Wnętrza z kroplą błękitu, projekt BAAO Architects

Wnętrza z kroplą błękitu, projekt BAAO Architects

Dodano: 
Stylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO Architects
Stylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO Architects Źródło: Francis Dzikowski/OTTO
Wydawać by się mogło, że w tym domu było wszystko, co trzeba – klimat kamienicy i wyjście z salonu prosto do ogrodu. Ale było ciemno! Jak architekci poradzili sobie z tym problemem?

Mieszkanie w nowojorskiej kamienicy z obszerną dobudówką na parterze miało ekspozycję na trzy strony świata, ale ze względu na wewnętrzne podziały, większość pomieszczeń pozostawała ciemna. Sytuacji nie poprawiały pomalowane na ciemno podłogi i staromodny wystrój – od 50 lat niewiele tu się zmieniło.– Jedyne detale, które warto było zachować, to piękne schody, chowane drzwiczki i gzyms kominkowy – uznali architekci z pracowni BAAO.

Stylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO ArchitectsStylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO ArchitectsStylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO ArchitectsStylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO Architects

Ceramiczna ścieżka

Parter został całkowicie otwarty. Nowy przedsionek wejściowy wyłożono porcelanowymi płytkami, które tworzą coś w rodzaju chodnika kierującego wzrok na kuchnię stojącą pośrodku pomieszczenia. Jest tu wyspa z marmurowym blatem, a na niej ogromny zlew ze stali nierdzewnej. Płytki otaczają wyspę i w nieregularny sposób łączą się z dębową podłogą w dalszej części mieszkania. Mozaika z biało-zielonych kafelków na ścianie akcentuje tę przestrzeń i... spowalnia ruch. Większość gości się tu zatrzymuje na dłuższą chwilę, zanim przejdą do salonu, a w pogodne dni – dalej, przez łukowato sklepione drzwi, do ogrodu.

W wysokiej zabudowie przy drzwiach prowadzących na patio umieszczono stanowisko kawoszy – za przesuwnymi drzwiami jest tu ekspres i wszystko, co potrzebne do przyrządzenia aromatycznej małej czarnej.

Schodki na lewo od kuchni prowadzą do gabinetu i spiżarni, natomiast pełnowymiarowe schody – do części prywatnej na piętrze.

Stylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO ArchitectsStylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO Architects

Pod prysznicem: para buch!

Główną sypialnię urządzono w miejscu dawnego salonu – wychodzi na podwórko (pozwala na to ukształtowanie terenu). W wyłożonej płytkami łazience znajdują się prysznic parowy i wolnostojąca wanna, a także wykonana na zamówienie toaletka.

Klienci współpracują z firmą produkującą armaturę wodno–kanalizacyjną Watermark Designs z Brooklynu w Nowym Jorku; kuchnia i łazienki zostały zaprojektowane jako wizytówka marki.

Najwyższe piętro zajmują dzieci właścicieli – dwaj synowie i córka. Chłopcy mają łazienkę z dostępem z każdego pokoju, łazienka córki jest mniejsza, ma za to sklepiony sufit. Każda sypialnia ozdobiona jest zabawnymi akcentami.

Stylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO ArchitectsStylowe mieszkanie z motywem błękitu, projekt BAAO Architects

Barker Associates Architecture Office (BAAO Architects)

Wielokrotnie nagradzana multidyscyplinarna pracownia z siedzibą w Nowym Jorku, koncentrująca się na badaniu zależności materiałowych i przestrzennych oraz relacji między mieszkańcami a środowiskiem zabudowanym. Ostatnie nagrody to między innymi AIA New York i AIA Brooklyn Queens Design Award Certificates of Merit dla Maple Street School. Spekulacyjny projekt Chromatic Energy Landscape został finalistą Inicjatywy Land Art Generator i otrzymał wyróżnienie w konkursie Architizer A+ Awards.

Galeria:
Stylowe mieszkanie w błękitach, projekt BAAO Architects
Czytaj też:
Salon z kuchnią i jadalnią. Trzy w jednym w Nowym Jorku
Czytaj też:
Lampa nad wyspę kuchenną. Jakie oświetlenie będzie najlepsze?

Czytaj także