Dom zbudowany z marzeń i betonu. Ekologiczna farma projektu NORRØN Architects

Dom zbudowany z marzeń i betonu. Ekologiczna farma projektu NORRØN Architects

Dodano: 
Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN
Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN Źródło: serwis prasowy / NORRØN Architects
Przenosimy się dziś na południe Danii, w okolice malowniczego miasteczka i fiordu Haderslev, by podziwiać otoczony naturą nowy projekt kopenhaskiej pracowni NORRØN Architects.

Przedstawiamy dziś nowy projekt kopenhaskiej pracowni NORRØN Architects. To nie jest zwyczajny dom, lecz Åstrup Have – farma, która powstała z marzeń o prawdziwej, sielskiej wsi – zdrowej i ekologicznej. Działalność farmy zorientowana jest wokół koncepcji biodynamicznej produkcji żywności, swobodnego wypasu zwierząt oraz uprawy warzyw i owoców „farm to table”.

Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN

Tradycja i nowoczesność

Åstrup Have — rekreacyjna farma otoczona ze wszystkich stron łąkami, położona w nadmorskiej Jutlandii. Powstała zgodnie ze sztuką. Podczas jej projektowania przywołano wszelkie regionalne tradycje budowlane oraz architektoniczne i kreatywnie je zinterpretowano. Właśnie tak o tradycyjnym wiejskim domu myślą architekci z biura NORRØN.

Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN

Budynek otoczony wyjątkowo malowniczym krajobrazem, wita gości czterema otwartymi na wszystkie strony świata bramami. Skrzydła minimalistycznej betonowej konstrukcji zorganizowano wokół wewnętrznego patio, które scala budynek. Surowe betonowe płyty elewacji poprzecinano wypełnionymi mosiądzem szczelinami dylatacyjnymi, które tworzą dyskretną siatkę. Przypominające złoty relief wykuty w surowych płytach betonu mosiądz, zmiękcza brutalny projekt i podejmuje dialog z lokalną tradycją, której kultura budowlana zakładała dekoracje elewacji przy pomocy metalowych elementów. Gdy zza chmur wyjdzie słońce, zaczynają się czary, po domu i wokół niego zaczyna się wędrówka cieni.

Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN

Åstrup Have to hołd dla lokalnej tradycji domów typu Haubarg z charakterystycznym stromym, pokrytym strzechą dachem, który wiąże bryłę budynku. Domy o tej konstrukcji pozwalały na składowania na strychu dużej ilości siana, a bardzo stromy dach uniemożliwiał jego przeciekanie podczas opadów. Taki profil dachu przynosi profity również dziś. Pozwala bezkolizyjnie i dyskretnie na montaż paneli fotowoltaicznych, wentylacji, kominów, świetlików i innych nowoczesnych technologii.

Galeria:
Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN

Wnętrza wypełnione powietrzem i światłem

Projekt funkcjonalny wnętrz zakłada podział pomiędzy przestrzenie mieszkalne, zaplecze gastronomiczne i pomieszczenia przeznaczone na różnego typu warsztaty. Każda z czterech części budynku farmy przeznaczona została na inne aktywności. Od północy mieści się garaż oraz warsztat, wschodnia flanka to pokoje gościnne, niczym cele mnichów – spartańskie. Od zachodu natomiast przewidziano zaplecze gastronomiczne, miejsce dystrybucji żywności, przestrzenie edukacyjne i produkcyjne oraz kuchnię. Część południowa połączona z oranżerią w całości przeznaczona została dla gości Åstrup Have.

Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØNÅstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN

Wnętrze domu podzielone jest na przestrzenie o zróżnicowanej wielkości i wysokości, wszystko w poszukiwaniu atmosfery wypełnionej spokojem i harmonią. Drewniana sięgająca sufitu boazeria, proste meble, duże przeszklenia tworzą spójne wykończenie, które emanuje stonowanym, naturalnym ciepłem.

Åstrup Have, projekt kopenhaskiego biura NORRØN


Projekt: NORRØN Architects / Marco Berenthz i Poul Høilund
Obiekt: Åstrup Have
Typ inwestycji: Zabudowa mieszkaniowa z zapleczem do produkcji żywności
Klient: Prywatny
Powierzchnia: 600 m2

Lokalizacja: Haderslev, Dania
Zdjęcia: Torben Eskerod

Czytaj też:
Nostalgia po sezonie. Parterowy dom projektu Norm Architects
Czytaj też:
Dom własny architekta Frederika Wernera – jasny i skromny

 0

Czytaj także