Kora czy coś innego? Wszystko o organicznych ściółkach do ogrodu i ich zaletach

Kora czy coś innego? Wszystko o organicznych ściółkach do ogrodu i ich zaletach

Dodano: 
Ściółkowanie słomą pomaga zadbać o ziemię, którą szybko rosnące pomidory bardzo wyjaławiają
Ściółkowanie słomą pomaga zadbać o ziemię, którą szybko rosnące pomidory bardzo wyjaławiają Źródło:Shutterstock / Jurga Jot
Czy agrowłóknina jest jedyną alternatywą dla kory? Nie! Są inne, o wiele lepsze metody ściółkowania ogrodu. Dziś przedstawiamy ściółki organiczne.

Ściółki organiczne pomagają w utrzymaniu wilgoci w glebie, dzięki czemu ogród można podlewać rzadziej, co podczas upałów jest nie lada zaletą! Hamują wzrost chwastów, a rozkładając się, poprawiają strukturę podłoża i wzbogacają je o składniki odżywcze. Dzięki ściółkom organicznym zwiększa się też aktywność pożytecznych organizmów glebowych, np. dżdżownic. Ważne, aby organiczną ściółkę nakładać w odpowiedniej grubości, by zapobiec rozwojowi pleśni lub zubożeniu tlenu w glebie.

Igły sosnowe lekko obniżają pH gleby

Igły sosnowe to niedoceniona wciąż ściółka ogrodowa. Lubią je szczególnie rośliny preferujące kwaśne i lekko kwaśne podłoże, ponieważ igły sosnowe nieznacznie obniżają pH gleby. Hamują rozwój chwastów, a rozkładając się dostarczają podłożu materii organicznej. Wielkim plusem igieł sosnowych jako ściółki jest to, że są lekkie – kto musiał przenieść kilkanaście worków kory, ten wie, jaka to ulga! Igły są też niezwykle dekoracyjne.

Czytaj też:
Kwaśna czy zasadowa? Domowy sposób na określenie pH ziemi w ogrodzie

Słoma do ściółkowania dobra do warzywników

Słoma to kolejna propozycja zrównoważonej ściółki, szczególnie polecana w ogrodach warzywnych, ponieważ podczas upałów utrzymuje glebę chłodną i wilgotną. Słoma zapobiega również erozji i zbijaniu się ziemi. Rozkładając się, dodaje do gleby materię organiczną, poprawiając jej strukturę i żyzność. Uwaga – słoma musi być sucha i pachnąca!

Liście jako ściółka ogrodowa

Liście są naturalnym produktem ubocznym ogrodu i można je ponownie przetworzyć, zamiast pakować w worki i wywozić na śmietnik. Stanowią doskonałą osłonę grządek, pomagają zatrzymać wilgoć i regulują temperaturę gleby. Liście rozkładając się, wzbogacają glebę w składniki odżywcze. Najlepsze są liście rozdrobnione, ponieważ rozkładają się szybciej i ułatwiają przenikanie wody i powietrza. Uwaga! Na ściółkę nie nadają się liście dębu i orzecha włoskiego, ponieważ zawierają juglon – związek hamujący rozwój innych roślin. Przeczytaj, dlaczego pomidory nie urosną pod orzechem włoskim.

Skoszona trawa – tania, ekologiczna ściółka

Co zrobić ze skoszoną trawą? Wykorzystać ją jako ściółkę! Pod drzewka owocowe można położyć świeżo skoszoną trawę, na grządki lepsza będzie przesuszona – wtedy mamy pewność, że trawa i obecne w niej chwasty nie „odbiją”. Ściółka z trawy pomaga zatrzymać wilgoć w podłożu, tłumi rozwój chwastów. Co istotne, to ściółkowanie skoszoną trawą należy przeprowadzać cienkimi warstwami. Przeczytaj więcej o ściółkowaniu trawą.

Czytaj też:
Kompostowanie bezpośrednie – na czym to polega?
Czytaj też:
Ekologiczny oprysk ze skrzypu polnego. Zwalczy mszyce, zarazę ziemniaka i szarą pleśń