Tylko tym nawożę hortensje i rododendrony. A odżywkę mam za darmo

Tylko tym nawożę hortensje i rododendrony. A odżywkę mam za darmo

Dodano: 
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski Źródło:Unsplash / Viridi Green
Gnojówka z popularnego chwastu to ekologiczny i bogaty w składniki odżywcze nawóz, który nie tylko mamy za darmo, lecz także przy okazji zakwasimy nim glebę.

Mniszek lekarski, czyli popularny mlecz występuje wszędzie – na łąkach, na trawnikach, na wsiach i w miastach. Najobficiej kwitnie na przełomie kwietnia i maja, a potem w lipcu, lecz już nie tak obficie. Gdy pojawiają się na naszych wypielęgnowanych trawnikach – traktujemy je jak zwyczajne chwasty i zwalczamy. Jednak my chcieliśmy zaproponować wam pożyteczne wykorzystanie mleczy. Zrobicie z nich najwspanialszy nawóz do upraw ogrodowych, zarówno do warzyw, jak i roślin ozdobnych. Jest nie tylko skuteczny, ale i zupełnie darmowy. Mleczy mamy przecież pod dostatkiem.

Jakie właściwości ma gnojówka z mleczy?

Gnojówki to najpopularniejszy i najstarszy sposób robienia odżywek do nawożenia ogrodu. Możemy je robić z wielu roślin powszechnie uważanych za chwasty, na przykład z pokrzyw, wrotyczu, czy ze skrzypu. Odżywka z mleczy, oprócz tego, że jest bogata w składniki odżywcze (azot, fosfor, potas i żelazo), to również zakwasza glebę. Jest to więc idealny preparat o nawożenia kwasolubnych roślin: azalii, rododendronów, wrzosów, borówki amerykańskiej, żurawiny, a także hortensji. Warunek – gnojówka powinna być zrobiona z liści i kwiatów mniszka lekarskiego. Możemy też zrobić gnojówkę z samych liści mlecza, lecz ta będzie miała obojętne, a nie kwaśne pH. Będzie nawozem uniwersalnym, lecz nie będzie już tak bogata w składniki odżywcze, jak ta zrobiona również i z kwiatków.

Czytaj też:
Wrotycz pospolity w ogrodzie. Zastosowanie i sposoby przyrządzenia preparatów do podlewania i oprysków

Jak zrobić gnojówkę z mnisza lekarskiego?

Przygotowanie gnojówki z mniszka lekarskiego nie jest skomplikowane. Potrzebować będziemy wodę (deszczówkę), ok. 10 litrów oraz 1/3 wiadra liści i kwiatów rośliny – poszatkowanych. Rośliny zalewamy wodą, przykrywamy (ale tak, by był dostęp powietrza) i czekamy. Jakieś 2-3 tygodnie. Gnojówka powinna fermentować w zacienionym miejscu. Raz na jakiś czas ją mieszamy. Gdy na powierzchni nie będą już pojawiały się bąbelki powietrza, gnojówka jest już gotowa. Pamiętajmy, że gdy temperatura powietrza jest wysoka – fermentacja przebiega szybciej.

Czytaj też:
Zwalczy mszyce, przędziorki, mączniaka prawdziwego. Poznaj sekret naturalnej gnojówki – zdziała cuda

Jak stosować gnojówkę z mleczy?

Gnojówkę z mleczy możemy wykorzystywać do podlewania roślin ozdobnych oraz warzyw i owoców jedynie po rozcieńczeniu wodą w proporcjach 1:10. Pamiętajmy, że rośliny odżywiamy, podlewając je wieczorem lub wcześnie rano, nie mocząc części naziemnej rośliny. Gnojówka z mleczy ma też jeszcze jedną zaletę – przyspiesza kompostowanie. Resztki roślinne z wiadra po zlaniu gnojówki także wyrzucamy na pryzmę kompostownika.

Czytaj też:
Gotuj przez 15 minut, a potem dodaj jeszcze jeden składnik – po tej domowej odżywce hortensja obsypie się kwiatami
Czytaj też:
Jak założyć kompostownik w ogrodzie lub na działce?