Żeby mieć zdrowe sadzonki pomidorów, podlewam je odżywczym wywarem

Żeby mieć zdrowe sadzonki pomidorów, podlewam je odżywczym wywarem

Dodano: 
Sadzonki pomidorów
Sadzonki pomidorów Źródło:Shutterstock / Irina02
Zanim sadzonki pomidorów trafią do gruntu, dbam o to, żeby rosły zdrowe i mocne – podlewam je odżywczym wywarem. Przepis dostałam od sąsiada działkowca.

Sadzonki pomidorów są już całkiem duże, ale do gruntu trafią, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków, czyli w połowie maja – pomidory nie znoszą chłodu! Zanim to się stanie, pielęgnuję je troskliwie, podlewając regularnie (podłoże musi być stale lekko wilgotne) i wzmacniając wywarem z cebuli.

Wywar z cebuli na mocne sadzonki pomidorów

Wywar z cebuli to naturalny i skuteczny sposób na nawożenie i ochronę sadzonek pomidorów. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i związków bioaktywnych, które korzystnie wpływają na rozwój roślin.

Główne właściwości wywaru z cebuli:

  • Wzmacnia odporność roślin - zawarte w cebuli związki siarki i fitoncydy (nazywane naturalnymi antybiotykami) stymulują układ odpornościowy pomidorów, czyniąc je bardziej odpornymi na choroby i szkodniki.
  • Odżywia rośliny - wywar z cebuli jest bogaty w potas, fosfor i magnez, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju pomidorów.
  • Zapobiega chorobom grzybowym – zawarte w cebuli związki siarki wykazują działanie fungicydowe, czyli hamują rozwój grzybów i pleśni, które mogą powodować choroby pomidorów.
  • Sprzyja rozwojowi korzeni - wywar z cebuli stymuluje rozwój systemu korzeniowego pomidorów, co ułatwia im pobieranie wody i składników odżywczych z gleby.
  • Odstrasza szkodniki - zapach cebuli odstrasza niektóre szkodniki, takie jak mszyce i przędziorki.

Jak przygotować wywar z cebuli do podlewania pomidorów?

Wywar z cebuli można zrobić na dwa sposoby. Sposób pierwszy:

  • Zagotuj 2-3 litry wody.
  • Dodaj do wrzącej wody 2-3 duże cebule, pokrojone w plastry.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  • Wystudź i przecedź wywar.
  • Rozcieńcz wywar wodą w proporcji 1:10 przed użyciem.

Drugi przepis przewiduje użycie samych łupin cebuli:

  • 3 szklanki łupin cebuli włóż do garnka i zalej dwoma litrami wody i zagotuj.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans.
  • Zdejmij garnek z ognia, przykryj i zostaw na 48 godzin, żeby wywar naciągnął.
  • Po tym czasie odcedź wywar i przed użyciem rozcieńcz, dodając 2,5 litra wody.
  • Do wywaru z cebuli można dodać zioła i rośliny o właściwościach wzmacniających i ochronnych, takie jak czosnek, skrzyp polny czy rumianek.

Jak używać wywaru z cebuli do podlewania pomidorów?

Wywarem z cebuli (odpowiednio rozcieńczonym) podlewaj sadzonki raz na 7-10 dni, nie częściej. Pamiętaj, żeby płyn wlewać albo do podstawki, żeby rośliny od dołu pobrały odpowiednią dla nich ilość wody cebulowej, albo od góry, ale bezpośrednio do ziemi przy łodyżce. Nigdy natomiast nie wolno polewać po liściach – pomidory tego nienawidzą, a w przypadku wywaru z cebuli może to prowadzić do poparzenia liści.

Czytaj też:
7 ziół, które warto uprawiać w sąsiedztwie pomidorów. Odstraszą szkodniki, zwabią zapylacze
Czytaj też:
Zwalczy mszyce, przędziorki, mączniaka prawdziwego. Poznaj sekret naturalnej gnojówki – zdziała cuda