Czy zamiokulkas lubi skorupki jajek? Wskazówki dotyczące domowego nawozu do roślin
Zamiokulkas to popularna roślina doniczkowa z gatunku tych, które trudno zabić – nie zaszkodzi mu nic, prócz nadmiernego podlewania, które prowadzi do zgnilizny korzeni (przeczytaj więcej o tym jak uratować przelanego zamiokulkasa). Ale już przesuszenie znosi bardzo dobrze – gromadzi w liściach, łodygach i kłączach zapasy wilgoci wystarczające na ponad cztery tygodnie. Nie znaczy to jednak, że nie trzeba o niego dbać. Czasem warto roślinę zasilić – ponieważ nie potrzebuje dużo nawozu, wystarczy domowa odżywka. Jedną z najpopularniejszych jest nawóz ze skorupek jajek – łatwy do przygotowania i przechowywania. Czy jednak można go stosować do zamiokulkasa?
Skorupki jajek – co zawierają?
Skorupki jajek zawierają przede wszystkim duże ilości wapnia, łatwo przyswajanego przez rośliny. Jedna zawiera 2,2 grama tego minerału w postaci węglanu wapnia, a także nieco fosforu i magnezu oraz śladowe ilości sodu, potasu, cynku, manganu, żelaza i miedzi.
Czy skorupki jajek są dobrą odżywką do zamiokulkasa?
Tak, skorupkami jajek można odżywiać zamiokulkasa, ale ostrożnie (o tym będzie niżej). Jakie są korzyścize stosowania skorupek jajek jako nawozu?
- Źródło wapnia - skorupki jajek są bogatym źródłem wapnia, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla wzrostu roślin. Wapń pomaga wzmocnić łodygi i liście zamiokulkasa oraz przyczynia się do poprawy jego ogólnego zdrowia.
- Poprawia strukturę gleby – dodanie skorupek jajek do gleby może pomóc w poprawie jej struktury. Skorupki jajek pomagają napowietrzyć glebę i poprawić drenaż, co może zapobiec gniciu korzeni.
- Źródło innych składników odżywczych – skorupki jajek zawierają również inne składniki odżywcze, takie jak magnez i potas, które są korzystne dla zamiokulkasa.
- Naturalny i ekologiczny nawóz – skorupki jajek są naturalnym i ekologicznym nawozem. Stanowią doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia i zmniejszenie ilości odpadów.
Jak stosować skorupki jajek do zamiokulkasa?
Odżywianie zamiokulkasa nawozem ze skorupek jaj jest dziecinnie proste – wystarczy usunąć błonki (można to zrobić ręcznie lub wkładając je na chwilę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza). Następnie skorupki miażdżymy na drobny proszek i albo mieszamy z podłożem, albo dodajemy do wody, którą roślina jest podlewana. Przeczytajcie o tym, jak podkręcić moc odżywki ze skorupek jajek.
Uwaga! Zamiokulkas lubi podłoże o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Skorupki jajek mają odczyn zasadowy, dlatego nie należy stosować ich zbyt często. Raz w miesiącu, a nawet raz na dwa miesiące zdecydowanie wystarczy.