Tych produktów spożywczych nie wkładaj do lodówki, bo stracą smak!
Często odruchowo wkładamy do lodówki wszystko, co przyniesiemy ze sklepu, bazarku lub ogrodu, zwłaszcza podczas upałów. Błąd! Wiele produktów w niskich temperaturach traci smak, a podwyższona wilgotność powietrza w komorze lodówki sprawia, że szybciej się psują (przeczytaj, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki). W efekcie lądują w koszu na śmieci – żywność się marnuje (jak pokazują badania, błędy w przechowywaniu są tego najczęstszą przyczyną), a my tracimy pieniądze. Poza tym przepełniona lodówka mniej efektywnie pracuje – gorzej chłodzi, ponieważ w jej komorze nie ma odpowiedniej cyrkulacji chłodnego powietrza. Zapytaliśmy ekspertkę, które produkty lepiej trzymać poza lodówką. Przeczytajcie, co odpowiedziała!
Czego nie powinno się przechowywać w lodówce?
– Przykładem są produktów, które w lodówce tracą walory smakowe i odżywcze są warzywa, które obecnie kupimy na każdym bazarku – papryka, ogórki, pomidory, cukinia czy bakłażan – przechowywane w lodówce tracą smak i jędrność, a także szybciej się psują – mówi Marta Krasińska, Senior Product Manager w BSH. – Również owoce egzotyczne, takie jak banany, mango, awokado, cytrusy pod wpływem niskich temperatur tracą smak i aromat. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej (18-22 stopni Celsjusza), np. w ażurowym koszu na blacie. Kolejnym produktem, który nie lubi lodówki są ziemniaki – powinny leżeć w chłodnym, ale suchym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy lub w spiżarni. Również cebula i czosnek mogą gnić i mięknąć pod wpływem zimna i wilgoci. Przechowuj je w suchym i zaciemnionym miejscu poza lodówką. Z kolei, jeśli chcesz przedłużyć świeżość chleba lub bułek, możesz umieścić je w zamrażarce, ponieważ pieczywo przechowywane w lodówce szybko czerstwieje. Nie warto wkładać do chłodziarki zamkniętych konserw i przetworów, oleju i oliwy, herbaty, kawy, miodu, a także produktów sypkich: mąki, kaszy czy ryżu – dodaje Marta Krasińska.