5 minut i gotowe! Wielkanocna dekoracja z jajek przepiórczych

5 minut i gotowe! Wielkanocna dekoracja z jajek przepiórczych

Dodano: 
Wielkanocna dekoracja stołu
Wielkanocna dekoracja stołu Źródło:Pexels / Klaus Nielsen
Szukasz prostego, ale efektownego sposobu na ozdobienie wielkanocnego stołu? Postaw na minimalizm i stwórz uroczą dekorację z jajek przepiórczych w dużej skorupce. To idealny pomysł dla miłośników slow life!

Szukasz sposobu na ozdobienie wielkanocnego stołu? Skorzystaj z darów Natury i stwórz minimalistyczną kompozycję z jajek przepiórczych włożonych do skorupki większego jaja. W ten sposób powstanie oryginalne gniazdko wielkanocne łączące elegancję z nutą rustykalnego uroku, idealnie wpisując się w trendy slow life. Dekoracja jest uniwersalna – pasuje do każdej aranżacji świątecznego stołu.

Wielkanocny zajączek z jajek – podaruj bliskim wiosnę!

Dekorację z różnych rodzajów jaj możesz postawić na środku wielkanocnego stołu lub zrobić ich więcej i dodać do każdego nakrycia, a potem zachęcić gości, żeby zabrali je ze sobą. Na pewno ucieszą się z takiego wielkanocnego „zajączka”. Pamiętaj o przygotowaniu pojemników z miękką wyściółką, żeby skorupki nie potłukły się w transporcie.

Wielkanocna dekoracja z jajek przepiórczych – co będzie potrzebne?

  • Duża skorupka jajka, może być kurze, ale pięknie będzie się prezentowało kacze lub gęsie. Te jaja są znacznie większe, poza tym mają śliczny naturalny kolor, jasnozielony lub błękitny o delikatnym kredowym wykończeniu.
  • Dwa jajka przepiórcze.
  • Gałązki bazi lub bukszpanu.
  • Mech lub słoma.
  • Piórka (opcjonalnie).
  • Klej na gorąco lub klej uniwersalny.

Instrukcja krok po kroku: stwórz wielkanocną dekorację w 5 minut!

Samodzielne wykonanie tej dekoracji jest bardzo proste, choć wymaga uwagi – skorupki jak są kruche! Dobrze więc mieć jedno lub dwa zapasowe jajka (większe, bo to one są materiałem wysokiego ryzyka). A teraz do dzieła! Oto instrukcja krok po kroku.

  1. Wyszoruj duże jajko – dokładnie umyj jajko przed rozbiciem, potem będzie to trudne.
  2. Z boku jajka delikatnie zrób dziurkę w skorupce wystarczy lekko stuknąć nożem.
  3. Pomagając sobie nożykiem, powiększ otwór i wylej zawartość jajka do miseczki (może być na jajecznicę).
  4. Teraz najtrudniejsze powiększ otwór do pożądanej wielkości, tak żeby powstała miseczka, do której później włożysz skrawki mchu i słomy oraz przepiórcze jaja. Postaraj się, żeby miał regularny kształt.
  5. Usuń błonkę z wnętrza jaja zwykle robię to pęsetą, ale w tym roku spróbuję włożyć skorupki do piekarnika nagrzanego do 120-150 stopni (10-15 minut). To polecany sposób usuwania błonki, ale uwaga – po upieczeniu skorupki będą jeszcze bardziej kruche!
  6. Do tak przygotowanej foremki z dużego jaja włóż mech, siano lub trawę. Na tak przygotowanej wyściółce ułóż jedno lub dwa przepiórcze jaja w skorupkach. Koniecznie ugotowane – dekoracja będzie trwalsza, a po świętach jajka będą do zjedzenia.
  7. Dodaj bazie, gałązki bukszpanu lub inne zielone listki. Umieść je wokół jajek przepiórczych, aby stworzyć wiosenną oprawę.
  8. Przyklej piórka (opcjonalnie). Możesz użyć kleju na gorąco lub kleju uniwersalnego, aby przykleić piórka do skorupki jajka lub do gałązek. Gotowe! Zobacz inny pomysł na świąteczną dekorację - wianek w kształcie zająca!

Czytaj też:
Wiosenna dekoracja z wazonów – łatwy sposób na piękny i radosny dom
Czytaj też:
Wielkanocne rzeżucha, owies i inne cuda na stole – kiedy je wysiać, żeby urosły na święta?