Wiosną w świecie roślin dzieje się wiele. Nie tylko sadzimy, przesadzamy i tniemy, lecz także nawozimy nasze rośliny, zarówno te w ogrodzie, jak i na tarasach, balkonach i na domowych parapetach. Wszystko, by w ciągu roku były piękne, dorodne i zdrowe. Maj to też czasy, kiedy w ogrodach pojawiają się szkodniki. Do walki z mszycami polecamy naturalne sposoby ich zwalczania.
Drożdże w ogrodzie to naturalny nawóz za grosze
Dziś przekonujemy was do zastosowania drożdży spożywczych w ogrodzie. Gdy będziecie robili zakupy na weekend, kupcie zwykłe drożdże piekarskie. Nie są drogie, a zrobicie z nich rewelacyjny, polecany przez ogrodników nawóz. Będzie tani, naturalny, ekologiczny, a przede wszystkim skuteczny jak żaden inny. Z drożdży można również robić naturalne opryski na szkodniki. Jak je zrobić, także dowiecie się z tego artykułu.
Jakie właściwości mają drożdże?
Drożdże są źródłem cennych związków, które zwykle nie występują w nawozach mineralnych, a są potrzebne do prawidłowej uprawy roślin. Chodzi o takie składniki jak: węglowodany, witaminy z grupy B oraz aminokwasy i organiczne żelazo. Zastosowanie nawozu z drożdży piekarskich stymuluje rozwój systemu korzeniowego i znacznie przyspiesza wzrost roślin. Drożdże nie tylko sprawiają, że rośliny rosną szybko i bujnie. Chronią także korzenie roślin przed szkodliwymi mikroorganizmami w glebie. Drożdże w formie oprysku zasilają liście roślin i zwalczają mikroorganizmy, które są dla roślin szkodliwe. Drożdże tworzą naturalną barierę i chronią roślinę przed chorobami grzybowymi.
Do jakich roślin i jak często stosować nawóz z drożdży?
Nawóz i opryski z drożdży najlepiej znane są miłośnikom uprawy pomidorów i ogórków, lecz z powodzeniem można je także stosować w uprawie wszystkich roślin w ogrodzie, na balkonie, tarasie i w domu. Praktycznie na każdą roślinę będą miały pozytywny, o ile nie zbawienny wpływ.
Czytaj też:
Zastosuj jeden z tych naturalnych nawozów, a plony ogórków będą jak nigdy dotąd
Nawożenie roślin nawozem z drożdży możemy rozpocząć już w marcu i kontynuujemy przez cały okres wegetacji. Rośliny zasilamy mniej więcej co 2 tygodnie. Uwaga, nawozem z drożdży nie podlewamy ziemniaków i cebuli, ponieważ zmienia on ich smak.
Jak zrobić nawóz z drożdży?
Przechodzimy do meritum. Jak robimy drożdżowy nawóz? Jest to bardzo proste, a wszystko, czego będziemy potrzebować, znajdziemy w kuchni. Jedna uwaga: woda do przyrządzenia nawozu z drożdży nie musi być czysta, najlepsza będzie deszczówka lub woda, która została na przykład z gotowania ziemniaków (koniecznie bez soli). Lepiej, by woda wykorzystywana do nawozu nie zawierała chloru.
Nawóz z drożdży niesfermentowany
Kostkę drożdży rozkruszamy i umieszczamy w wiadrze z ciepłą wodą, po czym dokładnie mieszamy do pełnego rozpuszczenia. Czekamy godzinę, aż woda wystygnie. Wówczas nawóz będzie gotowy. Polecane proporcje to kostka drożdży (100 g) na 10 litrów wody.
Nawóz z drożdży sfermentowany
Kolejnym sposobem (nieco bardziej skomplikowanym) na przygotowanie nawozu z drożdży piekarskich jest włożenie kostki (100 g) rozdrobnionych drożdży do wiadra, zasypanie ich szklanką cukru i odstawienie całości na 2 godziny. Następnym krokiem jest zalanie zaczynu 10 l ciepłej wody. Całość mieszamy i zostawiamy do sfermentowania (tydzień). Po tym czasie nawóz jest gotowy do podlewania roślin. Uwaga, przed zastosowaniem musimy go rozcieńczyć – 1 szklanka roztworu na 10 l wody.
Preparat z drożdży do oprysków roślin, jak go przygotować?
Roztwór do oprysków roślin przygotowujemy nieco inaczej. Potrzebna nam będzie kostka drożdży piekarskich, 0,5 litra mleka 3,2% i 10 l wody. Niektórzy doradzają, by do całości dodać jeszcze łyżkę płynnego szarego mydła, by oprysk nie skapywał z liści. Tak przygotowanym preparatem obficie spryskujemy roślinę ze wszystkich stron (zaczynając od wierzchołka). Robimy to raz w tygodniu przez cały okres wegetacji.
Czytaj też:
Wystarczy kilka łyżek tego produktu i woda, a rośliny będą rosły jak nigdyCzytaj też:
Nigdy nie wyrzucaj skórek od bananów do kosza. 5 sposobów na ich ekologiczne wykorzystanie
