Wnętrze jak pudełko bento, projekt Lukstudio

Wnętrze jak pudełko bento, projekt Lukstudio

Dodano: 
Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio
Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio Źródło:Peter Dixie for LOTAN Architectural Photography / serwis prasowy / v2com
Industrialna w wyrazie, domowa w charakterze – za projekt wnętrza restauracji, w której pogawędki z kucharzem są elementem menu odpowiadają architekci z Lukstudio.

Shikaku to logiczna łamigłówka. Zasady są proste: planszę należy podzielić na prostokąty i kwadraty w taki sposób, aby każdy z nich zawierał jedną cyfrę, która jednocześnie wyznacza powierzchnię danego pola. Ale to też nazwa japońskiej restauracji w Szangaju, w Chinach.

Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio

Lokal mieści się na trzecim piętrze niewielkiego budynku stojącego przy wysadzanej drzewami ulicy Huashan. Jest kameralny – zmieści się tu zaledwie 20 gości. Kuchnia jak w domu – jest otwarta, podobnie jak kucharze, którzy podczas pracy chętnie wdają się w rozmowy z klientami.

Restauracja Zentral Kitchen, projekt LukstudioGaleria:
Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio

Bento, świetlne zajączki i industrial

Projekt foyer to ukłon w stronę tradycji japońskiej. Jest tu mały ogród zen, kamienna ścieżka o różnych fakturach oraz ekran shoji zmiękczający światło. Zamiast powszechnie stosowanych drewnianych ram, ekran jest kontynuacją stalowej konstrukcji – charakterystycznego elementu całego obiektu, podkreślającego przemysłowy charakter miejsca.

Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio

Oryginalne wykusze z widokiem na drzewa przekształcono w nisze do siedzenia inspirowane kształtem pudełek bento. Zakrzywione ściany z perforowanych paneli przepuszczają światło wpadające z zewnątrz – w ciągu dnia wnętrze znaczą rozedrgane „zajączki”.

Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio

Z tyłu sali industrialna kratka sufitowa zamienia się w ozdobny ekran o nachylonych interwałach. Regał można przesuwać po szynie i zasłaniać nim okno. Każda jednostka to ocynkowana stalowa rama, w której drewniane deski są podtrzymywane przez wsporniki pasujące do wyposażenia kuchni.

Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio

Ekologicznie i cicho

Chłód stali nierdzewnej równoważy jej delikatnie błyszczące wykończenie, a także pochodzące z recyklingu drewno. Wykonano z niego podłogi, meble i klamki drzwi. Aby wytłumić dźwięki z kuchni, za perforowanymi panelami zainstalowano materiały dźwiękochłonne.

Restauracja Zentral Kitchen, projekt Lukstudio

Lukstudio

Biuro projektowe z siedzibą w Szanghaju w Chinach założone przez Christinę Luk w 2011 roku. Zespół architektów i projektantów pochodzi z różnych stron świata, ma więc odmienne perspektywy kulturowe. – Widzimy potencjał w każdym obiekcie, wystarczy zbadać jego możliwości przestrzenne i dążyć do maksymalnego efektu przy minimalnej interwencji. Lubimy eksperymentować z materiałami i oświetleniem – mówią członkowie ekipy Lukstudio.

Czytaj też:
Styl japandi w aranżacji wnętrz. Na czym polega modny trend?
Czytaj też:
Natura nie lubi przepychu. Minimalistyczna zabudowa kuchenna