Domowa odżywka do roślin kwitnących. Zrobisz ją z resztek jedzenia

Domowa odżywka do roślin kwitnących. Zrobisz ją z resztek jedzenia

Dodano: 
Owocowa mieszanka – świetny materiał, z którego można zrobić nawóz bogaty w składniki odżywcze. Można go przechowywać nawet przez rok!
Owocowa mieszanka – świetny materiał, z którego można zrobić nawóz bogaty w składniki odżywcze. Można go przechowywać nawet przez rok! Źródło: Shutterstock / Victoria 1
Masz owoce, których już nie zjesz? Nie wyrzucaj ich, po krótkim przefermentowaniu zmienią się we wspaniałą odżywkę do roślin. Działa wzmacniająco, pobudza kwitnienie.

Odżywka z fermentowanych owoców przeznaczona jest zarówno do roślin zarówno ogrodowych, jak i doniczkowych, np. fiołków i skrzydłokwiatów. Jest bogata w minerały, m.in. potas, wapń, magnez, azot, które wspomagają wzrost, kwitnienie i owocowanie. Ma też działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Do jej przygotowania wybieraj owoce przejrzałe, ale nie zepsute.

Domowa odżywka do roślin z fermentowanych owoców

Proces fermentacji wydobywa z owoców składniki odżywcze i enzymy, przekształcając masę organiczną w płynny ekstrakt. Do odżywki można stosować wszystkie owoce, z wyjątkiem cytrusów (ewentualnie małą ich ilość), a także pomidory, ogórki, paprykę i np. awokado (według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, 201 g awokado zawiera 973 mg potasu i 23 mg wapnia).

Jak przygotować odżywkę do roślin z fermentowanych owoców?

Przygotowanie odżywki z fermentowanych owoców jest bardzo proste – rozgnieć lub pokrój owoce, włóż do pojemnika, zalej wodą, dodaj trochę melasy lub cukru (1 kg cukru na 1 kg owoców), żeby przyspieszyć fermentację, przykryj pojemnik tkaniną lub papierem i zawiąż sznurkiem – mieszanka musi oddychać. Odstaw na dwa tygodnie do miesiąca. Nic się jednak nie stanie, jeśli zapomnisz i zostawisz owoce na dłużej.

  • Jeśli w mieszance było dużo słodkich owoców, takich jak winogrona, gruszki czy jabłka, nie musisz dodawać melasy.
  • Pojemnik z fermentującymi owocami powinien stać w zacienionym i chłodnym miejscu. Ze względu na lekko kwaśny zapach najlepiej postawić go w garażu, pomieszczeniu gospodarczym, w piwnicy lub na balkonie (jeśli są dodatnie temperatury). Z drugiej strony, woń nie jest na tyle intensywna, żeby przeszkadzała np. w kuchni, rozchodzi się po pomieszczeniu tylko wtedy, gdy podnosimy pokrywkę.
  • Odcedź mieszaninę i wlej płyn do pojemników, zostawiając około jednej trzeciej powietrza w każdym z nich. Zakręć butelki lub słoiki, ale luźno – umożliwi to usunięcie gazów powstałych w procesie fermentacji.
  • Po dwóch tygodniach szczelnie zamknij pojemniki i wstaw je do lodówki. Nawóz zachowa właściwości nawet przez rok!

Jak stosować nawóz z fermentowanych owoców?

Nawozu z fermentowanych owoców można używać zaraz po odcedzeniu, ale pełnię mocy osiąga po kolejnych dwóch tygodniach. Przed zastosowaniem należy go rozcieńczyć – dziesięć miarek wody, jedna nawozu lub jeszcze bardziej, jeśli fermentacja trwała dłużej niż miesiąc. Podlewaj nim rośliny w domu i w ogrodzie – bez obaw, taka odżywka nie przyciąga szkodników! A jeśli chcesz... ugasić pragnienie, wymieszaj odżywkę z wodą (roztwór 20 proc.). To orzeźwiający i wzmacniający drink!

Czytaj też:
Ja płakałam, a fiołek zakwitł ponownie. Domowa odżywka, po której roślina wypuści nowe pąki
Czytaj też:
Ten kuchenny odpad to ratunek dla skrzydłokwiatu, który odmawia kwitnienia