Ciemne kuchnie znów wracają do łask. W jakich wnętrzarskich nurtach projektowych najlepiej się sprawdzą? Z czym je połączyć? Jak oświetlić? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Fotek, architektka wnętrz z pracowni Decoroom.
Jakie zalety ma ciemna zabudowa kuchenna?
Ciemna kuchnia jest pełna wyrafinowanej elegancji. – To zdecydowanie rozwiązanie wybierane przez koneserów designu, którzy nie boją się wychodzić poza aranżacyjne schematy (białe kuchnie z drewnem), cenią rzemiosło i są otwarci na odważne propozycje – mówi Katarzyna Fotek, architektka wnętrz z Decoroom.
Ciemne fronty w połączeniu z ornamentem, biżuteryjnym uchwytem, bądź kamiennym blatem o ciekawym rysunku, to prawdzie dzieła sztuki, ale też mocny, dekoracyjny akcent, który określa osobowość całego wnętrza.
Potrzebna jest tu świadomość projektowa i duża kondensacja estetyki. – Osobiście bardzo cenię ciemne kuchnie. Drewniane fronty z litego drewna, szczotkowanego obłogu lub forniru (obecnie prym wiodą orzechy i bejcowane dęby) zestawione z subtelnymi detalami i dekoracyjnym oświetleniem pozwala stworzyć niepowtarzalny klimat – dodaje ekspertka.
Z jakimi stylami ciemne fronty szafek kuchennych komponują się najlepiej?
– Przede wszystkim – ciemna zabudowa kuchenna wymaga przestrzeni (w przeciwieństwie do białej kuchni). Najlepiej więc prezentuje się w wersji otwartej na salon, w wysoki pomieszczeniach o dużej powierzchni – przekonuje Katarzyna Fotek. – Dobrze wpisuje się w estetykę nawiązującą do dawnych włoskich kamienic czy rezydencji – szczególnie w połączeniu z blatem z naturalnego kamienia. Dobrze sprawdzi się więc w aranżacjach w stylu art deco czy modern classic, ale równie udane i interesujące może być zestawienie zabudowy zdobionej ornamentem, kontrastujące z nowoczesnym salonem. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i odwagi inwestora – przyznaje.
Czytaj też:
Wnętrzarski hit: kolorowe kuchnie, dlaczego zyskują popularność?
Jak wybrać blat do kuchni z ciemnymi frontami
– Jestem zwolenniczką blatów, które kolorystyką nawiązują do frontów zabudowy – mówi architektka. Świetnie sprawdzają się tu oczywiście kamienie naturalne, które pięknie korespondują z ciemnym drewnem. Można tu zastosować kwarcyty bądź dolomity z widocznymi żyłami, które pozwolą osiągnąć nieoczywisty wizualny efekt. Dobrze sprawdzi się również coraz chętniej wybierany ostatnio trawertyn, który powoli wypiera wszechobecne marmury.
Jak oświetlić kuchnię z ciemnego drewna?
– Światło – zresztą jak w przypadku każdego wnętrza odgrywa tu znaczącą rolę. Z jednej strony – jest ono potrzebne podczas gotowania, z drugiej – warto pomyśleć również o dodatkowym, subtelnym oświetleniu, które będzie budować nastrój i wydobędzie w pełni wyjątkowy charakter ciemnych, szlachetnych kuchni – twierdzi ekspertka.
– Postawmy tu na ciepłe światło, poza głównym źródłem światła, dodajmy również oświetlenie podszafkowe oraz subtelne ambientowe oświetlenie, wprowadzające przyjemną atmosferę przywodzącą na myśl wnętrza eleganckich cocktail-barów. Dopełnieniem świetlnej scenerii będzie dekoracyjna lampa wisząca o intrygującym kształcie. W tej roli świetnie sprawdzą się również designerskie kinkiety. Całość można uzupełnić również przenośnymi lampkami LED w różnych kolorach – proponuje architektka wnętrz z Decoroom.
Czytaj też:
5 rzeczy, o których nie możesz zapomnieć w projekcie kuchni, by nie pluć sobie potem w brodęCzytaj też:
Spokój i harmonia: wnętrza domu na zielonej Białołęce