Kraszanki w odróżnieniu od pisanek nie mają dodatkowych wzorów. Są jednolite lub w malownicze smugi i powstają w wyniku moczenia ugotowanych jaj w barwniku – to właśnie jest „kraszenie”, od którego ten rodzaj jaj wziął nazwę. Proponujemy naturalne barwniki, które dają delikatne kolory, jakie w tym sezonie są najmodniejsze. I co najważniejsze – są eko!
Naturalne farbowanie jajek w wywarze z czerwonej kapusty
Potrzebne będą: ugotowane na twardo jaja (najlepiej białe), mała główka czerwonej kapusty, woda i ocet, a na koniec odrobina oliwy lub masła.
Przepis: Kapustę pokrój i wrzuć do garnka. Zalej wodą i dodaj dwie łyżki octu. Gotuj przez około 20 minut, następnie odstaw z ognia. Gdy wywar lekko się ostudzi, włóż do niego jajka. I niech sobie w tej kąpieli poleżą! Jak długo? Zależy od tego, ile masz czasu oraz jaki efekt chcesz osiągnąć. Po kwadransie kraszanki nabiorą błękitnego koloru – jasnego i subtelnego. Po dwóch godzinach ich barwa stanie się bardziej intensywna, a jeśli zostawisz je w wywarze na całą noc, staną się ciemnoniebieskie.
Uwaga! Jeśli dodasz więcej octu, kolor niebieski będzie wpadał w fiolet. Trudno podać dokładny przepis na konkretne odcienie – każda skorupka inaczej przyjmuje barwnik, wszystko zależy od wyjściowego koloru jajka i proporcji minerałów zawartych w skorupce. Trzeba eksperymentować, ale to sama przyjemność!
Można też skropić jajka olejem kokosowym przed włożeniem do naturalnego barwnika. Wtedy powstaną nierównomierne prześwity – bardzo dekoracyjne! Jak to zrobić, zobaczysz na filmie.
Naturalne niebieskie barwniki – kwiaty i owoce
W roli ekologicznego barwnika mogą występować również owoce tarniny, borówki amerykańskiej i jagody, a także płatki ciemnej malwy i płatki chabru bławatka. Nie masz kwiatowych płatków? Użyj herbaty z ich dodatkiem! Postępuje się z nimi podobnie, jak z kapustą, czyli gotujemy wywar, dodajemy odrobinę octu i moczymy w nim ugotowane jaja.
Niektórzy od razu gotują jajka w wywarze, ale odradzamy tę metodę. Dlaczego? Podczas gotowania jaj powstaje nieładna piana – są w niej m.in. zanieczyszczenia. Lepiej je usunąć przed przystąpieniem do barwienia, kolor będzie ładniejszy.
Suszenie jajek – kraszanki bez skazy
Osuszanie jajek po kąpieli w barwniku to zawsze najtrudniejszy moment. Należy się z nimi obchodzić delikatnie – ostrożnie wyjąć z wywaru i położyć na... łożu fakira. Jak je zrobić? To proste! Weź kawałek styropianu i powbijaj w niego drewniane wykałaczki tak gęsto, żeby można było na nich położyć jajko. To najlepsza metoda, żeby nie popsuć barwnej powłoki jajka.
Nabłyszczanie kraszanek – ostatni szlif
Możesz pozostawić kraszanki w wersji matowej, albo wydobyć z nich głębię koloru i nadać im lekki połysk. Po wyschnięciu barwnika ostrożnie wypoleruj jajko tłuszczem jadalnym – olejem, oliwą lub masłem. Postępuj bardzo delikatnie, jak to z jajkiem!
Czytaj też:
To musisz włożyć do święconki. Tradycyjne produkty w wielkanocnym koszyczku i ich symbolikaCzytaj też:
Stół wielkanocny w trzech modnych stylach. Który z nich jest ci najbliższy?
Naturalne barwniki do jajek wielkanocnych