Czysta kuchnia w 30 minut, skorzystaj z naszych rad

Czysta kuchnia w 30 minut, skorzystaj z naszych rad

Dodano: 
Drewniane meble w kuchni
Drewniane meble w kuchni Źródło: Wood Works Brighton
Jeśli masz jedynie 30 minut przed wizytą gości lub po prostu chcesz uporządkować kuchnię po świątecznym Armagedonie, istnieje wiele prostych sposobów na szybkie poprawienie stanu tego pomieszczenia.

Uporządkowana kuchnia w pół godziny? Tak, to możliwe. Dzięki naszym poradom nie tylko szybko uporządkujesz przestrzeń, ale także stworzysz podstawy dla lepiej zorganizowanej kuchni na przyszłość.

Zastanów się, co wyrzucić

Na początek sporządź listę przedmiotów, które nie powinny znajdować się w kuchni przestrzeni. Uwzględnij na liście rzeczy do sprzedaży, oddania, przeniesienia do innych pomieszczeń, recyklingu lub wyrzucenia.

Biała kuchnia, projekt Cameo Kitchens x Lori Morris

Możesz zacząć od gromadzenia tych przedmiotów w jednym miejscu – w specjalnym pojemniku lub koszu. Rzeczy, które od razu wiesz, że chcesz oddać, włóż do torby, a przeterminowaną żywność od razu wyrzuć do kosza.

Sprzątaj szuflada po szufladzie

Choć kuchnia może wydawać się trudnym miejscem do szybkiego uporządkowania, podejście „szuflada po szufladzie” czyni cały proces bardziej znośnym. Specjaliści radzą, aby zajmować się jedną szufladą na raz, usuwając z niej wszystko, co nie powinno się tam znajdować. Rzeczy, które znajdziesz, połóż na blacie w oddzielnych grupach – na przykład rzeczy do zatrzymania, przekazania lub wyrzucenia – a następnie przełóż je do odpowiednich pojemników lub toreb. Taka metoda pozwala szybko pozbyć się bałaganu.

Kuchnia z różową wyspą, lamelami i drewnianą podłogą

Stwórz pojemnik „może się przydać”

Jeśli masz tylko 30 minut na uporządkowanie kuchni, nie zawsze jesteś w stanie zdecydować, czy każda rzecz powinna zostać, czy odejść. Właśnie dlatego proponujemy wprowadzenie pojemnika „może się przydać”. Ustaw przypomnienie w telefonie, aby sprawdzić zawartość tego pojemnika za około miesiąc. Jeśli w tym czasie skorzystasz z danej rzeczy, to znak, że warto ją zatrzymać i przechowywać w kuchni. Jeśli nie, możesz spokojnie ją sprzedać, oddać lub wyrzucić.

Sprzątanie porozrzucanych rzeczy

Twoja kuchnia zyska na czystości i przestrzeni, jeśli zajmiesz się przedmiotami, które należą do tego pomieszczenia, ale nie powinny leżeć na wierzchu. Najpierw włóż naczynia do zmywarki lub na suszarkę. Następnie posprzątaj blaty, chowając wszystko, co może znaleźć swoje miejsce w szafkach. Na koniec przetrzyj szybko powierzchnie, takie jak blaty, kuchenka i okap. Codzienne przecieranie tych miejsc zapobiega gromadzeniu się tłuszczu, który po czasie staje się trudny do usunięcia.

Czytaj też:
Jak długo można zostawić brudne naczynia w zlewie? Ekspertki znają odpowiedź
Czytaj też:
W moim domu już nie śmierdzi smażoną rybą. Korzystam ze sprawdzonych patentów mojej babci