Myjesz płytę indukcyjną zaraz po gotowaniu? To błąd, dowiedz się, czym grozi!

Myjesz płytę indukcyjną zaraz po gotowaniu? To błąd, dowiedz się, czym grozi!

Dodano: 
Mycie płyty indukcyjnej
Mycie płyty indukcyjnej Źródło: Shutterstock / Budimir Jevtic

Czyszczenie płyty indukcyjnej zaraz po gotowaniu to błąd, który może skutkować uszkodzeniem powierzchni, powstawaniem osadów i reakcjami chemicznymi. Wystarczy odczekać kilkanaście minut, by zachować płytę w idealnym stanie na długie lata. Pamiętaj – dobra pielęgnacja to klucz do długowieczności Twojej kuchennej płyty!

Szok termiczny – co się dzieje, gdy używasz zimnej wody na gorącej powierzchni?

Nagłe ochłodzenie rozgrzanej powierzchni może prowadzić do szoku termicznego. W przypadku płyt indukcyjnych gładkie szkło ceramiczne jest odporne na temperaturę, ale nie na jej gwałtowne zmiany. Jeśli użyjesz zimnej wody lub środka czyszczącego na rozgrzaną płytę, może dojść do mikrospękań. Z czasem drobne uszkodzenia mogą się pogłębiać, prowadząc do widocznych pęknięć lub osłabienia powierzchni. Przeczytaj też: Mój sposób na idealnie czystą płytę indukcyjną. Mam lśniącą kuchenkę bez drogich środków!

Parowanie i ryzyko osadu – dlaczego środki czyszczące parują na gorącej płycie?

Większość detergentów zawiera wodę oraz rozpuszczalniki, które na gorącej powierzchni zaczynają natychmiast odparowywać. Może to prowadzić do:

  • pozostawiania trudnych do usunięcia smug i zacieków,
  • powstawania lepkiego osadu, który będzie wymagał intensywniejszego szorowania (co również może uszkodzić powierzchnię),
  • uwalniania oparów chemicznych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Czy środki czyszczące mogą reagować z gorącą płytą? Tak, i to w niebezpieczny sposób!

Niektóre preparaty do czyszczenia zawierają chlor, alkohol, amoniak lub kwasy. Pod wpływem ciepła mogą one wchodzić w reakcje chemiczne, które:

  • osłabiają powłokę ochronną płyty,
  • pozostawiają nieestetyczne odbarwienia,
  • mogą generować niebezpieczne dla zdrowia substancje lotne.

Jak bezpiecznie czyścić płytę indukcyjną?

  • Poczekaj, aż płyta wystygnie – najlepiej odczekać około 15–20 minut po zakończeniu gotowania.
  • Użyj miękkiej ściereczki – unikanie druciaków i szorstkich gąbek zapobiegnie zarysowaniom.
  • Stosuj delikatne środki czyszczące – najlepiej specjalistyczne płyny do płyt indukcyjnych lub roztwór wody z octem (w proporcji 1:1).
  • Usuwaj zabrudzenia na bieżąco – ale dopiero po ostygnięciu powierzchni!
  • Unikaj nadmiaru wody – nadmierna wilgoć może dostać się do elektroniki i uszkodzić płytę.

Czytaj też:
Czyściłam stalowy zlewozmywak chlorem, ale już nigdy tego nie zrobię. Zobacz, czym to grozi!
Czytaj też:
Umyłam okap tym napojem gazowanym – jest błysk