Jak podkręcić moc i przedłużyć świeżość odżywki do roślin zrobionej ze skorupek jajek?

Jak podkręcić moc i przedłużyć świeżość odżywki do roślin zrobionej ze skorupek jajek?

Dodano: 
Skorupki jaj namocz w occie, a wydobędziesz z nich więcej minerałów
Skorupki jaj namocz w occie, a wydobędziesz z nich więcej minerałów Źródło: Pexels / Klaus Nielsen
Żeby wydobyć ze skorupek jaj jak najwięcej minerałów, które są cenne dla roślin, warto sięgnąć po metodę ekstrakcji octem. Dzięki prostemu procesowi zyskacie skondensowaną i trwałą odżywkę.

Ekstrakcja octem to świetny sposób na „wyciągnięcie” dużej ilości minerałów ze skorupek jaj i kości (przeprowadza się ją także z zastosowaniem innych materiałów, ale wówczas proces wygląda nieco inaczej). Powstaje w ten sposób skoncentrowana odżywka, którą można przechowywać w słoiku przez wiele miesięcy. Ważne, żeby miejsce było chłodne i zacienione. Ekstrakt jest uniwersalny – można go stosować zarówno w ogrodzie, jak i do roślin doniczkowych. Ponieważ używa się go bardzo mało, nie ma wpływu na pH podłoża.

Ekstrakcja octem minerałów ze skorupek jaj i kości

Najbardziej popularna jest ekstrakcja octem minerałów ze skorupek jaj, ale ta metoda znakomicie sprawdza się też w przypadku kości, które są bogatym źródłem wapnia, fosforu i potasu. Kości trudno używać do nawożenia, chyba że macie możliwość zmielenia ich na mączkę, a w kompostowniku rozkładają się bardzo długo (i nie wolno ich dodawać zbyt dużo – przeczytaj, czego nie dodawać do kompostownika). I tu z pomocą przychodzi ocet! W ten sposób można też pozyskiwać minerały z resztek świeżych ryb, ale preparat śmierdzi tak, że tylko najwytrwalsi nie stracą zapału do eko ogrodnictwa.

Jak podkręcić moc odżywki ze skorupek jajek? Ekstrahowanie octem krok po kroku

Choć cały proces jest bardzo prosty, wstępne przygotowania mogą na początku nastręczyć trochę trudności – trzeba usunąć miękkie błonki z wewnętrznej strony skorupki jajka (a także resztki mięsa i chrząstek, jeśli używasz kości). Na szczęście, nie trzeba robić tego bardzo dokładnie, pozostałości zostaną wypalone w następnym kroku.

  • Rozdrobnione skorupki jak włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza. Jeśli używasz kości, piecz je tak długo, aż zaczną się przypalać. Wysokie temperatury usuną miękkie części organiczne, które mogłyby fermentować, a tego chcemy uniknąć.
  • W przypadku przygotowywania ekstraktu ze skorupek jaj, który ma być użyty od razu (a nie przechowywany długo na półce), można pominąć usuwanie błonek. W pewnym momencie wypłyną na wierzch, a wtedy można je po prostu zebrać i wrzucić do kompostownika. Uwaga po otworzeniu słoika ciecz będzie się pienić! Dobrze radzimy – przed otwarciem, włóżcie słoik do dużej miski!
  • Rozdrobniony materiał – skorupki lub kości – zalej octem 10 proc. i odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni.
  • Zlej ocet, przelej do słoika, szczelnie go zamknij i postaw na półce – odżywka będzie przydatna do użycia przez cały sezon ogrodniczy! Jeśli będziesz rozpylać ją za pomocą spryskiwacza, możesz przelać płyn przez papierowy filtr do kawy, żeby usunąć drobiny skorupek, które mogłyby zapchać dyszę. Możesz też po prostu zostawić zlany ocet na kilka dni, żeby cząstki zawieszone opadły na dno.
  • Pozostały materiał (razem z osadem z filtra) zalej świeżym octem, co kilka dni mieszaj lub potrząsaj. Jedną partię skorupek jaj lub kości można ekstrahować 3-4 razy.

Jak stosować octowy ekstrakt ze skorupek jajek?

Odżywka w większości składa się z wapnia, fosforu i potasu, dlatego nie potrzeba jej dużo. Wystarczy duża łyżka na konewkę o pojemności 5 litrów. Można nawozić, podlewając bezpośrednio pod rośliny lub aplikować rozpylaczem na liście.

Czytaj też:
Magiczna herbatka ze skorupek jaj postawi na nogi każdą roślinę!
Czytaj też:
Przygotuj ziemię w ogrodzie przed sezonem. Rada eksperta – zajmij się tym już teraz