Magiczna herbatka ze skorupek jaj postawi na nogi każdą roślinę!

Magiczna herbatka ze skorupek jaj postawi na nogi każdą roślinę!

Dodano: 
Skorupki jaj w 80 proc. składają się z łatwo przyswajalnego wapnia
Skorupki jaj w 80 proc. składają się z łatwo przyswajalnego wapnia Źródło: Pexels / Klaus Nielsen
O tym, że skorupki jaj są bogate w składniki dobre dla roślin, na pewno wiecie. Ale prosty trik na supermocną herbatkę odżywczą może Was zaskoczyć!

Skorupki jaj są bogatym źródłem wapnia – jedna zawiera 2,2 grama tego minerału w postaci węglanu wapnia. Są w niej również inne składniki odżywcze – 0,3 proc. fosforu, 0,3 proc. magnezu, śladowe ilości sodu, potasu, cynku, manganu, żelaza i miedzi.

Magiczna herbatka ze skorupek jaj do roślin

Skorupki jaj można stosować do nawożenia roślin doniczkowych i ogrodowych na wiele sposobów, najprościej wrzucić pokruszone pod krzaczek i lekko zmieszać z ziemią. Im drobniejsze skorupki, tym lepiej – szybciej uwalniają się z nich składniki odżywcze. Ale jak pokazuje prosty eksperyment przeprowadzony przez Jeffa Gillmana, profesora ogrodnictwa na Uniwersytecie w Minnesocie najlepsze działanie mają skorupki ugotowane i później moczone w tej samej wodzie.

Jeff Gillman ugotował skorupkę z jednego jajka w dwóch szklankach wody destylowanej, następnie zostawił ją (razem ze skorupką) na 24 godziny, po czym wysłał wodę do laboratorium. Okazało się, że stężenie wszystkich pierwiastków wzrosło w stosunku do ich zawartości w wodzie zaraz po ugotowaniu skorupki. Stężenie sodu, fosforu i magnezu podniosło się nieznacznie, dwukrotnie zaś wzrosła zawartość wapnia, a potasu kilkukrotnie!

Jak przygotować odżywczą herbatkę ze skorupek jaj?

Żeby przygotować odżywczą herbatkę ze skorupek jak potrzeba 10-20 skorupek (czystych!) na około 4 litry wody. Całość wystarczy zagotować (krótko, zbyt długie gotowanie wyjaławia) i zostawić na dobę do naciągnięcia. Następnie odcedzić i gotowe!

Jak stosować herbatkę ze skorupek jaj?

Herbatka po odcedzeniu jest gotowa do użycia (skorupki są już „wyprane” z minerałów, ale możesz ich użyć do usypania zapory przeciw ślimakom wokół roślin ogrodowych). Według Jeffa Gillmana na jedną roślinę ogrodową wystarczy woda z 4-5 skorupek jaj. W przypadku roślin doniczkowych tylko z 2 lub 3 jajek. Stosuj raz na dwa tygodnie.

Czytaj też:
Skorupki jajek – do czego mogą się przydać i dlaczego warto je stosować?
Czytaj też:
Skrzydłokwiat nie kwitnie? Zastosowałam apetyczną odżywkę i szybko pojawiły się pąki kwiatowe