdzewnej. Dobry grill gazowy zaopatrzony jest w termometr i palnik boczny, który może przydać się do grillowania innych dań – relacjonuje dla Dom.Wprost ekspertka.

Grill elektryczny

Grill elektryczny

Największą zaletą grilla elektrycznego jest kompaktowy rozmiar. Grill elektryczny bez problemu postawić możemy na stole i biesiadować wokół, przyrządzając jedzenie na bieżąco. W przypadku grilla elektrycznego proces grillowania odbywa się bez ognia oraz emisji dymu. Jest to znacznie zdrowszy wybór niż tradycyjne grillowanie np. nad rozpalonym węglem. Kucharze podkreślają, że danie grillowane na elektrycznym grillu jest mniej tłuste. Zaletą tego rodzaju urządzeń jest możliwość korzystania z nich we wnętrzach, a więc również zimą.

Grill elektryczny Electric Hibachi

Grill elektryczny Electric Hibachi

Grill elektryczny Electric Hibachi

Grill elektryczny Electric Hibachi

Grill elektryczny Electric Hibachi

Na grillu elektrycznym jedzenie się nie przypala, a ciepło emitowane jest równomiernie. – Na grillu elektrycznym moc urządzenia to podstawa, ważna jest również jego kompaktowość i waga oraz materiał, z którego wykonany został ruszt. Najlepiej, gdy będzie to żeliwo, które stosunkowo długo się nagrzewa, ale również długo oddaje ciepło – mówi Edyta Gaczyńska z Leroy Merlin.

Czytaj też:
Palenisko ogrodowe? Sposób na klimat i ciepło na tarasie?
Czytaj też:
Jak modnie zaaranżować balkon 2023. Trendy, kolekcje