Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos

Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos

Dodano: 
Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos
Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos Źródło: Ruy Teixeira / serwis prasowy
Kasetony na suficie, sztuka na ścianach, a cała przestrzeń – plastyczna. Tak prezentuje się mieszkanie młodego przedsiębiorcy z São Paulo.

Punktem wyjścia do reorganizacji apartamentu o powierzchni 400 m2 były dwie równoległe, białe płaszczyzny, stanowiące granicę między wnętrzem, a tym, co na zewnątrz – holem wejściowym z jednej strony, a rozległym tarasem z drugiej.

Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos

Cesar i Daniela Coppola z pracowni Coletivo Architects nawiązali do nich, projektując przesuwne drzwi na węższych ścianach salonu – z jednej strony prowadzą do pokoju telewizyjnego, z drugiej do jadalni (z niej wchodzi się do kuchni, pokoju kredensowego i na taras). W efekcie przestrzeń dzienna jest bardzo plastyczna, zmniejsza się lub powiększa, w zależności od pory dnia i potrzeb mieszkańców.

Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos

Dębowe kastetony

Uwagę przykuwa sufit w salonie – drewniane kasetony to trik, który pozwolił na wyeksponowanie kształtu stropu oraz na podwyższenie wnętrza (poprzednio belki były zakryte podwieszanym sufitem, co przy tak dużej przestrzeni dawało przytłaczający efekt). W kontrze do głównego pomieszczenia – przylegające do niego jadalnia i pokój telewizyjny są niższe i całe białe.

Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos

Lustra w zawieszeniu

Podczas projektowania intymnej przestrzeni priorytetem była sypialnia pary. Łazienka została tutaj skomponowana z garderobą – centralnie umieszczony blat z marmuru calacatta i wiszące lustra oddzielają oba pomieszczenia, wyłożone od podłogi do sufitu dębowym fornirem. W prysznicach zastosowano mleczne szkło, aby do wnętrza wpadało naturalne światło.

Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo ArquitetosSłoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos

Coletivo Arquitetos

Cesar Coppola i Daniela Coppola założyli własną firmę architektoniczną w 2000 roku, wkrótce po ukończeniu architektury i urbanistyki w Mackenzie Presbyterian University w São Paulo. Głodny wiedzy i poszukujący rozwoju zawodowego Cesar wyjechał do Europy, aby studiować architekturę współczesną, podczas gdy Daniela ukończyła Fundação Armando Alvarez Penteado.

Praca Coletivo Architects charakteryzuje się kreatywnym podejściem opartym na łączeniu sztuki z rozwiązaniami technicznymi, a także rygorem projektowania z drobiazgową dbałością o szczegóły i ścisłym nadzorem nad całym procesem.

Galeria:
Słoneczny apartament w São Paulo, projekt Coletivo Arquitetos
Czytaj też:
Przytulny apartament z tarasem na dachu
Czytaj też:
Metamorfoza domu nad rzeką – jak betonowy brutal zmienił charakter