Jesienne kawy na chłodne dni, zobacz 4 pomysły!
Artykuł sponsorowany

Jesienne kawy na chłodne dni, zobacz 4 pomysły!

Dodano: 
Jesienna kawa
Jesienna kawa Źródło: DeLonghi
Jesienna przerwa na kawę to nowy wymiar przyjemności! Kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, wiatr i deszcz zatrzymują nas w domu. Wolimy leżeć pod kocykiem i mamy ochotę na specjalne rozgrzewające napoje. Jesienna kawa korzenna z cynamonem? A może w formie deseru? Sprawdź nasze 4 pomysły i wybierz swoją ulubioną kawę na jesień.

Przepis na dobrą kawę jesienną – czego będziesz potrzebować?

Wybierz korzenne przyprawy, ulubione mleko lub napój roślinny oraz gatunek ziaren. Delikatna arabica z nutami czekoladowymi i orzechowymi będzie pasować do cappuccino i caffe latte. Natomiast wyrazista i gorzka robusta stanie się idealnym kontrastem dla słodkich dodatków, takich jak mleko skondensowane czy miód.

Przepis na dobrą kawę jesienną – infografika

Przepis na kawę jesienną z ekspresu

Dobra kawa wymaga nie tylko pomysłowości, ale też precyzji. Warto o nią zadbać już na etapie przygotowywania espresso – bazy dla każdego kawowego napoju. Istotna będzie też technika parzenia. Aby mieć gwarancję jakości i pysznego smaku kawy, najlepiej postawić na sprawdzony ekspres automatyczny, jak De’Longhi Eletta Explore z systemem spieniania mleka. Technologia Bean Adapt pozwala dostosować ustawienia urządzenia do specyfiki ziaren, a technologia LatteCrema Hot i Cool umożliwia przygotowanie pysznych kaw mlecznych z idealnie aksamitną pianką.

Chai latte – przepis na kawę inspirowany herbatą z przyprawami

Chai latte

Chai latte to właściwie czarna herbata z mlekiem i przyprawami korzennymi. Na bazie tego przepisu można też przygotować aromatyczną jesienną kawę.

Składniki:

  • szczypta cynamonu
  • szczypta sproszkowanego kardamonu
  • 3-4 goździki
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru (ewentualnie sproszkowanego)
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 anyż gwiaździsty
  • miód lub syrop klonowy (można zastąpić słodzikiem)
  • napój owsiany (ok. 200 ml)
  • ulubione ziarna kawy (1-2 porcje espresso)

Sposób przygotowania:

  • W moździerzu rozgnieć i połącz wszystkie przyprawy. Mieszankę przesyp do dużej filiżanki, a następnie dodaj miód lub syrop klonowy.
  • Do pojemnika systemu mlecznego wlej napój owsiany.
  • W menu ekspresu De’Longhi Eletta Explore wybierz cappuccino i uruchom go.
  • Mleczną piankę na gotowej kawie możesz posypać przyprawami.

Jesienna kawa Pumpkin Spice Latte z puree dyniowym i pierniczkami

Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte to klasyczna kawa jesienna, która łączy wszystkie smaki kojarzone z tą porą roku. Jest słodka, gęsta i rozgrzewająca. Możesz ją podać nawet jako deser.

Składniki:

  • 1/3 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice (mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków i ziela angielskiego)
  • kawa caffe latte przygotowana w ekspresie
  • opcjonalnie: bita śmietana

Sposób przygotowania:

  • Puree z dyni wymieszaj z przyprawami, a następnie przełóż je na dno szklanki do kawy caffe latte.
  • Wlej porcję syropu klonowego.
  • Szklankę podstaw pod ekspres De’Longhi Eletta Explore i wybierz w menu caffe latte.
  • Udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp cynamonem.
  • Pij wymieszane.

Jak zrobić kawę z cynamonem i ciepłym musem jabłkowym?

Kawa z cynamonem i ciepłym musem jabłkowym

Kawa i szarlotka to idealny duet na chłodne popołudnia i wieczory. A gdyby tak przygotować jesienną kawę z cynamonem i ciepłym musem jabłkowym? Sprawdź to deserowe połączenie.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki masła
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • kawa cappuccino lub czarna kawa Long z ekspresu
  • opcjonalnie: bita śmietana

Sposób przygotowania:

  • Jabłko obierz, usuń z niego gniazdo nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż jabłko. Dodaj kilka łyżek wody i duś pod przykryciem aż kawałeczki zmiękną.
  • Dodaj cynamon i syrop klonowy lub miód do duszonego jabłka.
  • Jabłko przełóż na dno szklanki.
  • Podstaw szklankę pod ekspres i zaparz kawę mleczną lub czarną.
  • Możesz ją udekorować bitą śmietaną.

Jesienna kawa latte z masłem orzechowym i syropem klonowym

Jesienna kawa latte z masłem orzechowym i syropem klonowym

Gęste, słodkie, a do tego pożywne masło orzechowe będzie idealnym dodatkiem do nietypowej jesiennej kawy korzennej.

Składniki:

  • 1 łyżka masła orzechowego + opcjonalnie: 2-4 łyżki mleka lub napoju roślinnego
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1-2 pokruszone pierniczki lub ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • kawa caffe latte zaparzona w ekspresie (jeśli nie pijesz kaw mlecznych, możesz zrobić kawę czarną Long)
  • opcjonalnie: bita śmietana

Sposób przygotowania:

  • Na dno szklanki przełóż masło orzechowe z przyprawami lub pierniczkami. Powinno być półpłynne. Jeśli jest zbyt gęste, wymieszaj je z mlekiem.
  • Dodaj warstwę syropu klonowego.
  • Podstaw szklankę pod ekspres do kawy De’Longhi Eletta Explore i w menu wybierz caffe latte.
  • Kawę możesz udekorować bitą śmietaną.
  • Pij wymieszane.

Smacznego!

Czytaj też:
Top 9 – picie kawy z tych naczyń będzie jeszcze większą przyjemnością + QUIZ
Czytaj też:
Najbardziej znana kawiarka na świecie i to od ponad 90 lat

Źródło: De’Longhi