Zamiast do zlewu, wlewam do doniczki z sansewierią. Tą naturalną odżywką wzmocniłam roślinę

Zamiast do zlewu, wlewam do doniczki z sansewierią. Tą naturalną odżywką wzmocniłam roślinę

Dodano: 
Sansewieria odżyła po podlewaniu jej wodą z gotowania jajek
Sansewieria odżyła po podlewaniu jej wodą z gotowania jajek Źródło:Pexels / Olha Ruskykh
Odkąd zaczęłam stosować tę naturalną odżywkę, sansewieria wzmocniła się i zregenerowała po chorobie. Jej korzenie są w o wiele lepszym stanie niż jeszcze miesiąc temu.

Moja sansewieria to znajda ze śmietnika. Szybko okazało się, że za jej marny stan odpowiada zgnilizna korzeni – najwidoczniej ktoś ją długo i regularnie przelewał. Usunęłam chore części, przesadziłam i czekałam na cud. Kolega poradził mi, żebym spróbowała ją wzmocnić wodą po gotowanych jajkach – tak robi jego zwariowana na punkcie ekologii ciotka i ponoć ma rewelacyjne wyniki. Miał rację, roślina odżyła i wypuściła nowe liście.

Woda po gotowaniu jajek – dlaczego jest cenna dla sansewierii?

Woda po gotowaniu jajek jest cenna dla sansewierii z kilku powodów. Po pierwsze, zawiera ona wapń, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla tych roślin. Wapń odpowiada za krzepnięcie ścian komórkowych, a także wzmacnia korzenie i łodygi. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju łodyg i korzeni, a także poprawia odporność roślin na choroby.

Woda po gotowaniu jajek ma neutralne pH, czyli 5,5-6,5. Jest to idealny odczyn dla sansewierii, które preferują podłoże o takim pH. Neutralne pH zapobiega wypłukiwaniu składników odżywczych z gleby i sprzyja ich przyswajaniu przez rośliny.

Woda po gotowaniu jajek zawiera także niewielkie ilości innych składników odżywczych, takich jak potas (wzmacnia odporność sansewierii na choroby i szkodniki), magnez i fosfor.

Co daje podlewanie sansewierii wodą po gotowaniu jajek?

Regularne podlewanie sansewierii wodą po gotowaniu jajek w krótkim czasie sprawiło, że moja sansewieria:

  • szybciej rośnie,
  • ma ładniejsze wybarwienie liści,
  • ma lepszą odporność na choroby,
  • jest mniej narażona na ryzyko uszkodzenia korzeni przez nadmierne podlewanie.

Jakie jeszcze rośliny można podlewać wodą po gotowaniu jajek?

Do roślin, które szczególnie lubią wodę po gotowaniu jajek, należą:

  • Kwiaty: azalie, anturium, begonie, fikusy, frezje, gerbery, hortensje, lilie, orchidee, róże, storczyki, tulipany.
  • Rośliny doniczkowe: drzewka bonsai, draceny, kalanchoe, kaktusy, sukulenty, monstery, palmy, paprocie, zamiokulkasy.
  • Rośliny ogrodowe: krzewy ozdobne, drzewa, warzywa, owoce.

Jak podlewać rośliny wodą po gotowanych jajkach?

Najważniejsza uwaga – woda nie może być osolona, bo sól może uszkodzić korzenie. Poza tym sprawa jest prosta:

  • Odczekaj, aż woda ostygnie, zanim podlejesz nią roślinę.
  • Stosuj wodę po gotowaniu jajek co 2-3 tygodnie lub częściej, ale wówczas rozcieńczaj ją w stosunku 1:3 z czystą wodą.
  • Podlewaj roślinę wodą po gotowaniu jajek w ilości odpowiadającej jej potrzebom.
  • Możesz zlewać wodę po gotowaniu jajek na później, nic się jej nie stanie.
  • Wykorzystaj też skorupki. Przeczytaj więcej o tym, jak nawozić rośliny skorupkami jajek.

Czytaj też:
Wyjmuję z lodówki, mieszam z wodą i podlewam kwiatki. Nigdy już nie kupię nawozu do roślin w sklepie
Czytaj też:
Rośliny doniczkowe do ciemnego salonu – sprawdź, czy uprawiasz właściwe