Malinojeżyna powstała w 1962 roku w Szkockim Instytucie Produkcji Roślinnej ze skrzyżowania dzikiej jeżyny kalifornijskiej z czerwoną maliną omszoną. Malinojeżyna rodzi największe owoce spośród wszystkich odmian malin i jeżyn! Mają ciemnoczerwony kolor, czasem purpurowy lub prawie czarny. Malinojeżyny owocują od połowy lipca prawie do końca sierpnia w zależności od obszaru.
Malinojeżyna, gdzie sadzimy?
Malinojeżyny można posadzić na dwa sposoby. Pierwszy sposób to posadzenie jej przy ogrodzeniach i rozpięcie krzewu na siatce, murze lub płocie. Druga metoda to posadzenie krzewów w formie szpalerów, wówczas musimy zapewnić im mocne podpory. Krzewy sadzimy w odległości 1,5 – 2 m. Bezkolcowe odmiany malinojeżyny nadają się też do dekoracji bramek, altanek i pergol.
Malinojeżyna nie jest zupełnie mrozoodporna, więc sadzimy ją w miejscach osłoniętych od wiatrów i słonecznych. Jeśli sadzimy krzew z gołym korzeniem, robimy to wiosną lub jesienią. Krzew kupiony w pojemniku możemy natomiast sadzić w dowolnym momencie okresu wegetacyjnego. Krzewy, które sadzimy wiosną, powinny być po posadzeniu obficie podlane. Gdy sadzimy malinojeżyny jesienią, należy usypać wokół krzewu kopczyk z ziemi, który będzie chronił bryłę korzeniową przed przemarzaniem.
Malinojeżyna, podłoże
Malinojeżynie należy zapewnić podłoże żyzne oraz wilgotne. Gdy w glebie jest za dużo piasku, ziemię należy wzbogacić kompostem, a wiosną – nawozami wielkoskładnikowymi.
Malinojeżyna, cięcie
Wiosną wycinamy nadmiar pędów na krzewie, pozostawiając ok. 10 na jednej roślinie. Najlepiej, gdy rozepniemy je jak wachlarz, pozwalając nowym pędom rosnąć środkiem.
Malinojeżyna owocuje na zeszłorocznych pędach. Jesienią, po owocowaniu wycinamy pędy zeszłoroczne, które owocowały, one i tak uschną. Następnie zdejmujemy z podpór tegoroczne pędy i układamy je na ziemi (delikatnie, ponieważ są kruche), po czym okrywamy je na zimę słomą lub liśćmi. Gdy posadzimy krzew w zacisznym miejscu, nie trzeba będzie zdejmować jego pędów z podpór.
Odmiany malinojeżyny
W Polsce uprawia się 3 odmiany malinojeżyny: Tayberry, Loganberry i Boysen. Dwie pierwsze to odmiany bezkolcowe. Odmiana Boysen jest najmniej odporna na mróz. Owoce malinojeżyny nadają się do jedzenia prosto z krzewu, a także na przetwory i do mrożenia.
Czytaj też:
Jeśli zakopiesz to pod krzakiem róż, będzie kwitł jak nigdy wcześniejCzytaj też:
Sprawdź, co zabija twoją roślinę. Mszyce, gąsienice, wełnowce