Wczesna wiosna to najlepszy czas na przycinanie drzew owocowych. Przeczytajcie co i jak

Wczesna wiosna to najlepszy czas na przycinanie drzew owocowych. Przeczytajcie co i jak

Dodano:   /  Zmieniono: 
Przycinanie drzew
Przycinanie drzew Źródło: Pexels / Maria Turkmani

Przycinanie drzewek owocowych to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Dzięki niemu na drzewie pojawią się młode pędy, a suche i chore gałęzie zostaną usunięte. Kiedy przycinać drzewka owocowe? Wszystko zależy od gatunku, jednak są pewne zasady wspólne dla wszystkich gatunków pestkowych.

Przycinanie drzew owocowych, powody

Przycinanie drzewek owocowych ma zapewnić przyjęcie się sadzonek, właściwe jej uformowanie, obfite kwitnienie i owocowanie, a także odmłodzenie. Przycinanie drzew owocowych nie musi być cięciem corocznym, ale powinno być działaniem regularnie powtarzanym, co kilka lat. Gdy zaniechamy przycinania drzew owocowych, bardzo szybko zaczną one zajmować zbyt wiele miejsca, zacznie w nich panować chaos, a także przestaną owocować. Wyjątkowo istotne jest cięcie sanitarne, czyli usuwanie suchych gałęzi, które są najczęściej atakowane przez choroby i szkodniki. Takie cięcie drzew owocowych zapewni im zdrowie.

Jabłoń

Przycinanie drzew owocowych, zapewnienie przyjęcia się posadzonej rośliny

Cięcie drzewek owocowych na etapie sadzenia rośliny do gruntu ma za zadanie zapewnić drzewku przyjęcie się rośliny poprzez pobudzenie rozgałęziania się korzeni. Korzenie przycinamy w przypadku, gdy sadzimy drzewko owocowe z obnażonymi korzeniami. Gdy mamy do czynienia z sadzonką drzewa z opadającymi liśćmi i obnażonymi korzeniami, do jego sadzenia przystępujemy w listopadzie lub w marcu. Przed posadzeniem przycinamy jego gałęzie oraz korzenie. Najważniejsze jest przycięcie korzeni, które uległy zniszczeniu podczas wykopywania rośliny ze ściółki, przycinamy je po kilka centymetrów. Takie przycinanie korzeni sprzyja pojawianiu się nowych, małych korzonków, które zakotwiczą roślinę w glebie, a także spowodują dobre zaopatrzenie drzew owocowych w wodę i składniki odżywcze. Usuwamy także korzenie uschłe i martwe, podobnie robimy z gałązkami suchymi i złamanymi. Resztę gałązek drzew owocowych przed posadzeniem skracamy o 1/3.

Drzewa owocowe, formowanie młodego drzewa lub krzewu

Krzewy owocowe, cięcie formujące

Większości krzewów owocowych pozwalamy rosnąć swobodnie, naturalnie. Cięcie ich ma za zadanie podkreślić jedynie ich naturalny pokrój. Przy okazji usuwamy oczywiście martwe gałązki. Cięcie krzewów owocowych wykonujemy wczesną wiosną, najlepiej w marcu.

Cięcie młodych drzew owocowych, pierwsze cięcie

Przez pierwsze lata drzewo owocowe wykształca pień i koronę drzewa. By ograniczyć wysokość drzewa owocowego i ochronić je przed wiosennymi przymrozkami (gatunki sadownicze) powinniśmy nadać im odpowiednią formę (niskopienną wrzecionową lub kotłową). Takie cięcie drzew to cięcie formujące. Dbamy o uzyskanie silnego prostego pnia i o prawidłowe rozmieszczenie konarów, przy jednoczesnym ograniczeniu ich liczby. Cięcie formujące to cięcie w okresie zimowego spoczynku drzew owocowych.

Cięcie zachowawcze drzew owocowych

Gdy nie będziemy przycinać, drzewa owocowe mogą się zbyt rozrosnąć. I nie chodzi jedynie o rozpiętość korony. Zbyt liczne gałęzie zbyt zagęszczają koronę, te gałęzie, które znajdują się w jej wnętrzu cierpią na brak światła i powietrza, więc słabną i zaczynają chorować. Cięcie zachowawcze ma utrzymać drzewo owocowe w zdrowiu.

