Uporządkowana kuchnia w pół godziny? Tak, to możliwe. Dzięki naszym poradom nie tylko szybko uporządkujesz przestrzeń, ale także stworzysz podstawy dla lepiej zorganizowanej kuchni na przyszłość.
Zastanów się, co wyrzucić
Na początek sporządź listę przedmiotów, które nie powinny znajdować się w kuchni przestrzeni. Uwzględnij na liście rzeczy do sprzedaży, oddania, przeniesienia do innych pomieszczeń, recyklingu lub wyrzucenia.
Możesz zacząć od gromadzenia tych przedmiotów w jednym miejscu – w specjalnym pojemniku lub koszu. Rzeczy, które od razu wiesz, że chcesz oddać, włóż do torby, a przeterminowaną żywność od razu wyrzuć do kosza.
Sprzątaj szuflada po szufladzie
Choć kuchnia może wydawać się trudnym miejscem do szybkiego uporządkowania, podejście „szuflada po szufladzie” czyni cały proces bardziej znośnym. Specjaliści radzą, aby zajmować się jedną szufladą na raz, usuwając z niej wszystko, co nie powinno się tam znajdować. Rzeczy, które znajdziesz, połóż na blacie w oddzielnych grupach – na przykład rzeczy do zatrzymania, przekazania lub wyrzucenia – a następnie przełóż je do odpowiednich pojemników lub toreb. Taka metoda pozwala szybko pozbyć się bałaganu.
Stwórz pojemnik „może się przydać”
Jeśli masz tylko 30 minut na uporządkowanie kuchni, nie zawsze jesteś w stanie zdecydować, czy każda rzecz powinna zostać, czy odejść. Właśnie dlatego proponujemy wprowadzenie pojemnika „może się przydać”. Ustaw przypomnienie w telefonie, aby sprawdzić zawartość tego pojemnika za około miesiąc. Jeśli w tym czasie skorzystasz z danej rzeczy, to znak, że warto ją zatrzymać i przechowywać w kuchni. Jeśli nie, możesz spokojnie ją sprzedać, oddać lub wyrzucić.
Sprzątanie porozrzucanych rzeczy
Twoja kuchnia zyska na czystości i przestrzeni, jeśli zajmiesz się przedmiotami, które należą do tego pomieszczenia, ale nie powinny leżeć na wierzchu. Najpierw włóż naczynia do zmywarki lub na suszarkę. Następnie posprzątaj blaty, chowając wszystko, co może znaleźć swoje miejsce w szafkach. Na koniec przetrzyj szybko powierzchnie, takie jak blaty, kuchenka i okap. Codzienne przecieranie tych miejsc zapobiega gromadzeniu się tłuszczu, który po czasie staje się trudny do usunięcia.
Czytaj też:
Jak długo można zostawić brudne naczynia w zlewie? Ekspertki znają odpowiedźCzytaj też:
W moim domu już nie śmierdzi smażoną rybą. Korzystam ze sprawdzonych patentów mojej babci