Jak zadbać o ziemię po zbiorach pomidorów i innych warzyw? Pomoże popularna gnojówka!
Żywokost pospolity (Symphytum officinale), dzięki wysokiej zawartości azotu, fosforu i potasu jest często wykorzystywany do tworzenia naturalnych nawozów, w tym gnojówek, które nie tylko wspierają rozwój roślin, ale też poprawiają strukturę gleby. I na tym się dziś skupimy – gnojówka z żywokostu (ale też inne gnojówki roślinne), to doskonały środek wspomagający regenerację ziemi po zbiorach i przygotowanie jej do zimowego odpoczynku. To szczególnie ważne po uprawie pomidorów i ogórków, które bardzo wyjaławiają podłoże. Przeczytaj więcej o tym, co zrobić z ziemią po pomidorach.
Korzyści z użycia gnojówki z żywokostu po zbiorach
- Poprawa struktury gleby – żywokost, bogaty w mikroelementy i substancje organiczne, wspomaga mikroorganizmy glebowe, które rozkładają materię organiczną. To prowadzi do poprawy struktury gleby, zwiększając jej przepuszczalność oraz zdolność do magazynowania wody i składników odżywczych.
- Przygotowanie gleby na zimę – zasilenie gleby gnojówką na koniec sezonu pomaga regenerować glebę po intensywnym sezonie uprawowym.
- Ograniczenie erozji – użycie gnojówki na powierzchni gleby przed zimą może wspomóc tworzenie warstwy ochronnej, która zmniejszy erozję gleby spowodowaną opadami deszczu i śniegu.
Jak stosować gnojówkę z żywokostu na glebę?
Gnojówka powinna być dobrze rozcieńczona przed aplikacją (zaleca się stosunek 1:10, czyli jedna część gnojówki na dziesięć części wody). Można ją stosować bezpośrednio na glebę lub przekopać ją z wierzchnią jej warstwą, co pozwoli na lepsze rozłożenie składników odżywczych. W podobny sposób możesz wykorzystać też gnojówkę z pokrzyw.
Inne sposoby wykorzystania żywokostu do użyźnienia podłoża:
- Potnij liście i łodygi żywokostu i przekop je z wierzchnią warstwą ziemi. Możesz też ułożyć warstwę liści i przykryć ją kompostem.
- Posiej żywokost jako roślinę poplonową. Żywokost ma głębokie korzenie, dzięki którym wydobywa na powierzchnię cenne składniki odżywcze. Dodatkowo korzenie żywokostu napowietrzają glebę. Roślina wytwarza mnóstwo dużych, bujnych liści, które wzbogacają glebę w materię roślinną, składniki odżywcze i błonnik. Potem wystarczy żywokost ściąć, a grządkę przekopać. Przeczytaj więcej o roślinach poplonowych.
Jak zrobić organiczny nawóz z żywokostu?
- Odetnij liście około 5 cm nad poziomem gleby.
- Noś rękawiczki, ponieważ łodygi pokryte są sztywnymi włoskami, które mogą podrażniać skórę. Napełnij wiadro lub beczkę wodą i dodaj około 1 kg pociętych liści na każde 15 litrów wody.
- Mocno dociśnij liście tak, aby pokryły się wodą i przykryj pojemnik.
- Po 4 tygodniach śmierdzący brązowy płyn jest gotowy do użycia. Nie ma potrzeby rozcieńczania przed dodaniem do gleby. Użyj go razem z osadem z dna, możesz też wymieszać żywokostową breję z kompostem, którym będziesz ściółkować ziemię przed zimą.