Przepis na dobrą kawę jesienną – czego będziesz potrzebować?
Wybierz korzenne przyprawy, ulubione mleko lub napój roślinny oraz gatunek ziaren. Delikatna arabica z nutami czekoladowymi i orzechowymi będzie pasować do cappuccino i caffe latte. Natomiast wyrazista i gorzka robusta stanie się idealnym kontrastem dla słodkich dodatków, takich jak mleko skondensowane czy miód.
Przepis na kawę jesienną z ekspresu
Dobra kawa wymaga nie tylko pomysłowości, ale też precyzji. Warto o nią zadbać już na etapie przygotowywania espresso – bazy dla każdego kawowego napoju. Istotna będzie też technika parzenia. Aby mieć gwarancję jakości i pysznego smaku kawy, najlepiej postawić na sprawdzony ekspres automatyczny, jak De’Longhi Eletta Explore z systemem spieniania mleka. Technologia Bean Adapt pozwala dostosować ustawienia urządzenia do specyfiki ziaren, a technologia LatteCrema Hot i Cool umożliwia przygotowanie pysznych kaw mlecznych z idealnie aksamitną pianką.
Chai latte – przepis na kawę inspirowany herbatą z przyprawami
Chai latte to właściwie czarna herbata z mlekiem i przyprawami korzennymi. Na bazie tego przepisu można też przygotować aromatyczną jesienną kawę.
Składniki:
- szczypta cynamonu
- szczypta sproszkowanego kardamonu
- 3-4 goździki
- 1/3 łyżeczki startego imbiru (ewentualnie sproszkowanego)
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 anyż gwiaździsty
- miód lub syrop klonowy (można zastąpić słodzikiem)
- napój owsiany (ok. 200 ml)
- ulubione ziarna kawy (1-2 porcje espresso)
Sposób przygotowania:
- W moździerzu rozgnieć i połącz wszystkie przyprawy. Mieszankę przesyp do dużej filiżanki, a następnie dodaj miód lub syrop klonowy.
- Do pojemnika systemu mlecznego wlej napój owsiany.
- W menu ekspresu De’Longhi Eletta Explore wybierz cappuccino i uruchom go.
- Mleczną piankę na gotowej kawie możesz posypać przyprawami.
Jesienna kawa Pumpkin Spice Latte z puree dyniowym i pierniczkami
Pumpkin Spice Latte to klasyczna kawa jesienna, która łączy wszystkie smaki kojarzone z tą porą roku. Jest słodka, gęsta i rozgrzewająca. Możesz ją podać nawet jako deser.
Składniki:
- 1/3 szklanki puree z pieczonej dyni
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice (mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków i ziela angielskiego)
- kawa caffe latte przygotowana w ekspresie
- opcjonalnie: bita śmietana
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni wymieszaj z przyprawami, a następnie przełóż je na dno szklanki do kawy caffe latte.
- Wlej porcję syropu klonowego.
- Szklankę podstaw pod ekspres De’Longhi Eletta Explore i wybierz w menu caffe latte.
- Udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp cynamonem.
- Pij wymieszane.
Jak zrobić kawę z cynamonem i ciepłym musem jabłkowym?
Kawa i szarlotka to idealny duet na chłodne popołudnia i wieczory. A gdyby tak przygotować jesienną kawę z cynamonem i ciepłym musem jabłkowym? Sprawdź to deserowe połączenie.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki masła
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- kawa cappuccino lub czarna kawa Long z ekspresu
- opcjonalnie: bita śmietana
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz, usuń z niego gniazdo nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż jabłko. Dodaj kilka łyżek wody i duś pod przykryciem aż kawałeczki zmiękną.
- Dodaj cynamon i syrop klonowy lub miód do duszonego jabłka.
- Jabłko przełóż na dno szklanki.
- Podstaw szklankę pod ekspres i zaparz kawę mleczną lub czarną.
- Możesz ją udekorować bitą śmietaną.
Jesienna kawa latte z masłem orzechowym i syropem klonowym
Gęste, słodkie, a do tego pożywne masło orzechowe będzie idealnym dodatkiem do nietypowej jesiennej kawy korzennej.
Składniki:
- 1 łyżka masła orzechowego + opcjonalnie: 2-4 łyżki mleka lub napoju roślinnego
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 1-2 pokruszone pierniczki lub ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- kawa caffe latte zaparzona w ekspresie (jeśli nie pijesz kaw mlecznych, możesz zrobić kawę czarną Long)
- opcjonalnie: bita śmietana
Sposób przygotowania:
- Na dno szklanki przełóż masło orzechowe z przyprawami lub pierniczkami. Powinno być półpłynne. Jeśli jest zbyt gęste, wymieszaj je z mlekiem.
- Dodaj warstwę syropu klonowego.
- Podstaw szklankę pod ekspres do kawy De’Longhi Eletta Explore i w menu wybierz caffe latte.
- Kawę możesz udekorować bitą śmietaną.
- Pij wymieszane.
Smacznego!
Czytaj też:
Top 9 – picie kawy z tych naczyń będzie jeszcze większą przyjemnością + QUIZCzytaj też:
Najbardziej znana kawiarka na świecie i to od ponad 90 lat