Szukasz sposobu na ozdobienie wielkanocnego stołu? Skorzystaj z darów Natury i stwórz minimalistyczną kompozycję z jajek przepiórczych włożonych do skorupki większego jaja. W ten sposób powstanie oryginalne gniazdko wielkanocne łączące elegancję z nutą rustykalnego uroku, idealnie wpisując się w trendy slow life. Dekoracja jest uniwersalna – pasuje do każdej aranżacji świątecznego stołu.
Wielkanocny zajączek z jajek – podaruj bliskim wiosnę!
Dekorację z różnych rodzajów jaj możesz postawić na środku wielkanocnego stołu lub zrobić ich więcej i dodać do każdego nakrycia, a potem zachęcić gości, żeby zabrali je ze sobą. Na pewno ucieszą się z takiego wielkanocnego „zajączka”. Pamiętaj o przygotowaniu pojemników z miękką wyściółką, żeby skorupki nie potłukły się w transporcie.
Wielkanocna dekoracja z jajek przepiórczych – co będzie potrzebne?
- Duża skorupka jajka, może być kurze, ale pięknie będzie się prezentowało kacze lub gęsie. Te jaja są znacznie większe, poza tym mają śliczny naturalny kolor, jasnozielony lub błękitny o delikatnym kredowym wykończeniu.
- Dwa jajka przepiórcze.
- Gałązki bazi lub bukszpanu.
- Mech lub słoma.
- Piórka (opcjonalnie).
- Klej na gorąco lub klej uniwersalny.
Instrukcja krok po kroku: stwórz wielkanocną dekorację w 5 minut!
Samodzielne wykonanie tej dekoracji jest bardzo proste, choć wymaga uwagi – skorupki jak są kruche! Dobrze więc mieć jedno lub dwa zapasowe jajka (większe, bo to one są materiałem wysokiego ryzyka). A teraz do dzieła! Oto instrukcja krok po kroku.
- Wyszoruj duże jajko – dokładnie umyj jajko przed rozbiciem, potem będzie to trudne.
- Z boku jajka delikatnie zrób dziurkę w skorupce – wystarczy lekko stuknąć nożem.
- Pomagając sobie nożykiem, powiększ otwór i wylej zawartość jajka do miseczki (może być na jajecznicę).
- Teraz najtrudniejsze – powiększ otwór do pożądanej wielkości, tak żeby powstała miseczka, do której później włożysz skrawki mchu i słomy oraz przepiórcze jaja. Postaraj się, żeby miał regularny kształt.
- Usuń błonkę z wnętrza jaja – zwykle robię to pęsetą, ale w tym roku spróbuję włożyć skorupki do piekarnika nagrzanego do 120-150 stopni (10-15 minut). To polecany sposób usuwania błonki, ale uwaga – po upieczeniu skorupki będą jeszcze bardziej kruche!
- Do tak przygotowanej foremki z dużego jaja włóż mech, siano lub trawę. Na tak przygotowanej wyściółce ułóż jedno lub dwa przepiórcze jaja w skorupkach. Koniecznie ugotowane – dekoracja będzie trwalsza, a po świętach jajka będą do zjedzenia.
- Dodaj bazie, gałązki bukszpanu lub inne zielone listki. Umieść je wokół jajek przepiórczych, aby stworzyć wiosenną oprawę.
-
Przyklej piórka (opcjonalnie). Możesz użyć kleju na gorąco lub kleju uniwersalnego, aby przykleić piórka do skorupki jajka lub do gałązek. Gotowe! Zobacz inny pomysł na świąteczną dekorację - wianek w kształcie zająca!
Czytaj też:
Wiosenna dekoracja z wazonów – łatwy sposób na piękny i radosny domCzytaj też:
Wielkanocne rzeżucha, owies i inne cuda na stole – kiedy je wysiać, żeby urosły na święta?