Woman Picking an Apple from a Tree

Zdrowe drzewo, przycinanie

Dzięki przycinaniu suchych i uszkodzonych gałęzi dbamy o zdrowie rośliny. Choroby atakują bowiem gałęzie uszkodzone i najsłabsze. Cięcie prześwietlające także ma na celu utrzymanie drzewa w dobrym zdrowiu. Jeśli gałęzie mają więcej słońca i powietrza lepiej rosną, są mocniejsze, a więc rzadziej zapadają na choroby. Usuwamy ze środka korony wszystkie gałęzie słabe i krzyżujące się. Zabieg cięcia prześwietlającego wykonujemy zwykle od listopada do marca. Dzięki niemu pobudzamy procesy życiowe roślin, co na pewno odczujemy w przypadku drzew pestkowych przy zbiorze owoców. Cięcie to to cięcie zimowe.

Kiedy przycinać drzewka owocowe?

Cięcie zachowawcze prześwietlające ma na celu pobudzenie wzrostu roślin, najlepiej przeprowadzać je w okresie wczesnowiosennym, gdy roślina budzi się do życia – w marcu. Jednak, gdy mamy do czynienia z krzewami kwitnącymi wiosną, utniemy również gałązki i pąki kwiatowe zawiązane rok wcześniej. W takim wypadku z cięciem czekamy do kwietnia. To tak zwane cięcie letnie.

Jak ciąć drzewa owocowe? Prawidłowe cięcie drzewek owocowych

Przy usuwaniu grubszych konarów będą nam potrzebne piły ogrodnicze. Cieńsze – sekatora. Usuwając gałąź skierowujemy ostrze piły ukośnie (cięcie ukośne, nigdy prostopadłe). Najpierw robimy niewielkie nacięcie od spodu gałęzi, a następnie piłujemy od góry. Zabezpieczanie ran wykonujemy za pomocą farby emulsyjnej zmieszanej z fungicydu. Powierzchnia cięcia może zostać także zabezpieczona maścią ogrodniczą. Wówczas znacznie zmniejszamy ryzyko infekcji, bowiem miejsce to narażone jest szczególnie na choroby grzybowe.

Jakich narzędzi użyć do cięcia drzew owocowych?

Do usuwania chorych gałęzi, grubych gałęzi na starych drzewach służą piły i sekatory ręczne. Ważna jest uprzednia dezynfekcja narzędzi ogrodniczych, ponieważ w ten sposób zapobiegamy rozprzestrzenianiu się chorób. Narzędzia dezynfekujemy z pomocą spirytusu. Do najpopularniejszych narzędzi ogrodniczych należą: sierpak, sekator, sekator oburęczny, sekator tyczkowy, piła ręczna, piła z tuleją i długą rączką. Po zakończeniu pracy należy przetrzeć narzędzie szmatką zamoczoną w oleju.

Długość cięcia drzew owocowych

Jak przycinać drzewa owocowe? Czy lepsze będzie silne cięcie czy słabe? Intensywne czyli krótkie cięcie drzew powoduje wydanie silnych pędów. Z kolei przycinanie wierzchołków pędów ogranicza jedynie długość przyrostów. Tak więc drzewa słabe powinny być przycinane intensywnie, a okazałe rośliny jedynie przycinanie na czubkach. Taką zasadę stosujemy także w przypadku gałęzi jednego drzewa. Silne gałęzie skracamy nieznacznie, słabe przycinamy znacząco, nad drugim-trzecim pąkiem (oczkiem) od nasady.

Rodzaje cięć drzew owocowych

Cięcie podstawowe, odnawiające

Cięcie odnawiające ma na celu pobudzić drzewo owocowe do owocowania. Bez takiego cięcia, drzewo rozrasta się, zagęszcza, zaczyna zajmować zbyt dużo miejsca, wydaje mało kwiatów, a w efekcie tego – owoców. Drzewo zaczyna z czasem owocować co drugi rok. Stosując cięcie odmładzające zapobiegniemy temu, ponieważ takie przycinanie sprzyja pojawianiu się młodych pędów, a te kwitną najobficiej. Drzewa owocowe (jabłonie, grusze, brzoskwinie) wymagają cięcia corocznego. Cięcie wykonuje się w stanie spoczynku rośliny, zimą (z wyjątkiem dni mroźnych). Najlepiej jednak poczekać z przycinanie drzew owocowych do marca, gdy możemy rozróżnić nowe pędy od pąków. Możemy je uzupełnić o przycinanie letnie, jako cięcie korygujące.

Cięcie odmładzające

Takie cięcie drzewek owocowych stosujemy, gdy mamy do czynienia ze starym i bardzo zaniedbanym drzewem. Konary takiego drzewa przycinamy u nasady. Cięcie takie wykonujemy w momencie wznawiania wegetacji, czyli w marcu.

Czytaj też:
Rośliny pnące, pnącza zimozielone. Twój ogród będzie piękny także zimą
Czytaj też:
Zwiastują nadejście jesieni. Wrzosy, uprawa i pielęgnacja