Peperomia, pochodzenie
Peperomia jest rośliną z rodziny pieprzowatych, pochodzącą z tropikalnych lasów Ameryki Południowej i Środkowej, przede wszystkim z Brazylii. Prawidłowa pielęgnacja peperomii jest jej tropikalnym pochodzeniem zobligowana. To roślina, której trzeba zapewnić stanowisko o dużej wilgotności powietrza.
Jedna z piękniejszych roślin doniczkowych
Peperomia zyskuje na popularności z roku na rok. Nic dziwnego. Budzi przede wszystkim zainteresowanie różnorodnością ulistnienia. Niektóre gatunki, te które są najprostsze w uprawie domowej, można bez problemów znaleźć w marketach budowlanych i w dobrych kwiaciarniach.
Peperomia, gatunki
Jak już pisaliśmy, znamy bardzo wiele gatunków tej rośliny. Każda z odmian ma mniej więcej takie same wymagania co do uprawy. Oto najpopularniejsze gatunki uprawiane w domu.
Peperomia srebrzysta (znana kiedyś jako peperomia Sandersa)
To najpopularniejsza z peperomii domowych. Jej liście są dość duże (5-8 cm), mięsiste, jajowate, z kilkoma wyraźnymi, łukowato wygiętymi nerwami, rozchodzącymi się od nasady. Osadzone na długich czerwonych ogonkach ma liście zielone, ciemnozielone albo z jasnymi pasami.
Peperomia magnoliifolia
Tworzy grube, częściowo wzniesione, a częściowo płożące się pędy. Jej liście osadzone są na grubych i krótkich ogonkach. Są mięsiste, owalne, gładkie, ciemnozielone. Znana jest również odmiana pstra tej rośliny. Wówczas liście tej odmiany pokryte są jasnymi plamkami.
Peperomia caperata
Znana także jako peperomia kędzierzawa. Charakteryzuje się drobniejszymi liśćmi o sercowatym kształcie i pomarszczonej blaszce. Ich powierzchnia jest aksamitna, barwa ciemnooliwkowa, a ogonki liściowe dosyć długie i cienkie.
Peperomia obtusifolia
Inaczej peperomia tępolistna. Ma gęsty, krzewiasty pokrój, osiąga wysokość, dorasta do 30 cm. Jej mocne pędy pokryte są przez mięsiste, błyszczące i okrągłe liście, które są główną ozdobą peperomii. W zależności od odmiany jej liście są zielone, kremowe lub nakrapiane. Czasem, jesienią kwitnie na biało.
Peperomia rotundifolia
Peperomia okrągłolistna jest śliczna i niewielka (około 20 cm). Ma mięsiste liście w kształcie małych guziczków. Blaszkę liścia przecinają jaśniejsze nerwy. Przyrosty są długie, zwieszają się z doniczki. Łodygi przybierają odcień lekko różowy. Liście peperomii okrągłolistnej są sztywne, gładkie i lekko lśniące.
Peperomia rosso
Ma dekoracyjne mięsiste, błyszczące i ostro zakończone liście, które tworzą zwarte rozety. Jej liście mają barwę ciemnozieloną z wierzchu, od spodu są czerwone. Znana jest także odmiana o fioletowych liściach. Jako kwiat doniczkowy dorasta do 20 – 25 cm wysokości.
Pielęgnacja peperomii niezależnie od gatunku
- Peperomie najlepiej rosną w ziemi liściowej z torfem, zwykłą ziemią ogrodową z dodatkiem piasku. Sadzimy ją w niskich doniczkach.
- Lubią stanowiska widne, lecz nie w mocno nasłonecznionym miejscu. Liście na słońcu łatwo ulegają poparzeniu.
- Peperomie latem powinny pozostać w mieszkaniu. O tej porze roku roślinę podlewamy co 10 dni i zraszamy.
- Peperomia może być podlewana metodą od dołu. Woda musi być odstana, w temperaturze pokojowej, wapienna. Wodę wlewamy do miski, po czym wstawiamy do niej doniczkę z rośliną na około pół godziny. Możemy także nalewać wody do spodeczka, tylko nie zapomnijmy wylać z niego nadmiaru wody. Na dnie doniczki należy ułożyć koniecznie warstwę drenażu. Nadmierne podlewanie powoduje gnicie liści. Przy zbyt obfitym podlewaniu peperomii, ich korzenie także mogą zacząć gnić.
- Wiosną i latem roślinie dostarczamy składniki odżywcze, peperonię nawozimy nawozem do roślin zielonych lub biohumusem. Peperomie są wrażliwe na przenawożenie. Wówczas kwiat przestaje rosnąć i łatwo gubi liście.
- Idealną ziemią jest gleba przepuszczalna i jałowa z dodatkiem pisku i perlitu. Żyzna i próchnicza ziemia o lekko kwaśnym odczynie ph będzie idalna.
- Zimą natomiast roślinę podlewamy rzadziej. Optymalna temperatura w tych miesiącach to 15-20 stopni Celsjusza. Latem temperatura pomieszczenia powinna wynosić od 20 do 25 stopni Celsjusza.
- Peperomia nie wymaga częstego przesadzania.
- Peperomia najczęściej atakowane jest przez szkodniki – wełnowce. Choroby grzybowe atakują rzadko.
Peperomia, rozmnażanie
Peperomia żyje krótko, ale jej rozmnażanie jest bardzo proste. Głównie przez sadzonki pędowe lub liściowe. Sporządza się je wczesną wiosną lub pod koniec zimy z wierzchołków pędów albo z liści z ogonkami. Sadzonki robimy w sposób następujący: wystarczy uciąć fragment pędu czystym nożykiem i włożyć do wody (najlepiej z dodatkiem węgla aktywnego). Po około trzech tygodniach powinny pojawić się korzonki. Wówczas szczepkę możemy umieścić w doniczce z ziemią.
Liście
Największą ozdobą peperomii są liście. Trzeba o nie dbać w sposób szczególny. Dlatego możemy regularnie przecierać liście wilgotną szmatką. Plamy na liściach to poparzenia spowodowane zbytnim nasłonecznieniem. Z kolei zbyt długie pędy rośliny to sygnał, że ma ona zbyt mało światła. Gdy brzegi liści marszczą się i zasychają – wilgotność w pomieszczeniu jest zbyt niska. Opadające liście to znak, że temperatura otoczenia jest za niska.
Czytaj też:
Sansewieria, odporna i dekoracyjna. Poza tym oczyszcza powietrzeCzytaj też:
Monstera dziurawa (monstera deliciosa), ta moda nie przemija!