Jeśli uważasz się za kawosza, powinieneś znać odpowiedzi.
Quiz dla zaawansowanych

Kawa, kto z nas jej nie lubi? Jej przygotowywanie to rytuał, picie – chwila zapomnienia. Sprawdźcie swoją wiedzę na temat kawy, jej parzenia i podawania. Łyknijcie espesso i do dzieła!
Kiepściutko. Chyba pijasz jedynie kawę rozpuszczalną.
Nie najlepiej, masz jeszcze wiele do nadrobienia.
Jesteś na dobrej drodze. Musisz się jeszcze trochę podszkolić.
Nie jest źle. Oby tak dalej!
Jeszcze trochę i kawa nie będzie miała przed Tobą tajemnic.
Cudownie! Czy pochodzisz z Włoch?
Twój wynik:

1 / 6 W której z tych kaw jest najmniej mleka?

W której z tych kaw jest najmniej mleka?
Źródło: serwis prasowy / Alessi
Cappuccino
Caffé latte
Espresso macchiato
Najmniej mleka znajdziemy w espresso macchiato. Do stworzenia napoju należy wykorzystać pojedynczą porcję espresso i zaledwie 2-3 łyżeczki podgrzanego mleka.

2 / 6 Jaką pojemność powinny mieć filiżanki do espresso?

Jaką pojemność powinny mieć filiżanki do espresso?
Źródło: serwis prasowy / Alessi
50-80 ml
150-180 ml
250-300 ml
Filiżanki, w których pijemy espresso powinny być malutkie. Zaledwie na dwa łyczki.

3 / 6 Do czego nawiązuje nazwa „cappuccino”?

Do czego nawiązuje nazwa „cappuccino”?
Źródło: Shutterstock
Do nazwy miasta, w którym zostało wymyślone?
Do do koloru habitu.
Od włoskiego terminu określającego mleczną piankę.
Włoskie słowo odnosi się do koloru habitu, jaki w XVII w. nosili kapucyni.

4 / 6 W którym z tych urządzeń parzy się kawę?

W którym z tych urządzeń parzy się kawę?
Źródło: Shutterstock
Chemex
Fanex
Coffeex
Chemex to alternatywa dla tradycyjnych ekspresów do kawy. To nic innego, jak szklane urządzenie do zaparzania kawy metodą przelewową.

5 / 6 Do której godziny we Włoszech można zamówić kawę z mlekiem ?

Do której godziny we Włoszech można zamówić kawę z mlekiem ?
Źródło: Shutterstock
Do 9.30
Do 11.00
Do południa
Mleczne kawy zamawiamy we Włoszech do godziny 11. Później ryzykujemy pogardliwym spojrzeniem kelnera.

6 / 6 Co dodajemy do kawy po wiedeńsku?

Co dodajemy do kawy po wiedeńsku?
Źródło: Shutterstock
Kostki czekolady, bita śmietana, czekoladowa posypka
Spienione mleko, likier Amaretto, cynamon
Bita śmietana, koniak, syrop klonowy
Do przygotowania kawy po wiedeńsku będą nam potrzebne: 200 ml mocnej esencji kawowej, 2-5 kostek czekolady, bita śmietana.