Dynia na Halloween. Jak zrobić straszną dekorację na Noc Duchów?

Dynia na Halloween. Jak zrobić straszną dekorację na Noc Duchów?

Dodano: 
Halloweenowa latarnia z dyni
Halloweenowa latarnia z dyni Źródło: Pexels
Dynia halloweenowa z pustymi oczodołami migoczącymi ogniem to obowiązkowa dekoracja na Noc Duchów. Podpowiadamy, jaką dynię wybrać i jak ją wydrążyć.

Zbliża się 31 października, więc stragany z dyniami przeżywają oblężenie. Ale jaką dynię wybrać na halloweenową latarnię? W jakiej kolejności w niej „rzeźbić” i jakie narzędzia będą najwygodniejsze? Wreszcie, czy można dyniową latarenkę zabezpieczyć przed zgniciem?

Dynia halloweenowa – najlepsze odmiany

Jaka dynia będzie najlepsza na latarnię? Wszystko zależy od tego, czy chcecie dynię zjeść (zobaczcie pyszności z miąższu dyni), czy zależy Wam na trwałej ozdobie. Są bowiem odmiany jadalne, i takie, których spożywać nie należy, ponieważ mogą wywołać sensacje żołądkowe i wymioty, za co odpowiedzialna jest kukurbitacyna. Te drugie to zwykle dynie ozdobne – mniejsze i kolorowe, za to twardsze i trwalsze. Jak rozpoznać, czy dynia jest jadalna? Można spróbować miąższu (koniecznie na surowo), jeśli ma gorzki posmak, dynia nie nadaje się na obiad. Niejadalne odmiany dyni to m.in. Cannon Ball (za to świetna do malowania), Autumn Wings, Flat Striped, Speckled Swan i Tykwa pospolita.

Spośród odmian dyń jadalnych na halloweenowe ozdoby najlepsze są Jack O'latern, Howden czy Big Moon czy Mammoth. Można też zrobić latarenkę z dyni Hokkaido, ale trzeba się liczyć z tym, że nie przetrwa zbyt długo, lepiej więc w całości ją przyrządzić na imprezę halloweenową. Przy okazji zobaczcie, jak udekorować jesienny stół.

Nieważne, czy wybieracie dynie tylko do ozdoby, czy także na stół owoc powinien być twardy, jędrny i o sprężystej skórce. Wielkość zależy od upodobań.

Jak wyciąć dynię na Halloween? Przewodnik krok po kroku

Po przepis na halloweenową latarnię z dyni udaliśmy się do zaprzyjaźnionego Pana Janka, który co roku wykonuje takie ozdoby na balkon. Co radzi specjalista?

  • W pierwszej kolejności należy odcinać dekielek z gałązką (przyda się później do zamykania latarenki). Najlepszy do tego będzie ostry nóż do mięsa.
  • Czas wydrążyć dynię. Chodzi o to, żeby dokładnie wybrać miąższ, który dość szybko zaczyna się psuć, powinna więc zostać sama skórka. Można to robić zwykłą łyżką, ale najlepiej sprawdzają się łyżka do formowania kulek z lodów lub specjalna łyżka do robienia kulek z miąższu owoców.
  • Czym wyciąć dynię? Wyszczerzoną gębę i oczy robimy nożykiem o długim, wąskim i szpiczasto zakończonym ostrzu (duże dynie) lub nożykiem do tapet, przez budowlańców nazywanym skalpelem (mniejsze okazy).
  • Do środka wkładamy świeczkę, znicz w osłonce lub, w wersji bez ognia, podłączone do prądu światełka choinkowe.
  • Wydrążona dynia nadaje się do pomalowania, np. czarnym markerem, co wygląd dyni może uczynić jeszcze straszniejszym.

Jak zabezpieczyć halloweenową dynię przed gniciem?

Najważniejsze jest staranne usunięcie miąższu, który najszybciej zaczyna się psuć. Po wydrążeniu, wnętrze dyni warto osuszyć, wkładając do niej kłąb z papierowego ręcznika lub używając suszarki do włosów (chłodny nawiew). Można też przed wydrążeniem namoczyć dynię przez kilka godzin w wodzie. Ale pewność daje jedynie trzymanie gotowej latarni w suchym i chłodnym miejscu – na balkonie, tarasie lub w ogrodzie. Jeśli w domu, to na zacienionym parapecie ze stale uchylonym oknem.

Czytaj też:
Dekoracje domu na Halloween. Dzieci będą zachwycone. Moje w zeszłym roku piszczały z radości
Czytaj też:
Przynosi szczęście, chroni przed złymi mocami, przyciąga pieniądze. Koniecznie zaproś tę roślinę do domu