Zamiast do zlewu, wlewam do doniczki z sansewierią. Tą naturalną odżywką wzmocniłam roślinę
Moja sansewieria to znajda ze śmietnika. Szybko okazało się, że za jej marny stan odpowiada zgnilizna korzeni – najwidoczniej ktoś ją długo i regularnie przelewał. Usunęłam chore części, przesadziłam i czekałam na cud. Kolega poradził mi, żebym spróbowała ją wzmocnić wodą po gotowanych jajkach – tak robi jego zwariowana na punkcie ekologii ciotka i ponoć ma rewelacyjne wyniki. Miał rację, roślina odżyła i wypuściła nowe liście.
Woda po gotowaniu jajek – dlaczego jest cenna dla sansewierii?
Woda po gotowaniu jajek jest cenna dla sansewierii z kilku powodów. Po pierwsze, zawiera ona wapń, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla tych roślin. Wapń odpowiada za krzepnięcie ścian komórkowych, a także wzmacnia korzenie i łodygi. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju łodyg i korzeni, a także poprawia odporność roślin na choroby.
Woda po gotowaniu jajek ma neutralne pH, czyli 5,5-6,5. Jest to idealny odczyn dla sansewierii, które preferują podłoże o takim pH. Neutralne pH zapobiega wypłukiwaniu składników odżywczych z gleby i sprzyja ich przyswajaniu przez rośliny.
Woda po gotowaniu jajek zawiera także niewielkie ilości innych składników odżywczych, takich jak potas (wzmacnia odporność sansewierii na choroby i szkodniki), magnez i fosfor.
Co daje podlewanie sansewierii wodą po gotowaniu jajek?
Regularne podlewanie sansewierii wodą po gotowaniu jajek w krótkim czasie sprawiło, że moja sansewieria:
- szybciej rośnie,
- ma ładniejsze wybarwienie liści,
- ma lepszą odporność na choroby,
- jest mniej narażona na ryzyko uszkodzenia korzeni przez nadmierne podlewanie.
Jakie jeszcze rośliny można podlewać wodą po gotowaniu jajek?
Do roślin, które szczególnie lubią wodę po gotowaniu jajek, należą:
- Kwiaty: azalie, anturium, begonie, fikusy, frezje, gerbery, hortensje, lilie, orchidee, róże, storczyki, tulipany.
- Rośliny doniczkowe: drzewka bonsai, draceny, kalanchoe, kaktusy, sukulenty, monstery, palmy, paprocie, zamiokulkasy.
- Rośliny ogrodowe: krzewy ozdobne, drzewa, warzywa, owoce.
Jak podlewać rośliny wodą po gotowanych jajkach?
Najważniejsza uwaga – woda nie może być osolona, bo sól może uszkodzić korzenie. Poza tym sprawa jest prosta:
- Odczekaj, aż woda ostygnie, zanim podlejesz nią roślinę.
- Stosuj wodę po gotowaniu jajek co 2-3 tygodnie lub częściej, ale wówczas rozcieńczaj ją w stosunku 1:3 z czystą wodą.
- Podlewaj roślinę wodą po gotowaniu jajek w ilości odpowiadającej jej potrzebom.
- Możesz zlewać wodę po gotowaniu jajek na później, nic się jej nie stanie.
- Wykorzystaj też skorupki. Przeczytaj więcej o tym, jak nawozić rośliny skorupkami jajek.