Odkryłam naturalny nawóz do ogórków. W tym roku będę miała udane plony!
Ogórki mają niskie wymagania azotowe, za to większe zapotrzebowanie na potas i bardzo wysokie na fosfor. Ważne też jest, na jakim podłożu rosną. Ciężka gleba może blokować składniki odżywcze, piaszczysta jest zbyt uboga, dlatego przed sadzeniem ogórków do każdego dołka warto dać sporą porcję dojrzałego kompostu. A potem stosować regularne nawożenie płynne i stałe.
Jak przygotować domowy nawóz do ogórków?
To bardzo proste, ponieważ miesza się suche składniki, więc można zrobić od razu więcej nawozu. W dużym wiadrze połącz składniki (ilości podajemy objętościowo):
- 4 porcje mączki siewnej – to zmielone nasiona lucerny lub innych roślin mających właściwości fitosanitarne. Można użyć nasion roślin, które stosuje się na poplon. Zamiast mączki nasiennej możesz dać skoszoną trawę, byleby była wolna od środków chemicznych. Przeczytaj też o tym, do czego jeszcze można wykorzystać trawę po koszeniu.
- 1/2 porcji wapna rolniczego (nawozowego).
- 1/2 porcji wapna dolomitowego.
- 1 porcja mączki kostnej lub fosforanu skalnego.
- 1 porcja mączki z wodorostów.
- Tak przygotowaną mieszankę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Jak stosować naturalny nawóz do ogórków?
W tydzień po posadzeniu ogórków do gruntu obsyp każdą roślinę szklanką przygotowanego wcześniej nawozu, a następnie podlej (ogórki potrzebują dużo wody, aby prawidłowo rosnąć; podlewamy je raz dziennie, a podczas upałów powyżej 30 stopni Celsjusza dwa razy dziennie – rano i wieczorem). Pamiętaj, żeby nie sypać nawozem po liściach! Ponownie zastosuj domowy nawóz po trzech tygodniach w ten sam sposób.
Czym jeszcze nawozić ogórki?
Oprócz porcji kompostu na start i domowego nawozu do ściółkowania warto co dwa tygodnie przez cały okres wegetacyjny zasilać ogórki organicznym nawozem płynnym, np. gnojówką z pokrzywy lub z żywokostu.