Kochasz róże, a nienawidzisz kolców? Posadź w ogrodzie tę roślinę

Kochasz róże, a nienawidzisz kolców? Posadź w ogrodzie tę roślinę

Zmieniono: 
Hibiskus
Hibiskus Źródło:Pexels

Podstawowe informacje – Hibiskus

Hibiskus, inaczej zwany katemią lub różą chińską to znana i bardzo efektowna roślina o zawsze zielonych, dużych liściach. Równie atrakcyjne, o ile nie bardziej są kwiaty samego hibiskusa – wielkie pojedyncze lub pełne. Najczęściej kwiaty hibiskusa są czerwone, zdążają się także różowe, żółte i białe. Kwiaty pojawiają się na roślinie w lipcu i w sierpniu. Tak jak i podobna do niego malwa, hibiskus należy do rodziny ślazowatych.

Hibiskus – stanowisko, uprawa

Hibiskus to roślina, którą możemy uprawiać w warunkach domowych. Z powodzeniem możemy kupić kwiat hibiskusa w kwiaciarni, zwykle będzie to niewielki, kwitnący egzemplarz. Gdy hibiskusowi będzie w naszym mieszkaniu dobrze, urośnie nawet do 1,5 metra. Róża chińska najlepiej rośnie, gdy ma dużo miejsca i dobre światło. Co istotne, młode rośliny nie powinny stać w pełnym słońcu, potrzebują za to tego hibiskusy kwitnące.

Hibiskus, zwany inaczej Różą Chińską

Hibiskus – gleba i nawożenie

Hibiskus wymaga żyznej gleby darniowo-kompostowej i obfitego podlewania i pryskania wodą. W miesiącach czerwiec-lipiec roślinę nawozimy co tydzień, w sierpniu i wrześniu – co 3 tygodnie. Gleba powinna mieć odczyn lekko kwaśny. Hibiskusa nawozimy nawozem płynnym o dużej zawartości potasu.

W okresie wczesnoletnim, by hibiskus pięknie się rozkrzewił, należy pędy rośliny kilkakrotnie przyciąć. Poprzez przycinanie, roślinę można również prowadzić w formie drzewka o wyraźnym pniu i koronie. W tym celu skraca się wszystkie pędy boczne Hibiskusa do takiej wysokości, na jakiej zechcemy uformować koronę. Pozostałym pędom należy przyciąć wierzchołki.

Hibiskus zimą

Do późnej jesieni Hibiskus może stać na parapecie w mieszkaniu, lecz zimą wymaga odpowiedniej pielęgnacji – powinniśmy ją przestawić do chłodnego miejsca (ok. 12 stopni C), dzięki temu piękniej będzie kwitła w następnym roku. Roślinę należy podlewać zimą nieco rzadziej, lecz i tak powinna mieć stale wilgotno.

W lutym zdecydowanie przycinamy pędy pozbawione liści. Wtedy także przesadzamy roślinę do większej doniczki i do nowej, żyznej gleby. Młode rośliny należy przesadzać co roku, starszym wystarczy co 2-3 lata. W większej doniczce roślina będzie rosła szybciej i okazalej. Przypominamy, że gleba kwiatów hibiskusa powinna mieć odczyn lekko kwaśny.

Dobra rada: przycinanie hibiskusa

Pędy i łodygi boczne hibiskusa należy przyciąć na tyle, aby roślina miała około 15 cm wysokości lub skrócić wierzchołkową część łodygi o 1/3, a pędy boczne obciąć do długości ok 10 cm.

Hibiskus – rozmnażanie

Hibiskus łatwo się rozmnaża przez sadzonki z wierzchołków pędów. Najodpowiedniejszym terminem do rozmnażania hibiskusa jest maj. Roślina ukorzeni się szybciej, jeśli przykryjemy naczynie z sadzonkami folią.

Hibiskus – szkodniki

Hibiskus może być narażony na szkodniki. Jeśli zauważymy:

  1. Na liściach występują liczne odbarwione plamki, cały liść żółknie, usycha i odpada – pajęczaki żerujące na spodniej stronie liścia. Są ruchliwe, zielonkawe i mają ok. 0,5 mm. To przędziorki!
  2. Srebżysto-żółte plamki wzdłuż nerwów liścia. Liście żółkną i opadają. Od spodu liścia zobaczycie bardzo ruchliwe, podłużne owady o długości 1,5 mm.
  3. Pędy wierzchołkowe, pąki kwiatowe oraz liście zniekształcają się i zamierają. Uwaga mszyce!
  4. Występowanie miseczników zwiastują następujące objawy: rośliny słabo rosną, a liście żółkną.

