Nie przegap właściwego terminu cięcia. W przeciwnym razie nie doczekasz się owoców

Nie przegap właściwego terminu cięcia. W przeciwnym razie nie doczekasz się owoców

Dodano: 
Agrest
Agrest Źródło: Unsplash
Marzec to  jedyny termin cięcia krzewów agrestu. Ten prosty zabieg zapewni obfite plony smacznych i zdrowych owoców. Nie zwlekaj i chwyć za sekator.

Agrest dobrze rośne w każdej glebie, z wyjątkiem gleb suchych, piaszczystych oraz ciężkich i zbitych. Możemy go uprawiać na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Regularne cięcie krzewów agrestu sprzyja pojawianiu się nowych pędów. Pamiętajmy, że pędy dwu i trzyletnie owocują najobficiej. Krzaki agrestu dorastają do jednego metra, mają krzaczasty pokrój, a owocują w zależności od odmiany w czerwcu i lipcu.

Kiedy i jak ciąć agrest?

Właściwy termin cięcia agrestu przypada na marzec, przed wznowieniem wegetacji. Krzewy tniemy z kilku powodów. Cięcie agrestu stymuluje wydawanie pędów i owocowanie, odmładza krzew, krzew jest lepiej prześwietlony, co zapewnia lepszy dostęp słońca i powietrza, cięcie ogranicza także pojawienie się chorób i szkodników. Cięcie wykonujemy ostrym i odkażonym sekatorem.

W marcu przed ukazaniem się na pędach pierwszych liści wycinamy u nasady krzewu najstarsze (ponad pięcioletnie), słabo owocujące gałęzie. Na krzewie pozostawiamy ich nie więcej niż 12 – najczęściej około 5-6. Nowe pędy skracamy o dwie trzecie długości. To spowoduje ich rozgałęzianie się.

Kolejnym krokiem pielęgnacji agrestu w marcu powinno być usunięcie u nasady krzewu gałązek wrastających do wnętrza rośliny. Usuwamy także gałązki dolne, leżące na ziemi oraz oczywiście gałązki martwe, suche, krzyżujące się i połamane.

Nawożenie agrestu po wiosennym cięciu

Wiosenne cięcie agrestu to ważny zabieg pielęgnacyjny, który pobudza krzew do wzrostu i owocowania. Aby zapewnić roślinie optymalne warunki do regeneracji i rozwoju, konieczne jest odpowiednie nawożenie po cięciu. Niezbędne do owocowania agrestu są:

  • Azot (N) – odpowiada za wzrost pędów i liści.
  • Fosfor (P) – stymuluje rozwój korzeni i kwiatów.
  • Potas (K) – wzmacnia odporność rośliny na choroby i szkodniki.
  • Magnez (Mg) – poprawia fotosyntezę i wpływa na jakość owoców.

Po wiosennym cięciu agrestu należy przede wszystkim dostarczyć mu azotu, który jest niezbędny do odbudowy pędów i liści. Można to zrobić, stosując kupne albo ekologiczne, organiczne nawozy, które jednocześnie poprawią strukturę gleby: kompost, obornik albo gnojówka z pokrzyw lub z mleczy.

Czytaj też:
Wiosna to idealny czas na przycinanie traw ozdobnych, jednak trzeba wiedzieć, jak to robić
Czytaj też:
Zakwitną jak nigdy dotąd – zadbaj o hortensje wczesną wiosną