Rewitalizacja społecznie użyteczna – projekt przestrzeni publicznej

Rewitalizacja społecznie użyteczna – projekt przestrzeni publicznej

Dodano: 
Projekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky Architects
Projekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky Architects Źródło: BoysPlayNice, boysplaynice.com / serwis prasowy
Zaniedbana i pozbawiona funkcji publicznych część Trnavy na Słowacji po rewitalizacji ożyła – są tu restauracje, kino, dom kultury, coworking, sklepy i miejsce na miejskie imprezy. Oraz wysokie drzewa.

Cały kompleks powstał z połączenia wielu sąsiadujących ze sobą działek, do których można się było dostać z trzech różnych uliczek Starego Miasta. Pierwotnie znajdowały się tu kilkupiętrowe domy z przejściami między podwórkami. Po rewitalizacji powstała otwarta przestrzeń publiczna w ramach centralnej struktury urbanistycznej, uzupełniona o nowe obiekty. Architekci z pracowni Vallo Sadovsky Architects nazwali ją „Nádvorie” (Dziedziniec). W chodniku prezentowane są wyniki badań archeologicznych przeprowadzonych w czasie przebudowy i ślady historycznej parcelacji.

Projekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky Architects

Sklepienia krzyżowe i szalunek na betonie

– W zrekonstruowanych obiektach staraliśmy się zachować wszystkie ważne ślady przeszłości, dbając o jednolity język materialny – mówią architekci.

Historia budynków sięga XIV wieku, później były oczywiście przebudowywane. Dziś skupiają wiele różnych funkcji, takich jak centrum kultury, restauracja, piekarnia, handel detaliczny, biura lub przestrzenie coworkingowe na połączonym poddaszu.

Od północy powstał nowy budynek – odtwarza bryłę pierwotnego skrzydła, a konstrukcją stalową nawiązuje do obiektu sąsiadującego z nim z prawej strony. Jest tam taras domu kultury i hostelu, lokale handlowe i restauracja. Stropy przechodzą od sklepień gotyckich, przez barokowy strop belkowy do betonowej płyty. Betonowa podłoga i meble ujednolicają całą przestrzeń.

Projekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky Architects

Rytm w pionie

Nowy wielofunkcyjny obiekt w części południowej został dobudowany do ślepej ściany sąsiedniego budynku. Zachowuje jego wysokość, ale podział elewacji ma pionowy. Ten kontrast łagodzi regularny rytm elewacji i materiały – drewno i szkło. Parter jest do wynajęcia na usługi, wyżej są biura, a na poddaszu jest mieszkanie.

Projekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsProjekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky ArchitectsMatúš Vallo i Oliver Sadovský z pracowni Vallo Sadovsky Architects

Vallo Sadovsky Architects

Pracownia założona w 2004 roku przez architektów Matúša Vallo i Olivera Sadovskiego w Bratysławie na Słowacji. Zajmuje się architekturą i urbanistyką, a także projektowaniem wnętrz, wystaw i mebli. Prace VSA obejmują nowe konstrukcje wznoszone od podstaw, działania adaptacyjne oraz projekty interwencjne. VSA rozwinęło równoległą praktykę pro bono – stowarzyszenie obywatelskie „Jesteśmy miastem” działające na rzecz poprawy niedofinansowanych przestrzeni publicznych.

Galeria:
Projekt przestrzeni publicznej w Trnavie, Vallo Sadovsky Architects
Czytaj też:
Loft w pałacu – co by na to powiedział Gaudi?
Czytaj też:
Brno – była gorzelnia, jest kultura. Pomysł i wykonanie KOGAA Studio

 0

Czytaj także