Hibiskus ogrodowy, charakterystyka

Ogrodnicy mówią, że hibiskus to propozycja dla tych, którzy kochają róże, a nienawidzą kolców. Róża chińska pochodzi z Chin i Tajwanu. W swoich naturalnych warunkach w południowo-wschodniej Azji hibiskus wygląda jak niewielkie drzewo (4 metry wysokości).

W Polsce hibiskus ogrodowy to krzew, który ma wysokość do 2 m. Jak sama nazwa wskazuje, rośnie pod gołym niebem, w ogrodzie. Jego największą ozdobą są kwiaty w różnych kolorach: białe, różowe, niebieskie, czerwone, pomarańczowe i fioletowe. Dekoracyjne są również ciemnozielone, błyszczące liście.

Hibiskusa sadzimy późną wiosną (maj, czerwiec) na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru. Na żyznej, próchniczej glebie o odczynie lekko kwaśnym lub zasadowym. W uprawie hibiskusa istotne jest regularne przycinanie. Pierwsze powinno odbyć się w marcu-kwietniu.

Do uprawy w ogrodzie najlepiej nadają się odmiany najbardziej odporne na mróz: katemia syryjska i hibiskus bagienny.

Hibiskus, zwany inaczej Różą Chińską

Hibiskus bagienny

Hibiskus bagienny znany także pod innymi nazwami, na przykład katemia bagienna, to roślina bylinowa, która przypomina hibiskus ogrodowy, ale jest mniej znana. Jej największą ozdobą są ogromne malwowate kwiaty hibiskusa, które rozwijają się pod koniec lata. Tę odmianę hibiskusa poleca się do uprawy w donicach na balkonie lub tarasie. Hibiskus bylinowy ma formę krzewu. W naturze występuje w Ameryce Środkowej i zachodniej Afryce. Wybieramy mu stanowisko słoneczne lub pół-słoneczne, zapewniamy wilgotne i żyzne podłoże. Nawozimy nawozem do roślin kwitnących o przedłużonym działaniu.

Kwiaty hibiskusa – właściwości

Zastosowanie hibiskusa jest bardzo wszechstronne, ponieważ posiada on liczne składniki odżywcze i szereg właściwości. Stosowany jest w branży spożywczej, przemyśle farmaceutycznym oraz w przemyśle kosmetycznym (do produkcji kwasów organicznych). Hibiskus ma działanie przeciwzapalne, (łagodzi stany zapalne), działa na układ odpornościowy organizmu, wspomaga oczyszczanie organizmu, jest bogaty w witaminę c, obniża gorączkę, przyspiesza trawienie, działa ochronnie na wątrobę, ma właściwości przeciwnowotworowe oraz obniża poziom cholesterolu.

Liście hibiskusa

Podsumowując, Hibiskus posiada następujące właściwości:

  • hipotensyjne (obniża ciśnienie tętnicze krwi),
  • obniżające poziom cholesterolu,
  • przeciwbakteryjne,
  • immunomodulujące,
  • ochronne na wątrobę,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyoksydacyjne,
  • łagodnie przeczyszczające

Hibiskus

Kwiat hibiskusa – herbata

Ze względu na lekko kwaśny smak kwiatów hibiskusa (zawierają kwas protokatechowy) stosowany są one bardzo często w branży spożywczej. Nam najlepiej znana jest herbata z hibiskusa, którą powszechnie serwuje się w Polsce. Jej dobroczynne działanie na zdrowie jest nie do przecenienia. Co cudowne, napar z hibiskusa nie tylko ma dobry wpływ na organizm, lecz także smakuje znakomicie. Herbata z hibiskusa ma w sobie antocyjany, które chronią przed rozwojem komórek rakowych, poliofenole, które z kolei zwalczają wolne rodniki oraz flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne. Herbaty z hibiskusa są bardzo różne i z pewnością każdy znajdzie swoją ulubioną mieszankę.