Dlaczego szklanki i kieliszki matowieją w zmywarce?

Dlaczego szklanki i kieliszki matowieją w zmywarce?

Dodano: 
Kieliszki, szklanki i inne szklane naczynia matowieją w zmywarce? Dowiedz się, co może być przyczyną
Kieliszki, szklanki i inne szklane naczynia matowieją w zmywarce? Dowiedz się, co może być przyczyną Źródło:Pixabay
Czy zmywarka niszczy szklane naczynia? Tak, ale to nie jej wina! Kiedy zauważysz, że kieliszki i szklanki tracą blask i przejrzystość, najprawdopodobniej oznacza to, że zmywarka jest źle ustawiona. Sprawdź, jak to zrobić prawidłowo.

Jeśli matowienie szkła wynika z powstawania na nim kamiennego osadu, to pół biedy – można go usunąć, choć trzeba to robić delikatnie i umiejętnie, żeby nie porysować powierzchni. Gorzej, a to niestety jest częstsza przyczyna utraty przejrzystości szkła, gdy dochodzi do jego korozji – to proces nieodwracalny, nie da się już nic zrobić.

Zbyt miękka woda powoduje korozję szkła

Kiedy woda jest zbyt miękka, powierzchnia szklanek, kieliszków i innych przedmiotów ze szkła jest stopniowo wypłukiwana. Ale jak to możliwe, że w czasach, gdy większość z nas ma w kranach twardą wodę, w zmywarce jest ona miękka? Przyczyna leży w niedopatrzeniu z jednej strony i nadgorliwości z drugiej.

  • Po podłączeniu zmywarki należy sprawdzić twardość wody w sieci wodociągowej dostawca ma obowiązek podawać tę wartość, można też zrobić test paskowy) i następnie ustawić ten parametr w zmywarce. Kto z nas to robi? Większość zadowala się fabrycznym ustawieniem, które zwykle jest w pozycji „średnia twardość”.
  • Do właściwie ustawionej twardości wody należy dobrać odpowiednią ilość środka zmiękczającego. Tymczasem dodajemy go „na oko”, na ogół przesadzając. I w ten sposób problem zbyt twardej wody (powodującej powstawanie kamienia na szklankach) zastępujemy problemem wody zbyt miękkiej wody, która powoli wypłukuje szkło. Kolejną przyczyną zbyt miękkiej wody w zmywarce jest stosowanie kapsułek lub preparatów typu dwa w jednym lub trzy w jednym. Same w sobie nie są one oczywiście złe, ale zawierają środek zmiękczający, więc jego ilość jest dublowana. Jeśli do tego urządzenie jest źle ustawione, kłopot gotowy.

Zbyt twarda woda sprawia, że na szklankach i kieliszkach powstaje osad z kamienia

Twarda woda przysparza wielu kłopotów, powodując powstawanie kamiennego osadu na zlewozmywakach, podłodze w łazience i naczyniach w zmywarce – na szkle jest to najbardziej widoczne. Należy przede wszystkim dowiedzieć się jaka jest twardość wody w sieci wodociągowej, ustawić ten parametr w zmywarce, a następnie dobrać odpowiednią ilość środka zmiękczającego.

Inne przyczyny matowienia szkła w zmywarce

  • Szklanki i kieliszki matowieją w zmywarce, gdy nie jest ona regularnie czyszczona. Należy robić to raz w miesiącu, używając specjalnego płynu do czyszczenia tego urządzenia lub domowych preparatów (zobacz: sposoby na nieprzyjemny zapach w zmywarce).
  • Zbyt długi program mycia i za wysoka temperatura.
  • Stosowanie zbyt silnie działających środków ściernych w kapsułkach do zmywania naczyń.
  • Za mała ilość soli regeneracyjnej i nabłyszczacza.
  • Słabej jakości szkło.

Czytaj też:
Czego nie myć w zmywarce? Te naczynia można łatwo zniszczyć
Czytaj też:
Rodzinna baza na wybrzeżu. Komfortowe mieszkanie w Sopocie
Czytaj też:
Muzykoterapeutka: Miałam pacjenta z bezsennością. Winowajca? Dźwięk wydawany przez kocioł